Αργεντινή: Δημιούργησε «Αγροτοδολάριο» για τις εξαγωγές σόγιας

Η Αργεντινή αναμένει ότι η νέα πολιτική θα τονώσει τις εξαγωγές κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους

Τη δημιουργία του «Αγροδολάριου» μιας νέας προνομιακής συναλλαγματικής ισοτιμίας ανακοίνωσε η Αργεντινή που έχει ως στόχο τη ενίσχυση των αγροτικών εξαγωγών αλλά και την αύξηση των διεθνών αποθεματικών. Το «Αγροδολάριο» με ισοτιμία 300 πέσος ανά δολάριο, θα ισχύει από τις 8 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου για τη σόγια και τα προϊόντα σόγιας. Θα υπάρξουν επίσης φορολογικά οφέλη για να ευνοηθούν οι μικροί περιφερειακοί παραγωγοί που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ξηρασία της χώρας

.Η ενισχυμένη συναλλαγματική ισοτιμία θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου για τις «περιφερειακές οικονομίες», στις οποίες περιλαμβάνονται παραγωγοί προϊόντων όπως τα κρασιά, τα εσπεριδοειδή και το ξύλο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, δεν φαίνεται ότι η ενισχυμένη συναλλαγματική ισοτιμία ισχύει για τις πωλήσεις καλαμποκιού ή σιταριού.

Η Αργεντινή αναμένει ότι η νέα πολιτική θα τονώσει τις εξαγωγές κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι προηγούμενες προτιμησιακές συναλλαγματικές ισοτιμίες του «δολαρίου σόγιας» προκάλεσαν ισχυρές πωλήσεις σόγιας από τους αγρότες και τις εξαγωγές, αν και αυτό συνέβη πριν η χώρα επιμείνει στην ακραία ξηρασία.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Σέρτζιο Μάσα ανακοίνωσε επίσης ένα διάταγμα που επιβάλλει κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την προθεσμία των 180 ημερών για να ρευστοποιήσουν το εισόδημά τους από εξαγωγές σε πέσο στην Αργεντινή. Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν αναστολή των αδειών τους για επιχειρηματική δραστηριότητα εάν δεν καταφέρουν να εκκαθαρίσουν πριν από μια προθεσμία που θα οριστεί στο εκτελεστικό διάταγμα.