Υπερτριπλασίασαν τα κέρδη τους οι εταιρίες λιπασμάτων

Για «ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία» κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς

Τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους στις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο είναι τουλάχιστον σοκαριστικά.

Δεδομένων των υψηλών τιμών των λιπασμάτων του 2022, αναμενόταν ότι τα έσοδά τους θα έσπασαν ρεκόρ, αλλά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτή την κλίμακα «κερδοσκοπίας». Καθώς ο κόσμος αντιμετώπιζε μια σοβαρή επισιτιστική κρίση και οι αγρότες είδαν το κόστος να αυξάνεται, οι μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους και υπερτριπλασίασαν τα κέρδη τους από πριν από δύο χρόνια.

Το γράφημα 1 δείχνει τα συνολικά κέρδη των εννέα μεγάλων εταιρειών λιπασμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια τα οποία αυξήθηκαν από τα 14 δισ. δολάρια που ήταν πριν την πανδημία του κορονοϊού, στα 28 δισ. δολάρια το 2021 και στα 49 δισ. δολάρια πέρυσι!

Διεθνείς υπηρεσίες όπως η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριζαν ότι η άνοδος στη τιμή των λιπασμάτων ήταν αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπου και είχε ως αποτέλεσμα τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων.

Όμως, σύμφωνα με το γράφημα 2, ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας είναι η μονοπωλιακή δύναμη των εταιρειών λιπασμάτων. Αυτές οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πολύ πέρα από τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους σε τεράστιο 36% το 2022.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές των λιπασμάτων μειώνονται φέτος αλλά οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών εξακολουθούν να γίνονται αισθητές. Οι υψηλές τιμές και η έλλειψη προσφοράς σε ορισμένες χώρες έκαναν τους αγρότες να μειώσουν τη χρήση λιπασμάτων, συρρικνώνοντας  έτσι τα επίπεδα παραγωγής και συμβάλλοντας σε μια ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας. Οι υψηλές τιμές ώθησαν επίσης πολλούς αγρότες βαθύτερα στο χρέος.

Αγρότες από το Καμερούν στις ΗΠΑ λένε ότι εξακολουθούν να ξοδεύουν τριπλάσια χρήματα για λιπάσματα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Και σε χώρες όπου τα λιπάσματα επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό, η άνοδος των τιμών έχει επιβαρύνει τις κυβερνήσεις με τεράστια χρέη. Μόνο στην Ινδία, οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις λιπασμάτων πέρυσι αυξήθηκαν από 9,8 δισ. δολάρια σε 17,1 δισ. δολάρια.

Το κόστος αυξάνεται επίσης για τον πλανήτη. Τα χημικά λιπάσματα αποτελούν σημαντική πηγή περιβαλλοντικής ρύπανσης και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τα αζωτούχα λιπάσματα μόνο να αντιπροσωπεύουν έναν στους 40 τόνους ετήσιων εκπομπών. Νέες εκθέσεις από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και το Earth4All, μια παγκόσμια συλλογικότητα κορυφαίων επιστημόνων και οικονομολόγων, καθιστούν σαφές ότι απαιτούνται απότομες και άμεσες μειώσεις της παγκόσμιας χρήσης λιπασμάτων για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Και οι δύο συνιστούν σχεδόν σταδιακή κατάργηση της κατανάλωσης αζωτούχων λιπασμάτων έως το 2050 (γράφημα 3). Η ιδέα είναι να μην καταρρεύσει απερίσκεπτα τα επίπεδα παραγωγής, αλλά μια προγραμματισμένη μετάβαση προς πιο βιώσιμα, αγροοικολογικά γεωργικά συστήματα που απαιτούν λιγότερο ή καθόλου λίπασμα.

Είναι ολοένα και πιο σαφές ότι ο σημερινός πληθωρισμός των τροφίμων είναι προϊόν τόσο της εταιρικής απληστίας όσο και της οικολογικής κατάρρευσης. Τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας από τις εταιρείες συμβαίνουν σε όλο το σύστημα τροφίμων, από τα λιπάσματα μέχρι τη μεταποίηση και τη λιανική πώληση, και αυτό ωθεί προς τα πάνω τις τιμές. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι εταιρείες οργανώνουν την παραγωγή και τη διανομή των τροφίμων μας οδηγεί επίσης στην κλιματική αλλαγή και υπονομεύει την ικανότητα του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων να παρέχει προσιτά και προσβάσιμα τρόφιμα, τώρα και μακροπρόθεσμα.

Απαιτούνται επειγόντως τολμηρές νέες προσεγγίσεις για να κυριαρχήσει η εταιρική ισχύς στο σύστημα τροφίμων και να αντιστραφεί η επισιτιστική κρίση. Όσον αφορά τα λιπάσματα, οι πολιτικές ενέργειες όπως οι απροσδόκητοι φόροι και οι έλεγχοι τιμών μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά για να αντιμετωπιστεί τόσο η κερδοσκοπία όσο και η περιβαλλοντική καταστροφή, πρέπει να αλλάξει η παραγωγή τροφίμων και να βασίζεται πολύ λιγότερο στα χημικά λιπάσματα.

Η βιομηχανία λιπασμάτων θα πιέσει για το αντίθετο όταν συγκεντρωθεί για την ετήσια συνάντησή της στην Πράγα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αγρότες και αγροτικά κινήματα που ήδη οδηγούν τη μετάβαση από τα χημικά λιπάσματα, με πολλά επιτυχημένα παραδείγματα να μάθουν από.