Ευρωπαϊκή Ένωση: Ανοίγει πόρτα στο αέριο και το πυρηνικό για το κλίμα του 2030

τρέχων στόχος της ΕΕ για το 2030 αφορά μείωση κατά 40%

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει διαβεβαιώσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση για τα φτωχότερα μέλη και την ικανότητα των χωρών να επιλέγουν το δικό τους ενεργειακό μείγμα, καθώς προσπαθεί για μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα για έναν αυστηρότερο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ και πηγές.

Για να ακολουθήσει το σχέδιό της να έχει «καθαρές μηδενικές» εκπομπές έως το 2050, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ λέει ότι το μπλοκ πρέπει να μειώσει τις καθαρές εκπομπές του τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Ο τρέχων στόχος της ΕΕ για το 2030 αφορά μείωση κατά 40%.

Οι ηγέτες από τις 27 χώρες της ΕΕ στοχεύουν στην έγκριση του νέου στόχου - με ομοφωνία - σε σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή την επόμενη εβδομάδα (10-11 Δεκεμβρίου).

Η πρόκληση είναι να συντάξουμε μια συμφωνία που θα υποστηρίξουν όλες οι χώρες - συμπεριλαμβανομένων των κρατών που ενδιαφέρονται για τον οικονομικό μετασχηματισμό που απαιτείται, όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, που θέλουν περισσότερη ανάλυση και όρους που να συνδέονται με τον στόχο.

Το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου και το Reuters, θα έδινε χώρες να εγκρίνουν τον στόχο «τουλάχιστον 55» και να ζητήσει από την Επιτροπή να διαθέσει μετρητά για να βοηθήσει τα φτωχότερα κράτη να επενδύσουν σε καθαρή ενέργεια - ένα αίτημα που υπέβαλαν χώρες συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι οι χώρες μπορούν να «επιλέξουν τις καταλληλότερες τεχνολογίες» για τη μείωση των εκπομπών - διατύπωση που απευθύνεται σε κράτη όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Πολωνία που έχουν ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια ή φυσικό αέριο για τον περιορισμό των εκπομπών. .

Αξιωματούχοι της ΕΕ περιέγραψαν το τελευταίο κείμενο ως πρόοδο και ανέφεραν ότι το Brexit και η διαμάχη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι στιγμής δεν εκτροχιάστηκαν τις συνομιλίες για το κλίμα - αν και δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν το κείμενο θα μπορούσε να αποφέρει συμφωνία.

«Ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να πάει στο λεωφορείο τώρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιος αποφασίζει να κατεβεί πριν από την τελική στάση», είπε ένας αξιωματούχος.

Ένας αξιωματούχος από μια χώρα που δεν έχει ακόμη υιοθετήσει δημόσια το στόχο του 55% είπε ότι σχεδίαζε να κάνει «περαιτέρω προτάσεις» στο κείμενο πριν από τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.