Παγκόσμια γεωργική προσφορά και ζήτηση σιτηρών

Οι προμήθειες σιταριού αυξάνονται με τη παραγωγή του καλαμποκιού να αυξάνεται αντίστοιχα

Σιτάρι

Οι προμήθειες σιταριού 2020/21 αυξάνονται 5,7 εκατομμύρια τόνους με αύξηση της παραγωγής 4,9 εκατομμυρίων τόνων και υψηλότερα αρχικά αποθέματα. Η παραγωγή της Ινδίας αυξάνεται 4,2 εκατομμύρια τόνους και η Αυστραλία αυξάνεται 2,0 εκατομμύρια, και οι δύο βάσει των ενημερωμένων κυβερνητικών στατιστικών. Η καλλιέργεια της Ινδίας αναμένεται να είναι μεγάλη, και η καλλιέργεια της Αυστραλίας αναμένεται να ανακάμψει σε βελτιωμένες συνθήκες μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας. Η Τουρκία και η Κίνα αυξάνονται και οι δύο κατά 1,0 εκατομμύρια τόνους. Μερικώς αντισταθμίζοντας αυτές τις αλλαγές είναι οι μειώσεις των καλλιεργειών 2,0 εκατομμυρίων τόνων για την ΕΕ και 1,5 εκατομμυρίων για την Ουκρανία, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις ξηρές συνθήκες κατά τη διάρκεια σημαντικών τμημάτων της καλλιεργητικής περιόδου.

Οι προβλεπόμενες παγκόσμιες εξαγωγές 2020/21 αυξάνονται 0,9 εκατομμύρια τόνους σε 188,9 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα αύξηση 2,0 εκατομμυρίων τόνων για την Αυστραλία σε μεγαλύτερες προμήθειες και αύξηση 1,0 εκατομμυρίων για τη Ρωσία λόγω του μειωμένου ανταγωνισμού από την Ουκρανία. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 1,5 εκατομμύρια τόνοι για την Ουκρανία και 0,5 εκατομμύρια για την ΕΕ, και οι δύο σε μικρότερες καλλιέργειες. Με την αύξηση του εφοδιασμού και την παγκόσμια χρήση να μειώνεται κλασματικά, οι παγκόσμιες μετοχές αυξάνονται 6,0 εκατομμύρια τόνους σε ρεκόρ ύψους 316,1 εκατομμύρια, με την Κίνα και την Ινδία να αντιπροσωπεύουν το 51% και το 10% του συνόλου, αντίστοιχα.

Υπόλοιπα σιτηρά

Η παγκόσμια πρόβλεψη παραγωγής χονδροειδών για το 2020/21 αυξάνεται 3,2 εκατομμύρια τόνους σε 1,484,6 εκατομμύρια. Οι προοπτικές για το χονδρόκοκκο αυτού του μήνα είναι για μεγαλύτερη παραγωγή, αυξημένη χρήση και χαμηλότερα αποθέματα σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Η παραγωγή καλαμποκιού της Βραζιλίας αυξάνεται με βάση την υψηλότερη αναμενόμενη έκταση. Η παραγωγή κριθαριού αυξάνεται για την ΕΕ, με βάση κυρίως την πρόβλεψη αύξησης για το Ηνωμένο Βασίλειο που αντισταθμίζεται εν μέρει από τη μείωση για τη Γαλλία. Η παραγωγή κριθαριού αυξάνεται για την Αυστραλία, αλλά μειώνεται για την Ουκρανία, την Ινδία και τη Ρωσία. Για το 2019/20, καλαμπόκι Βραζιλίας η παραγωγή είναι αμετάβλητη, καθώς η υψηλότερη ένδειξη αντιστάθμισης αντισταθμίζεται από τη μείωση της απόδοσης. Οι προοπτικές απόδοσης για μεγάλο μέρος του Center-West είναι γενικά ευνοϊκές σε αντίθεση με τον Νότο όπου οι συνθήκες ήταν κακές.

Οι μεγάλες παγκόσμιες εμπορικές αλλαγές για το 2020/21 περιλαμβάνουν μια μεγαλύτερη πρόβλεψη για την εξαγωγή καλαμποκιού για τη Ζάμπια, με αυξήσεις στις εισαγωγές καλαμποκιού για την Ταϊλάνδη και την Ονδούρα. Οι εξαγωγές κριθαριού μειώνονται για την Αυστραλία, με βάση τη μείωση των προβλεπόμενων εισαγωγών για την Κίνα.

Για το 2019/20, οι εξαγωγές καλαμποκιού αυξάνονται για την Αργεντινή, αλλά μειώθηκαν για τη Βραζιλία για την τοπική περίοδο εμπορίας που ξεκινά τον Μάρτιο του 2020 βάσει των παρατηρηθέντων δεδομένων έως τις αρχές Ιουνίου. Τα αποθέματα ξένου καλαμποκιού για το 2020/21 μειώθηκαν από τον προηγούμενο μήνα, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τις μειώσεις για την Κίνα, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και την Παραγουάη, κάτι που αντισταθμίζει περισσότερο από τη Βραζιλία και την Ινδία.