Βέλγιο: Η Επιτροπή εγκρίνει 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών πατάτας

Που επλήγησαν από το ξέσπασμα κοροναϊού στη Βαλλωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε βελγικό καθεστώς 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του τομέα της πατάτας της Βαλλονίας στο πλαίσιο της επιδημίας του κοροναϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Η δημόσια υποστήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, θα είναι ανοιχτή σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πατάτας στη Βαλλωνία.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας των δικαιούχων, βοηθώντας τους έτσι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το βελγικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους του προσωρινού πλαισίου. Συγκεκριμένα, (i) η ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, όπως προβλέπεται από το προσωρινό πλαίσιο για επιχειρήσεις στον πρωτογενή γεωργικό τομέα και (ii) το καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Προσωρινό Πλαίσιο και άλλες δράσεις που ανέλαβε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού μπορείτε να βρείτε εδώ. Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα διατεθεί με τον αριθμό υπόθεσης SA.58649 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο ανταγωνισμού της Επιτροπής μετά την επίλυση τυχόν ζητημάτων εμπιστευτικότητας.