Thessaloniki Helexpo Forum 2020 - Τι συζητήθηκε

Ομιλητές που πήραν μέρος στη συζήτηση:

  • Μαυρουδής Βορίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ
  • Δήμητρα Εμμανουηλίδου, Πρόεδρος ΕΚΑΓΕΜ
  • Σάββας Μπαλουκτσής, Πρόεδρος ΣΕΑΜ
  • Εμμανουήλ Παναγιωτόπουλος, Δ/ντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας Bayer Hellas
  • Ιωάννης Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑ Επιχειρείν

Συντονιστής πάνελ: Μαρία Σαμολαδά

Τα ελληνικά προϊόντα άντεξαν στην πανδημία – Ζητούμενα η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγόμενων προϊόντων

Οι νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα απασχόλησαν τους ομιλητές του πάνελ που άνοιξε τις εργασίες του Thessaloniki Helexpo Forum. H συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας, στα νέα προγράμματα και στις προοπτικές για τα αγροτικά προϊόντα. Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη να στραφεί η χώρα στον πρωτογενή τομέα για την «οικοδόμηση» του νέου της παραγωγικού της μοντέλου, με δεδομένο πως ο τουρισμός αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευάλωτος στην κορονοκρίση.

«Ο πρωτογενής τομέας άντεξε και στην πανδημία, όλα τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα το 2019 είχαν αύξηση στις εξαγωγές πλην του ελαιολάδου ενώ η θετική πορεία συνεχίστηκε και το 2020», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα μπορεί να επέλθει με την αύξηση της στρεμματικής απόδοσης αλλά και τη μείωση του κόστους εισροών (περιορισμός της χρήσης λιπασμάτων και νερού)».

Ο κ.Βορίδης τόνισε ότι χρειαζόμαστε εκμηχάνιση της γεωργίας και για να γίνει αυτό απαιτούνται «επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να χρησιμοποιηθούν πόροι από το ταμείο ανάκαμψης».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «τα σχέδια βελτίωσης (επιδοτούμενα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας του σύγχρονου αγρότη) τα οποία θα υποβληθούν για να λάβουμε κεφάλαια από το ταμείο πρέπει να είναι ώριμα, ήμασταν από τα πρώτα υπουργεία που υποβάλαμε τις προτάσεις μας».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, σε λειτουργία έχει τεθεί από την Τετάρτη η εφαρμογή για την υποβολή αιτημάτων πληρωμής για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr.

«Xρειαζόμαστε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη γεωργία, πρέπει να εστιάσουμε στις νέεες τεχνολογίες και στην καινοτομία που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αναδείξουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των πρϊόντων μας», επεσήμανε ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής και τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ. “Όλα τα προγράμματα πρέπει να έχουν ωφελούμενο τον παραγωγό,δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ελληνική γεωργία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα”, συμπλήρωσε.

Στην ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών (Ιnternet of Things,γεωργία ακριβείας) και στα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να έχουν οι αγρότες από αυτές στάθηκε η Δήμητρα Εμμανουηλίδου, πρόεδρος ΕΚΑΓΕΜ. Τα κυριότερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου αποτελούν, σύμφωνα με την κ.Εμμανουηλίδου, «η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα επενδυτικά προγράμματα και η χαμηλή διασύνδεση με τα πανεπιστήμια».

«Ο αγρότης σήμερα πρέπει να ξοδεύει περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή του και στο smartphone παρά στο χωράφι», σημείωσε ο Σάββας Μπαλουκτσής, πρόεδρος ΣΕΑΜ. Προέτρεψε την κυβέρνηση να βάλει ψηλά στην ατζέντα της τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα εκπονώντας ένα στρατηγικό σχέδιο, αρχίζοντας μάλιστα από τις υπηρεσίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

«H εταιρεία μας επενδύει στην καινοτομία στηρίζοντας πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις» υποστήριξε ο Εμμανουήλ Παναγιωτόπουλος, διευθυντής του τομέα επιστήμης γεωργίας Bayer Hellas.

«Για να επιτύχουμε βιωσιμότητα χρειάζεται να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας, χρειάζεται η αφομοίωση της τεχνολογίας από τους παραγωγούς στο χωράφι», επεσήμανε ο Ιωάννης Μαυρουδής, διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ επιχειρείν.

«Το φόρουμ φιλοδοξεί να γίνει μία πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, θα μιλήσουν πάνω από 170 ομιλητές σε 25 πάνελ», ανέφερε ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, κηρύσσοτας την έναρξη του φόρουμ.

Δείτε όλο το πάνελ στο παρακάτω βίντεο

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις