Έναρξη του πειράματος 100 χρόνων του Svalbard
Svalbard

Ένα μοναδικό 100ετές πείραμα κυκλοφορεί σήμερα στο Svalbard Global Seed Vault. Το πείραμα, το πρώτο του είδους του, χρηματοδοτείται από το νορβηγικό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και περιλαμβάνει εταίρους από όλο τον κόσμο. Θα ρίξει φως στη μακροζωία των σπόρων από 13 παγκοσμίως σημαντικές καλλιέργειες.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν καθ 'όλη τη διάρκεια του έργου, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις που θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της βέλτιστης διατήρησης των σπόρων στο Seed Vault και μάλιστα γενετικές τράπεζες γενικά. Όπως αναγνωρίζεται από το SDG 2.5, αυτό είναι ένα βασικό βήμα για τη διαφύλαξη των θεμελίων του συστήματος τροφίμων μας για τις μελλοντικές γενιές και τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής.

«Το πείραμα είναι μοναδικό», λέει ο Åsmund Asdal, Συντονιστής Seed Vault στο NordGen. «Θα παρέχει στις μελλοντικές γενιές τη γνώση για το πόσο γρήγορα, ή αργά, οι σπόροι πεθαίνουν και συνεπώς πόσο συχνά πρέπει να αναγεννηθούν».

Τα πρώτα πειραματικά δείγματα σπόρων, από το genebank στο IPK Gatersleben της Γερμανίας, θα μεταφερθούν σήμερα στο Svalbard Global Seed Vault. Αποτελούνται από κριθάρι, μπιζέλι, σιτάρι και μαρούλι. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 2-3 ετών, σπόροι από εννέα επιπλέον καλλιέργειες θα σταλούν στο Svalbard από genebanks στην Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Σουηδία για τη μελέτη. Αυτοί οι σπόροι θα δοκιμαστούν το 2030 και στη συνέχεια κάθε δεκαετία, έως το 2120.

Οι σπόροι αποθηκεύονται στο Vault Seult σε θερμοκρασία –18 ° C και κάθε δείγμα σφραγίζεται σε ένα μικρό πακέτο 400 σπόρων.

Για πόσο καιρό μπορούν οι σπόροι να μείνουν ζωντανοί;

Αυτό το πείραμα επιδιώκει να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση και να ενημερώσει τις μελλοντικές βέλτιστες πρακτικές για την αναγέννηση των σπόρων, μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες σε μια τράπεζα genebank.

Η μακροζωία των σπόρων είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της μακροπρόθεσμης διατήρησης των σπόρων. Οι καλά ξηροί και κατεψυγμένοι σπόροι από πολλές σημαντικές καλλιέργειες τροφίμων γενικά θεωρείται ότι μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα: αιώνες, ίσως ακόμη και χίλια χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά αυτές οι εκτιμήσεις προέρχονται κυρίως από την παρέκταση από αυτά που ονομάζονται πειράματα «ταχείας γήρανσης». Απαιτούνται πραγματικές πληροφορίες για το πόσο καιρό οι σπόροι μπορούν να διατηρήσουν τη βλαστική τους ικανότητα κατά την αποθήκευση υπό βέλτιστες συνθήκες, για την επικύρωση της θεωρίας.

Οι Genebanks εξετάζουν τακτικά τους συλλογές τους στις συλλογές τους, για να μπορούν να αναγεννούν τους σπόρους εγκαίρως και να διατηρούν τους γενετικούς πόρους βιώσιμους και διαθέσιμους για έρευνα και αναπαραγωγή φυτών. Εάν οι τεχνικοί της genebank μπορούν να εντοπίσουν σπόρους που δεν είναι πλέον επαρκώς βιώσιμοι εγκαίρως, μπορούν να αναγεννήσουν τους σπόρους και να διατηρήσουν τις συλλογές τους ασφαλείς.

«Η πιο εξαιρετική πτυχή αυτού του έργου είναι ότι θα συνεχιστεί για 100 χρόνια», λέει ο Asdal για αυτό που τον ενθουσιάζει περισσότερο για το έργο. «Είναι μοναδικό στο ότι θα διερευνήσουμε τη μακροζωία αυτών των σπόρων σε πραγματικό χρόνο. Πιθανότατα θα δούμε ήδη σε 20-30 χρόνια διαφορές μεταξύ ποικιλιών και θα μάθουμε περισσότερα για τη σημασία της αρχικής ποιότητας των σπόρων για μακροπρόθεσμη διατήρηση. "

Το Svalbard Global Seed Vault είναι μια εφεδρική εγκατάσταση για την παγκόσμια ποικιλία καλλιεργειών. Από την έναρξή του το 2008, genebanks σε όλο τον κόσμο έφεραν δείγματα σπόρων από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες τροφίμων στον κόσμο για μόνιμη προστασία στο Seed Vault. Τον Φεβρουάριο του 2020, το Seed Vault ξεπέρασε το όριο 1 εκατομμυρίου δειγμάτων σπόρων από 87 διαφορετικά ινστιτούτα και οργανισμούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις