Αγροτικά ατυχήματα: Το επάγγελμα του αγρότη υψηλής επικινδυνότητας
Αγροτικά ατυχήματα: Το επάγγελμα του αγρότη υψηλής επικινδυνότητας

Τα τελευταία 10 χρόνια σημειώθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 500 θάνατοι και 150.000 μη θανατηφόρα ατυχήματα ετησίως, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω της μη καταγραφής όλων των αδικημάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat που αφορούν τα άτομα που απασχολούνται στον κλάδο, η συχνότητα εμφάνισης θανατηφόρων ατυχημάτων στη Γεωργία και στη Δασοκομία είναι η δεύτερη υψηλότερη από όλους τους τομείς, με 6.1 ανά 100.000 εργαζόμενους (Eurostat 2019).

Οι κυριότερες αιτίες ατυχημάτων

Στην έκθεση μάλιστα καταγράφονται οι οκτώ κυριότερες αιτίες για τα θανατηφόρα ατυχήματα στον αγροτικό τομέα οι οποίες είναι οι εξής:

  1. ατυχήματα από ανατροπή οχημάτων
  2. πτώσεις από ύψος
  3. χτύπημα από μετακίνηση αντικειμένων
  4. πνιγμός (δεξαμενή νερού)
  5. χειρισμός ζώων
  6. επαφή με μηχανήματα
  7. εγκλωβισμός (κάτω από καταρρεύσεις)
  8. ηλεκτροπληξία

Εξάλλου όπως σημειώνουν οι παραγωγοί, «τα αγροτικά ατυχήματα, μαζί με τις αγροτικές επαγγελματικές ασθένειες, είναι ο λιγότερο ερευνημένος τομέας και βέβαια μη καλυπτόμενος επαρκώς από ασφαλιστική κάλυψη. Οι καθημερινές σκληρές αγροτικές δραστηριότητες είναι συχνά εξαιρετικά επικίνδυνες και επίπονες και μάλιστα σε συνθήκες δυσχερείς (εργασίες που εκτελούνται από μεμονωμένα άτομα χωρίς παρουσία τρίτων, σε χώρους εξωτερικούς, εκτεθειμένους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, χωρίς μέσα πρώτης βοήθειας και σε τοποθεσίες δυσπρόσιτες, καθ όλη την διάρκεια της ημέρας, χωρίς ωράριο)».

Η συντριπτική πλειονότητα (90%) των τραυματιών είναι Έλληνες, και μάλιστα άνδρες (το 70% των τραυματιών), σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη που έγινε στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (αν. καθ. Ε. Πετρίδου, Προληπτική Ιατρική & Επιδημιολογία και ερευνήτρια Ν. Αλέξε, ΚΕΠΠΑ).

Εξάλλου σύμφωνα με άρθρο του Ανδρέα Στοϊμενίδη στην ΕφΣυν, «οι συνθήκες εργασίας στον γεωργικό τομέα κρίνονται εξαιρετικά δυσχερείς λόγω του δύσκολου περιβάλλοντος εργασίας, των παλαιών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται και της σύνθεσης του παραγωγικού δυναμικού . Το 90% των αγροτών είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ το 99% των εποχικών εργατών γης είναι μετανάστες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παναγιώτη Γιαγλάρα μια πρόχειρη στατιστική εκτίμηση επιβεβαιώνει ότι Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο σημειώνονται τα περισσότερα αγροτικά ατυχήματα. Σημειώνει δε ότι τα συμβάντα είναι διάσπαρτα σε όλη την ελληνική ύπαιθρο. Απέχουμε πολύ από το να έχουμε τουλάχιστον ένα σε κάθε τοπική κοινότητα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση. Κάποιες Περιφερειακές Ενότητες όμως ίσως να πρέπει να ενεργοποιηθούν νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις