Λιπάσματα: Ράλι στις τιμές που αναμένεται να καλπάζουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022
Λιπάσματα: Ράλι στις τιμές που αναμένεται να καλπάζουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022

Οι τιμές των λιπασμάτων λιανικής διαρκώς αυξάνονται, σύμφωνα με τις τιμές που παρακολούθησε το DTN για την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2021.

Πέντε από τα οκτώ μεγάλα λιπάσματα σημείωσαν σημαντική αύξηση τιμών, 5% μεσοσταθμικά υψηλότερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με το DTN.

Πρωτοπόρος ήταν η ποτάσα, η οποία ήταν 13% υψηλότερη σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Το λίπασμα είχε μέση τιμή 647 $ / τόνο.

Η ουρία ήταν 11% ακριβότερη από τον προηγούμενο μήνα. Το λίπασμα αζώτου είχε μέση τιμή 620 $ / τόνο. Είναι η πρώτη φορά που η ουρία ξεπέρασε το όριο των 600 δολαρίων / τόνο σε εννέα χρόνια. Η τελευταία φορά που ήταν τόσο ακριβό ήταν η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2012 όταν η θρεπτική ουσία ήταν $ 605 / τόνο.

Τόσο το UAN32 όσο και το MAP ήταν 6% υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το UAN32 είχε μέση τιμή 444 $ / τόνο, ενώ το MAP ήταν 800 $ / τόνο. Το MAP είναι τώρα στα $ 800 / τόνο για πρώτη φορά από την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2009, όταν η τιμή ήταν $ 802 / τόνο. Η τρέχουσα τιμή του λιπάσματος φωσφόρου είναι η πέμπτη υψηλότερη τιμή στην ιστορία των σχεδόν 13 ετών δεδομένων DTN.

Το UAN28 είναι 5% ακριβότερο σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Το λίπασμα αζώτου έχει μέση τιμή 388 $ / τόνο.

Η μέση τιμή του DAP και του άνυδρου αυξήθηκε 4% στα 722 $ / τόνο και 782 $ / τόνο αντίστοιχα.

Το 10-34-0 κοστίζει 638 $ / τόνο κατά μέσο όρο, μόνο ελαφρώς υψηλότερο από τον προηγούμενο μήνα.

Σε τιμή ανά λίβρα βάσει αζώτου, η μέση τιμή ουρίας ήταν στα 0,67 δολάρια / λίβρες Ν., Άνυδρη 0,48 δολάρια / λίβρες Ν., 28 UAN 0,69 δολάρια / λίβρες Ν. Και UAN32 0,69 δολάρια / λίβρα.

Αυτές οι τιμές ρεκόρ που καταγράφουν τα λιανικά λιπάσματα θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι την επόμενη άνοιξη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας πρόσφατης ανακοίνωσης ειδήσεων του κρατικού πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα (NDSU).

Ο Dave Franzen, ειδικός στην επιστήμη του εδάφους NDSU Extension, δήλωσε ότι αναμένει ότι η τιμή των λιπασμάτων θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα τιμών ή θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι την επόμενη άνοιξη.

"Η Κίνα έχει προμηθεύσει περίπου το ένα τρίτο του φωσφορικού στον κόσμο και ουσιαστικά έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές έως το 2022", δήλωσε ο Φράνζεν. «Αυτό βάζει το βάρος του εφοδιασμού σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι ΗΠΑ δεν είναι σε πλεονεκτική  θέση να επεκτείνουν τα ορυχεία και την παραγωγή λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, είπε. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των λιπασμάτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως το 2022.

Ο Franzen συνιστά στους αγρότες να εξετάσουν τη δειγματοληψία του εδάφους, να χρησιμοποιήσουν αριθμομηχανές αζώτου και να εξετάσουν εάν οι εφαρμογές αζώτου πτώσης είναι λειτουργικές.

Με το λίπασμα φωσφόρου, προτείνει στους παραγωγούς να είναι πιο αποδοτικοί όταν εφαρμόζουν το λίπασμα δουλεύοντάς το στο έδαφος ή ακόμη και εφαρμόζοντας το θρεπτικό συστατικό με ένα τρυπάνι ή σπαρτικό αέρα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κίνησης του νερού ή του ανέμου.

"Η πιο σημαντική στρατηγική που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το κάλιο στη Βόρεια Ντακότα είναι να ακολουθήσετε τις συστάσεις της NDSU για κάλιο για κάθε καλλιέργεια, δοκιμή εδάφους ανά ζώνη και να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή καλίου της Βόρειας Ντακότα για καλαμπόκι για να αποφύγετε τυχόν υπερβολική και μάταιη εφαρμογή καλίου", είπε.

Οι τιμές των λιπασμάτων λιανικής σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν δείχνουν ότι όλα τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το 10-34-0 είναι τώρα 40% ακριβότερο, το DAP είναι 64% υψηλότερο, η ουρία είναι 71% ακριβότερη, το MAP είναι 74% υψηλότερο, το UAN32 είναι 78% ακριβότερο, το UAN28 είναι 83% υψηλότερο, το άνυδρο 84% είναι πιο ακριβό και η ποτάσα είναι 92% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Η DTN ερευνά περισσότερους από 300 εμπόρους λιανικής πώλησης, συγκεντρώνοντας περίπου 1.700 προσφορές τιμών λιπάσματος, για τη σύνταξη του δείκτη λιπασμάτων DTN κάθε εβδομάδα. Εκτός από τους εθνικούς μέσους όρους, οι συνδρομητές MyDTN μπορούν να έχουν πρόσβαση στον πλήρη δείκτη λιπασμάτων DTN, ο οποίος περιλαμβάνει τους μέσους όρους κατάστασης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις