Αποκάλυψη DW: Πως τα μεγάλα αγροτικά λόμπι υπονομεύουν το σχέδιο πράσινης γεωργίας της ΕΕ
Πως τα μεγάλα αγροτικά λόμπι υπονομεύουν το σχέδιο πράσινης γεωργίας της ΕΕ

Υπάρχει μεγάλη απόσταση από τα αγροκτήματα και τα χωράφια του Sezze στην κεντρική Ιταλία μέχρι τις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Αλλά οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση αυτήν την εβδομάδα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη ζωή αγροτών όπως της Valentina Pallavicino. Το αγρόκτημά της στις πεδιάδες ανάμεσα στη Ρώμη και τη Μεσόγειο είναι το είδος που συχνά αναφέρονται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους λόμπι όταν αναζητούν υποστήριξη για αλλαγές στο πολύπλοκο ευρωπαϊκό αγροτικό σύστημα που επιβάλλει επιδοτήσεις.

Η Pallavicino, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αγρότες, δεν ακολουθεί κάθε στροφή της γεωργικής μεταρρύθμισης που συζητήθηκε από πολιτικούς στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, αλλά διακρίνει δύο κεντρικές πτυχές του γεωργικού τοπίου με σαφήνεια: τα φθηνά τρόφιμα έχουν ευνοήσει τα μεγάλα βιομηχανικά αγροκτήματα και πολλοί αγρότες υποστηρίζουν τη βιώσιμη γεωργία.

"Αυτό που μας ζητούν το κάνουμε ήδη", λέει όταν της παρουσιάστηκαν μερικά από τα βασικά στοιχεία μιας νέας "πράσινης" στρατηγικής για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, γνωστή ως "Farm to Fork", η οποία στοχεύει στη μείωση των φυτοφαρμάκων και της αντιμικροβιακής χρήσης. , θέστε ένα όριο στα απόβλητα τροφίμων και βασιστείτε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να δημιουργήσετε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων. "Δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά, συντηρητικά ή χημικά", πρόσθεσε.

Η Pallavicino λέει ότι είναι επίσης επιφυλακτική με τις οργανωμένες οργανώσεις λόμπι που ισχυρίζονται ότι μιλούν στο όνομά της. Φαίνεται προφανές, λέει, ότι στους μεγάλους παίκτες δεν αρέσει αυτού του είδους η πολιτική επειδή θα αυξήσει το κόστος και "κερδίζουν εάν οι τιμές είναι χαμηλότερες".

Παρόλο που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, η Πολωνή γαλακτοπαραγωγός Αλίνα Λις κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα στη φάρμα της έκτασης 30 εκταρίων (74 στρεμμάτων) στη δυτική Πολωνία, όπου εκτρέφει 40 αγελάδες.

"Πιστεύω ότι η γεωργία στην Ευρώπη πρέπει να είναι βιώσιμη για χάρη της φύσης και της επισιτιστικής ασφάλειας", λέει ο Lis.

Η Λις είδε τα περιθώρια στο γάλα της να πέφτουν καθώς ανταγωνίζεται εντατικά αγροκτήματα που βασίζονται σε βαριά χρήση χημικών λιπασμάτων και αντιβιοτικών.

Ποιος εκπροσωπεί τους αγρότες της ΕΕ;

Η μάχη για το ποιος εκπροσωπεί την αληθινή φωνή και τα συμφέροντα των αγροτών όπως η Pallavicino και η Lis και τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που τρέφονται, κορυφώνεται αυτήν την εβδομάδα καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται για ψηφοφορία για μια ριζοσπαστική νέα κατεύθυνση για τη γεωργία στην ΕΕ. Οποιεσδήποτε αλλαγές εισάγει το νομοθετικό όργανο απαιτούν έγκριση από τα κράτη μέλη της ΕΕ πριν τεθεί σε ισχύ.

Οι αγρότες θα λάβουν υποστήριξη από τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), το τεράστιο πρόγραμμα επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία που έχει πληρώσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ (58 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε χρόνο από το 2005. Από τη χρηματοδότηση, το 80% πηγαίνει στο 20% τα μεγαλύτερα αγροκτήματα στην ΕΕ.

 

Οι υποστηρικτές της στρατηγικής Farm to Fork, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων πρασίνου, λένε ότι θα μειώσει το μερίδιο της γεωργίας στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη διατηρώντας παράλληλα τα τρόφιμα προσιτά. Μια αξιολόγηση από τους εσωτερικούς επιστήμονες της Επιτροπής διαπίστωσε ότι η στρατηγική θα μπορούσε να στηρίξει τους αγρότες και να μειώσει τις εκπομπές που σχετίζονται με τη γεωργία κατά 20% σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ωστόσο, δέχτηκε τα πυρά του ισχυρού λόμπι της αγροτικής επιχείρησης που λέει ότι η πρόταση δεν είναι επιστημονικά βιώσιμη, θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές και αντιβαίνει στα συμφέροντα των αγροτών της ΕΕ.

Τα έγγραφα που εξετάστηκαν από την DW έδειξαν ότι αυτές οι ομάδες θέλουν να απαλλαγούν από συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, αναφορές σε κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την εντατική γεωργία, απαιτήσεις για αύξηση της διαφάνειας με την επισήμανση των προϊόντων και την ικανότητα των κρατών μελών να επιβάλλουν υψηλότερους φόρους σε μη βιώσιμα προϊόντα.

Αλλά οι ίδιες ομάδες συμφερόντων έχουν επίσης κατηγορηθεί για κατάχρηση της επιστήμης, παραμόρφωση της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης και αποτυχία των αγροτών που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν.

Μεγάλα λόμπι, μικροί αγρότες

Σε μια πολύμηνη κοινή έρευνα, τα ευρωπαϊκά συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης Lighthouse Reports, DW, Follow the Money, Mediapart και Domani μίλησαν με σχεδόν 30 αγρότες, πολιτικούς, επιστήμονες, ομάδες λόμπι και εμπειρογνώμονες και σάρωσαν εμπιστευτικές επικοινωνίες για να αποκαλύψουν το εύρος και την επιρροή των οργανώσεων λόμπι.

Αυτό που προκύπτει είναι ένα πορτρέτο πλούσιων βιομηχανικών ομάδων πίεσης - από πετροχημικές εταιρείες και πολυεθνικούς γίγαντες συσκευασίας κρέατος έως φαρμακευτικές επιχειρήσεις - που έχουν επίμονο έλεγχο στην πολιτική της ΕΕ καθώς και κρίσιμες διαφορές με τους οικογενειακούς αγρότες, την ευημερία των οποίων υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.

Έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα στην αγροτική κοινότητα, μεταξύ εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν να επεκτείνουν ένα μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας, το οποίο οι ειδικοί λένε ότι βλάπτει το περιβάλλον, και άλλων που προτιμούν μια μικρότερη κλίμακα, πιο φιλική προς το περιβάλλον, γεωργική μορφή.

Πώς ξοδεύονται τα γεωργικά χρήματα της ΕΕ;

Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι αγρότες δηλώνουν ότι χαιρετίζουν τις αυξήσεις των τιμών, εστιάζοντας στο περιβαλλοντικό κόστος της γεωργίας και στις πρακτικές δίκαιου εμπορίου. Πολλοί λένε επίσης ότι οι μεγάλες ομάδες λόμπι δεν μιλούν για αυτούς.

"Δεν αισθάνομαι ότι εκπροσωπούνται από ομάδες λόμπι αγροτών ... τα μικρά αγροκτήματα στην Πολωνία καταρρέουν", δήλωσε η Λις.

Ο Marcin Wojcik, ο οποίος διαθέτει αγρόκτημα 270 στρεμμάτων στα βουνά Low Beskid στην Πολωνία, συμφώνησε.

"Για δύο χρόνια, ήμουν αντιπρόεδρος της Narodowy Fundusz Promocji Mięsa Wołowego, αλλά παραιτήθηκα επειδή δεν είχα σχέση με αυτούς τους ανθρώπους και με αυτό που κάνουν", λέει. "Moreταν περισσότερο πολιτική. Δεν ήταν σαφές πού πήγαιναν τα χρήματα".

Farm to Fork: «Στρατηγική win-win για την συνολική κοινωνία»

Ομάδες λόμπι γεωργίας συμπεριλαμβανομένων των Copa-Cogeca, Liaison Center for the Meat Processing Industry in the European Union (Clitravi), European Livestock Voice, European Dairy Association και CropLife Europe ανέθεσαν μελέτες που επιτίθενται στη στρατηγική Farm to Fork.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Grain Club, μια συμμαχία γερμανικών εταιρειών σιτηρών και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, δείχνει ότι η εφαρμογή του σχεδίου Farm to Fork θα προκαλέσει μείωση της αγροτικής παραγωγής της Ευρώπης, άνοδο των τιμών και εξάρτηση της ηπείρου από εισαγωγές.

Η Copa-Cogeca χρησιμοποίησε τη μελέτη για να επικρίνει τη στρατηγική Farm to Fork χωρίς να αναφέρει ότι η έκθεση δείχνει επίσης ότι το εισόδημα και η ευημερία των αγροτών, ιδίως των κτηνοτρόφων, θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά.

Ο συντάκτης της μελέτης, επιστήμονας Κρίστιαν Χένινγκ, το επεσήμανε σε συνέντευξή του στην DW: "Η πράσινη συμφωνία είναι δυνητικά μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση για ολόκληρη την κοινωνία, καθώς τα οφέλη είναι περισσότερα από το να αντισταθμίζουν τις απώλειες από τη μειωμένη συμβατική αγροτική παραγωγή".

Η πράσινη συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο Henning είναι ένα σύνολο προτάσεων που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Ιουλίου για να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη φορολογία μειώνουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Το Farm to Fork βρίσκεται στην καρδιά του Green Deal, ανέφερε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η γεωργία ευθύνεται για το 10% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.

Μια άλλη δημοσίευση που παραγγέλθηκε από την CropLife, η οποία ασκεί πιέσεις για λογαριασμό κατασκευαστών φυτοφαρμάκων και άλλων παικτών στη βιομηχανία γεωργικών τροφίμων και χρησιμοποιείται από την Copa-Cogeca, προέρχεται από το ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν εφαρμοστεί το Farm to Fork, οι τιμές θα αυξηθούν και η παραγωγή κρέατος θα μειωθεί κατά 10% έως 15% και η καλλιέργεια κατά 10% έως 20%.

Ο Jean-Baptiste Boucher, διευθυντής επικοινωνίας της Copa-Cogeca, δήλωσε στην DW ότι τέτοιες μελέτες έδειξαν «πολλά τυφλά σημεία» του Farm to Fork και κατηγόρησε τις ΜΚΟ για «μια σκόπιμη προσπάθεια να πυροδοτήσουν μια αντίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης» επειδή μίλησαν εναντίον της στρατηγικής.

Ωστόσο, η έρευνα δεν αντιμετώπισε "τον θετικό αντίκτυπο της στρατηγικής Farm to Fork στην κλιματική αλλαγή", ο κύριος στόχος της πρότασης, παραδέχθηκε ο Johan Bremmer, συγγραφέας της έκθεσης Wageningen.

Πληρώσατε για παραπληροφόρηση Farm to Fork;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, σε διάστημα δύο ημερών, η έκθεση Wageningen παρουσιάστηκε σε συνέδριο στην πλατφόρμα μέσων Euractiv, η οποία παρήγαγε άρθρα επικριτικά για την πρωτοβουλία Farm to Fork και σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ομάδα υπέρ του κρέατος European Livestock Voice.

Η CropLife πλήρωσε για την εκδήλωση Euractiv. Μια σάρωση της ιστοσελίδας της πλατφόρμας έδειξε ότι από τις επτά εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Euractiv με τον τίτλο "Farm to Fork" τα τελευταία δύο χρόνια, έξι χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία αγροδιατροφής.

Ο Chris Powers, διευθυντής επικοινωνίας του Euractiv, λέει ότι ενώ ο οργανισμός πληρωνόταν για να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις, το Euractiv εκτιμά τις αμερόληπτες, χωρίς αποκλεισμούς και εποικοδομητικές συζητήσεις.

Σε σύγχυση οι αγρότες μικρής κλίμακας

Η συνεχής εκστρατεία εναντίον του Farm to Fork έχει μπερδέψει τους αγρότες μικρής κλίμακας που ήδη αγωνίζονταν να παραμείνουν κερδοφόροι και δεν είναι σίγουροι αν θα καλωσορίσουν όλα τα προτεινόμενα μέτρα.

Ο Ολλανδός γαλακτοπαραγωγός Peter Gille λέει ότι τα χαμηλά περιθώρια και το υψηλό κόστος έχουν κάνει δύσκολο για πολλούς αγρότες όπως ο ίδιος να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Έχει δημιουργήσει παράπλευρες επιχειρήσεις, όπως φυτώριο, κάμπινγκ και εστιατόριο, για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Η Susan Malhieu, 29χρονη γαλακτοπαραγωγός στο Ypres του Βελγίου, δήλωσε ότι ενώ ορισμένες από τις πολιτικές της στρατηγικής θα λειτουργήσουν, η φιλική προς το περιβάλλον γεωργία θα κοστίσει χρήματα.

"Ανησυχώ λίγο γιατί αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί πολύ καλά στο Farm to Fork", είπε. "Είμαι εντάξει με τους περιβαλλοντικούς στόχους ... αλλά για την επίτευξη των στόχων, θα δοθεί η νομισματική βοήθεια;"

Ο Ιταλός αγρότης Emanuele Pullano πιστεύει ότι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών είναι ζωτικής σημασίας.

"Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι μπορεί να ξοδεύουν αυτά τα δύο επιπλέον ευρώ, αλλά αγοράζουν ένα προϊόν που είναι υγιές για τον εαυτό τους και για το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, η αύξηση της τιμής μπορεί να αφομοιωθεί".

Η Celine VanKerschaver, 29 ετών, διεθνής εκπρόσωπος της Grone King, της οργάνωσης για νέους αγρότες στο Βέλγιο, δήλωσε ότι το Farm to Fork θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει μεγαλύτερη συνοχή εντός της τροφικής αλυσίδας και να βελτιώσει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές της γεωργίας. Αλλά οι πολιτικοί πρέπει να ακούνε τους αγρότες, όχι μόνο τα λόμπι, λέει.

«Θέλουμε περισσότερη αναγνώριση για τους μικρούς και νέους αγρότες επειδή είναι η επόμενη γενιά», λέει. "Πολλά συζητούνται για αγρότες αλλά όχι με αγρότες".

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις