Νέοι Αγρότες: Ας εξοφλήσουν πρώτα το 2009

Του Ρίζου Μαρούδα
Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής  του ΚΚΕ
και μέλους του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας
    

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν και εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχει στρατηγικό στόχο τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στην χώρα μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.
Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής, με εργαλεία τη μείωση τιμών παραγωγών και επιδοτήσεων στους μικρομεσαίους αγρότες, έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και μετέπειτα Ε.Ε.  
Οι συνέπειες είναι φανερές στην ερήμωση της υπαίθρου, στην γήρανση των αγροτών, στην αυξανόμενη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας.  Κάθε χρόνο γίνονται εισαγωγές αξίας 2,5 δις ευρώ, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε τρόφιμα που παλιότερα τις καλύπταμε και επιπλέον κάναμε εξαγωγές (π.χ. ζάχαρη, καπνός κ.α).
Σ’ αυτό το εχθρικό περιβάλλον οι νέοι αγρότες αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα αυτών των πολιτικών:
Μεγάλο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα, χαράτσια, που οδηγούν σε μεγάλη μείωση εισοδήματος κάθε χρόνο.
Η νέα ΚΑΠ που θα ξεκινήσει το 2015 βάζει νέους φραγμούς στις καλλιέργειες, μειώνει τις επιδοτήσεις, θα οδηγήσει σε πιο γρήγορο ξεκλήρισμα. Ήδη ετοιμάζονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε χωράφια και σπίτια για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια και το λεγόμενο «κακό κομμάτι της πρώην ΑΤΕ».
Τα πριμ πρώτης εγκατάστασης που τόσο διαφημίζονται από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τα κόμματα που στηρίζουν την Ε.Ε σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα. Τα αξιοποιούν για να εξωραΐζουν την Ε.Ε και  εξήγγειλαν νέα προγράμματα ενώ δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη τους νέους που εγκαταστάθηκαν με αυτό το πρόγραμμα το 2009.

Εγκλωβισμένοι στις δεσμεύσεις

Χιλιάδες νέοι αγρότες που αξιοποίησαν αυτά τα πριμ, για να παραμείνουν στην παραγωγή επένδυσαν σε σχέδια βελτίωσης, με αποτέλεσμα να καταχρεωθούν στις τράπεζες, αφού το εισόδημα τους κάθε χρόνο μειώνεται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Με αυτό τον τρόπο είναι εγκλωβισμένοι καθώς ούτε να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους μπορούν, αφού υπάρχουν δεσμεύσεις και βέβαια η ανεργία καλπάζει αλλά ούτε και να ζήσουν από την δουλειά τους. Η μαζική συμμετοχή νέων αγροτών στα μπλόκα του αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, το Φλεβάρη του 2013, είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών και αδιεξόδων που βιώνουν.
Για ψηφοθηρικούς λόγους, με πομπώδεις εξαγγελίες και με στημένα ρεπορτάζ η κυβέρνηση ανέδειξε ότι θα δοθούν κίνητρα σε νέους ανέργους να εγκατασταθούν στα χωριά και να ασχοληθούν με την γεωργία. Δεν τους είπαν ότι για να καλλιεργήσει κάποιος χρειάζεται μηχανήματα, υποδομή, μέσα και εφόδια που πρέπει να προπληρώσει για να τα αγοράσει και φυσικά οικονομική δυνατότητα να κάνουν τέτοιου ύψους επένδυση οι άνεργοι δεν υπάρχει. Συνεπώς ο κάθε νέος αγρότης θάχει «μέλλον» σύμφωνα μ’ αυτή την πολιτική, όχι γιατί είναι νέος ηλικιακά, αλλά μόνο όταν έχει κεφάλαιο και περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή ο φτωχός και δίχως ικανοποιητική ιδιοκτησία δεν έχει «στον ήλιο μοίρα». Ταξική είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την στηρίζουν.

Τι χρειάζεται

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι καταρχήν χρειάζονται μια σειρά από μέτρα άμεσης στήριξης των νέων αγροτών:

- Δωρεάν εκπαίδευση και επιστημονικοτεχνική στήριξή τους από δημόσιους οργανισμούς και ιδρύματα έρευνας, για ορθολογική χρήση των γεωργικών εφοδίων και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
- Άτοκα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας και χαμηλότοκα δάνεια για την αντιμετώπιση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης – να παγώσουν τα δάνεια όσο διαρκεί η κρίση.
- Αφορολόγητο πετρέλαιο και εγγυημένες τιμές παραγωγού.
- Δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στην ύπαιθρο και δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.
- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν συστήματα υγείας και παιδείας που θα παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες στους νέους αγρότες στον τόπο που ζουν και δουλεύουν.
- Δημιουργία πολιτιστικών κέντρων και αθλητικών εγκαταστάσεων στην ύπαιθρο για να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο οι νέοι αγρότες και γενικότερα οι κάτοικοι της υπαίθρου.
Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος με την κοινωνική λαϊκή συμμαχία των εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών που μπορεί να παλέψει και να εξασφαλίσει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.
Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίσει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα στο λαό μέσω του κρατικού εμπορίου και εισόδημα στους αγρότες.
Με τον κεντρικό σχεδιασμό ώστε να ξέρουμε τις ανάγκες του λαού και της χώρας σε πρώτες ύλες και να υπάρχει μέριμνα τι θα παράγει η κάθε περιοχή. Με την ολόπλευρη στήριξη από τις κρατικές βιομηχανίες σπόρων, φαρμάκων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, την επιστημονική στήριξη.
Όλα αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν παρά μόνο με σύγκρουση και ανατροπή της ΚΑΠ, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, για να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις