Νέοι Αγρότες: Μας τελείωσε το ραβδί της Κίρκης

Του Γιώργου Διδάγγελου, γεωπόνου, γεωργοοικονομολόγου, αντιπρόεδρου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Μνημόνια,τρόικα, ανεργία, ρεμούλες, κατοχή, Αρμαγεδδών! Επί καθημερινής βάσεως βιώνουμε τον ζόφο που σκεπάζει τη χώρα μας. Ψάχνουμε με το φανάρι του Διογένη έστω και κάποια ψήγματα ελπίδας...
Η αναζήτηση δεν είναι εύκολο να τελεσφορήσει, οι δυσκολίες ανυπέρβλητες... Το πρωταρχικό ερώτημα που τίθεται έχει να κάνει με το κατά πόσον είναι εφικτό οι βασικοί υπαίτιοι της κατάντιας μας να οδηγήσουν τη χώρα σε ανάκαμψη. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Η Κίρκη με το ραβδί της ... μας τελείωσε! Το ίδιο κι ο Αλαντίν! Οι περισπούδαστοι οικονομολόγοι διαπληκτίζονται διαφωνούντες ή διαφωνούν διαπληκτιζόμενοι.
Τελικά υπάρχει καταφατική απάντηση στο διαχρονικό «Ζητείται Ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη; Νομίζω, φρονώ, πιστεύω, οπωσδήποτε ΝαιΙ! Υπάρχει ουσιαστική ελπίδα για ανάκαμψη! Απαραίτητη  προϋπόθεση ο Σεπτίμιος Σεβήρος με την περίφημη ρήση του: “Laboremus” (ας εργαζόμεθα), να γίνει ο δρομοδείκτης για όλους.
Μέχρι πρότινος το όνειρο κάθε νέου στην Ελλάδα ήταν μια θέση στο Δημόσιο, στη σιγουριά και ενδεχομένως στην ήσσονα προσπάθεια! Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγικής διαδικασίας που υπήρξε μεταπολεμικά η λοκομοτίβα της όποιας ανάπτυξης απαξιώθηκε απολύτως. Καιρός να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Δεν είναι δυνατόν όλοι να προσφέρουμε υπηρεσίες. Ποιος θα παράγει; Καίριο το ερώτημα!
Τα Ελληνόπουλα πρέπει να αλλάξουν πλεύση! Να βγουν απο τις καφετέριες, ν’ αφήσουν για λίγο τον “επώνυμο φραπέ” και να σηκώσουν τα μανίκια για δουλειά! Δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες άλλες καρέκλες στα γραφεία του «Δημόσιου κράτους» αλλά ούτε και των «επιχειρήσεων», έτσι όπως τις κατάντησαν.
Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση αλλά και να «σηκώσουμε κεφάλι», είναι να μπουν στην παραγωγή οι νέοι. Και ο μόνος τομέας που έχει, με τις παρούσες συνθήκες, περιθώρια παραγωγής είναι ο γεωργοκτηνοτροφικός.
Η χώρα μας στηριζόταν στη γεωργία και την κτηνοτροφία ανέκαθεν. Ενδεχομένως να μην είμαστε σε θέση να πουλάμε ποσότητα αλλά σίγουρα είμαστε σε θέση να πουλήσουμε ποιότητα. Ποιότητα στηριγμένη σε άριστες και μοναδικές παραδοσιακές - τοπικές συνταγές παραγωγής φέτας, βουτύρου, λουκάνικου και πλείστων άλλων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.
Με αυτήν την μοναδική «προίκα» και με διάθεση συνεργασίας και αλληλεγγύης, οι νέοι μας, στο μέλλον μπορούν να καταφέρουν να πουλήσουν και ποσότητα με ποιότητα! Γεγονός στο οποίο η δική μας γενιά, οι σύγχρονοι «παραγωγοί των επιδομάτων και αποζημιώσεων» απέτυχε!
Ανακοινώθηκαν προγράμματα στήριξης Νέων Αγροτών και η Πολιτεία «υπόσχεται» ότι θα τους στηρίξει. Οι νέοι μας ας ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν αν θέλουν να χτίσουν μέλλον! Δεν είμαι σίγουρος, αν η πολιτεία μπορεί να τους στηρίξει! Είμαι σίγουρος όμως ότι οι νέοι μας μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους και να αλληλοστηριχτούν! Μία είναι η συνταγή: Δουλειά - κοινωνική συνείδηση – Αριστεία!

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις