Αφιέρωμα Κτηνοτροφία: Ώρα μηδέν για τον κλάδο

 Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ([email protected])

 

Θα έχουμε Κτηνοτροφία στο μέλλον; Όσο κι αν ακούγεται παράξενο ν’ απευθύνουμε αυτό το ερώτημα, αν δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις σ’ όλα τα επίπεδα η ελληνική Κτηνοτροφία και γενικότερα η ευρωπαϊκή δεν έχει μέλλον, παρόλο που η παγκόσμια ζήτηση, λόγω αλλαγών διατροφικών συνηθειών στις ασιατικές χώρες σε κρέας και γάλα, έχει έντονα αυξητικές τάσεις.

Η ελληνική αγορά πιέζεται εξαιρετικά στον τομέα του κόκκινου κρέατος, που πλέον η κατανάλωσή του έχει πέσει δραματικά λόγω της κρίσης, η πτηνοτροφία ασφυκτιά λόγω των προηγούμενων διατροφικών κρίσεων (γρίπη των πουλερικών κ.ά.), παλαιότερων δανείων και χαμηλού τιμολογίου στην αγορά ενώ η χοιροτροφία πληρώνει τις αμαρτίες της ευρωπαϊκής μαφίας του κρέατος εσχάτως και με τα βαλκανικά αλογίσια κρέατα. Περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη υπό τις παρούσες συνθήκες έχει στην Ελλάδα η παραγωγή αβγών και η εκτροφή γαλοπούλας κι ήδη υπάρχουν επενδυτικά σχέδια, για πουλερικά, τα οποία  παίρνουν το πράσινο φως αυτή την περίοδο.

 Από την άλλη πλευρά η ελληνική αγορά έχει δυο εμβληματικά προϊόντα, που θα μπορούσαν να της λύσουν το οικονομικό πρόβλημα δηλαδή τη φέτα και προσφάτως το γιαούρτι, αν τα εκμεταλλευόταν σωστά. Βεβαίως ούτε την απαραίτητη πρώτη ύλη έχει ούτε κοστολόγια τέτοια, ώστε να παίξει μπάλα σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. Συν τοις άλλοις η συμφωνία για τη φέτα της ΕΕ με τον Καναδά  ελέγχεται ως προς τη δυναμική της και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της, σε σημείο Έλληνες βουλευτές όλων των κομμάτων να κρατούν μικρές ή μεγάλες επιφυλάξεις.

Η ελληνική βιομηχανία, με φωτεινές εξαιρέσεις,  πατά στους παραγωγούς, που σε πολλά σημεία της Ελλάδας έχουν μείνει εδώ και μήνες απλήρωτοι  ενώ το θέμα των καταγγελιών για το καρτέλ του γάλακτος τελεί υπό δικαστική διερεύνηση.

Τα δεδομένα βέβαια αλλάζουν ραγδαία τόσο στην Κοινότητα όσο και στη διεθνή αγορά κι εξαιτίας του ζητήματος των ποσοστώσεων αλλά και λόγω αύξησης της ζήτησης.

Η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ- Καναδά που αφορά και στη φέτα, όσο κι αν επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως επιτυχία, εμπεριέχει πολλά αγκάθια, που σήμερα μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά πολύ εύκολα μπορούν ν΄ αντριέψουν και να θεριέψουν, αφήνοντας περιθώριο σε ανταγωνιστικές χώρες κι εταιρίες που καραδοκούν, να παίξουν σε γήπεδο χωρίς διαιτησία.

Σ΄ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο που η τιμή στις ζωοτροφές, στο κρέας, στο γάλα πιέζεται από τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες ή το Χρηματιστήριο χρειάζονται αλλά δεν αρκούν ούτε οι de minimis ούτε η εξισωτική αποζημίωση, γιατί είναι ασπιρίνη σε άνθρωπο, που χαροπαλεύει.

Η  ελληνική Κτηνοτροφία για να έχει μέλλον πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή, πάνω σε νέες βάσεις. Μια κίνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά άμεσα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι να δημιουργηθούν τα πολυπόθητα μικρά σφαγεία, ώστε τουλάχιστον να μην υπάρχει πρόβλημα στη χώρα μας σε μικρά και μεγάλα νησιά.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η εθνική συνδιάσκεψη για την Κτηνοτροφία που βάζει τα θέματα στο τραπέζι με διημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας υπό την αιγίδα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα είναι μια καλή αρχή, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος εν όψει και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που πλέον έχει ψηφιστεί και παίρνει σαφώς θέση υπέρ της ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας, η οποία είναι ο μεγάλος Ευρωπαίος ασθενής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις