Μ.Λιονή:«Αγροδιατροφική» ,η πιο νόστιμη σύμπραξη

 

 

της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου-Κρήτης,Μαίρης Λιονή

Η Κρητική Διατροφή αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα διατροφικό μοντέλο, αναγνωρισμένο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική κοινότητα. Το ελαιόλαδο, ως το κύριο συστατικό της κρητικής κουζίνας,  τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ντόπιο κρέας μαζί με μία ποικιλία προϊόντων που παράγει η γενναιόδωρα προικισμένη από τη φύση κρητική γη, καταθέτουν μία ξεχωριστή διατροφική πρόταση με διαχρονική γευστική και θρεπτική αξία.

Διεθνείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι το κρητικό διατροφικό μοντέλο, που κατά βάση στηρίζεται στην κατανάλωση αγνών φυσικών προϊόντων, θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ασθένειες και συντελεί στη μακροζωία.

Η κρητική – μεσογειακή δίαιτα επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο για να καθιερωθεί ως το πρότυπο μοντέλο διατροφής με την αδιαμφισβήτητα διαχρονική αξία.

Πέρα της άμεσης και αποδεδειγμένης πλέον και επιστημονικά σχέσης της Κρητικής Διατροφής με την Υγεία, άξια αναφοράς είναι και η διασύνδεσή της με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό του τόπου μας. Μία διασύνδεση, που αποτελεί ίσως το ισχυρότερο «συγκριτικό πλεονέκτημα» του νησιού μας, το οποίο ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε στόχο να αναβαθμίσουμε και να προωθήσουμε στις διεθνείς αγορές.

Την αποστολή αυτή έχει αναλάβει η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει εστιάσει στην διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα. Η δημιουργία της εταιρίας ήρθε να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς.

Είναι προφανές ότι η επιστροφή στην Κρητική Διατροφή αποτελεί μια ανάγκη αλλά και μια ευκαιρία για την Κρήτη, Όμως η στροφή αυτή δεν μπορεί να γίνει εύκολα από την μια μέρα στην άλλη. Η Περιφέρεια της  Κρήτης αγκαλιάζει και επενδύει στην Κρητική Διατροφή όχι μόνο για υγιείς ανθρώπους, αλλά και για μια υγιή τοπική οικονομία.

Η «Κρητική Διατροφή», έχει δίκαια κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα και πέρα από ένα διατροφικό μοντέλο αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο τρόπο ζωής και έναν πολιτισμό αιώνων.

Για την Κρήτη και τους κατοίκους της  συνιστά μια  κινητήριο δύναμη για την τοπική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και έναν πολύτιμο πραγματικά σύμμαχο στην  προσπάθειά μας για εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.

 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις