Ο Έλληνας Πωλητής Φιστικιών του Λευκού Οίκου

Ένας Έλληνας πωλητής φιστικιών που είχε «στήσει» τον πάγκο του έξω από τον Λευκό Οίκο έγινε διάσημος στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Νικόλαος Στέφανος «Στιβ» Βασιλάκης μετανάστευσε από τη Λιγηραία της Λακωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1910 και αμέσως έστησε το καροτσάκι του με τα ζεστά φιστίκια και το φρέσκο ποπ κορν έξω από τον Λευκό Οίκο.

Τον ίδιο τον περιέγραφαν ως «εύσωμο, αγριεμένο Έλληνα με μουστάκι» που κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου διαφήμισε, με μια ζωγραφισμένη στο χέρι πινακίδα που είχε τοποθετήσει στο καρότσι του, ότι συγκεκριμένες εβδομάδες θα δώριζε όλα τα έσοδα του στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο κ. Βασιλάκης πούλησε φιστίκια στους προέδρους William Howard Taft, Woodrow Wilson και Warren Harding, αλλά ο καλύτερος πελάτης του ήταν ο Πρόεδρος Calvin Coolidge που ερχόταν να αγοράσει φιστίκια και να του μιλήσει στο δρόμο σχεδόν κάθε μέρα.

Όταν η Μητροπολιτική Αστυνομία της Περιφέρειας της Κολούμπια προσπάθησε να απομακρύνει το καρότσι του από την East Executive Avenue ως απειλή μη γίνει κάποιο τροχαίο, ο Πρόεδρος επέτρεψε στον πωλητή να μετακινήσει το καρότσι του στο πεζοδρόμιο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έγινε πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών το 1938.

Ο Βασιλάκης πούλησε πολεμικά ομόλογα 50.000 δολαρίων

Ο κ. Βασιλάκης κατάφερε να χρησιμοποιήσει τη δημοσιότητά του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς μέσω αυτής κατάφερε να πουλήσει 50.000 δολαρίων πολεμικών ομολόγων από το... καρότσι του.

Ο Βασιλάκης αξιοποίησε την εθνική δημοσιότητα που είχε λάβει και άρχισε να πουλά ομόλογα με ταχυδρομική παραγγελία. Ξεκίνησε να πουλάει ομόλογα στις 28 Οκτωβρίου 1942, τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ιταλίας στην Ελλάδα - με το σύνθημα «Φτιάξτε έναν πίθηκο από τον Μουσολίνι».

Ο πρώτος του πελάτης ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σαμ Ρέιμπερν. Κάθε αγοραστής εκτός πόλης έλαβε επίσης ένα σακουλάκι με φιστίκια.

Ανάμεσα στα λουλούδια του τάφου του στο νεκροταφείο Cedar Hill στην Ουάσιγκτον, DC ήταν και μια ανθοδέσμη με κόκκινα γαρίφαλα που έστειλαν ο Πρόεδρος και η κυρία Ρούσβελτ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις