Τεχνητό δέντρο συλλέγει ενέργεια από το περιβάλλον

Ένα τεχνητό δέντρο με τη δυνατότητα συγκομιδής ενέργειας από το περιβάλλον του αναπτύχθηκε από Φινλανδούς ερευνητές.

Το πρωτότυπο δέντρο διαθέτει μικροσκοπικά οργανικά φωτοβολταϊκά κύτταρα ως φύλλα και παράγει αρκετή ενέργεια για τη φόρτιση μικρών ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, θερμόμετρα, μικρές οικιακές συσκευές ή λαμπτήρες LED.

Η συσκευή είναι επίσης εξοπλισμένη με μικρούς μετατροπείς αιολικής και θερμικής ενέργειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συγκομιδή κινητικής ενέργειας από το περιβάλλον.

Η ερευνητική ομάδα από το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT της Φινλανδίας, δήλωσε πως το πρωτότυπο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον διαθέσιμες τεχνολογίες μαζικής παραγωγής.

Τα «δέντρα» μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ανοίγοντας ενδεχομένως νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας, εφόσον παραχθούν μαζικά πιο εξελιγμένα μοντέλα συλλογής ενέργειας.

Τα «φύλλα» του δέντρου είναι ευλύγιστοι ηλιακοί συλλέκτες πάχους δύο χιλιοστών που κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική που αναπτύχθηκε από το VTT.

Τα φύλλα περιλαμβάνουν τα ηλεκτρόδια και τα στρώματα πολυμερούς όπου συλλέγεται το φως.

Μαζί σχηματίζουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα με καλωδίωση το οποίο άγει την ενέργεια σε ένα μετατροπέα που στη συνέχεια παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα ή αισθητήρες για την ανάλυση του περιβάλλοντος.

Μία ομάδα διακοσίων φύλλων μπορεί να παράγει ρεύμα 3,2 Αμπέρ και ισχύ 10,4 βατ σε τοποθεσίες με μεσογειακό κλίμα.

Ο κορμός και τα κλαδιά του δέντρου, τα οποία εκτυπώνονται από τρισδιάστατο εκτυπωτή, αποτελούνται από βιοϋλικά με βάση το ξύλο.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις