Σε ένα έντομο περιέχεται το κλειδί για την ανακούφιση εκατομμυρίων αλλεργικών στην Ευρώπη

Ο οργανισμός CABI οδήγησε μια ομάδα επιστημόνων σε μια νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι ένα έντομο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ατόμων που πάσχουν από αλλεργίες στην Ευρώπη, εξοικονομώντας επίσης περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε κόστος υγείας.

Ο Δρ Urs Schaffner, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, αναφέρει ότι η χρυσομηλίδα Ophraella communa μπορεί να μειώσει σημαντικά τη γύρη - η οποία προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων από το φτέρνισμα έως τα φαγούρα στα μάτια και επιδεινώνει καταστάσεις όπως το άσθμα και το έκζεμα - από το κοινό Ambrosia artemisiifolia.

Η διεπιστημονική μελέτη - η πρώτη που ποσοτικοποιεί τα οικονομικά οφέλη του βιολογικού ελέγχου στην Ευρώπη - υποστηρίζει επίσης ότι το κόστος που επιβάλλεται από τα χωροκατακτητικά είδη στην Ευρώπη "πιθανότατα υποτιμάται σοβαρά".

Η ομάδα επιστημόνων από ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο του Fribourg και το ETH Ζυρίχη, Ελβετία, το Πανεπιστήμιο του Worcester, Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο Leiden, NL, προτείνουν χώρες στη χερσόνησο των Βαλκανίων - όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία - να επωφεληθούν περισσότερο από το έντομο των φύλλων ως βιολογικός έλεγχος.

Πριν από την τυχαία άφιξη του έντομου το 2013, περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από αλλεργίες που προκαλούνται από αμβροσία στην Ευρώπη, προκαλώντας οικονομικό κόστος περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στην Ευρώπη, η κοινή αμβροσία θεωρείται επεμβατική σε περισσότερες από 30 χώρες και η εξάπλωση και ο αντίκτυπός της, λένε οι επιστήμονες, είναι πιθανό να αυξηθούν με την αύξηση των θερμοκρασιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Διαθέσιμη ολόκληρη η επιστημονική έρευνα εδώ: https://www.nature.com/articles/s41467-020-15586-1 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις