Οι μέλισσες της Ζιμπάμπουε σώζονται από ένα καινοτόμο έργο
μέλισσες της Ζιμπάμπουε

Η αλλαγή του κλίματος, τα φυτοφάρμακα, η απώλεια ενδιαιτημάτων και η κακή διαχείριση αποικιών μελισσών ωθούν τις μέλισσες της Ζιμπάμπουε να εξαφανιστούν.

Το είδος παρέχει διατροφή και εισόδημα απευθείας σε περισσότερους από 50.000 μελισσοκόμους σε όλη τη χώρα. Πολλοί μικροκαλλιεργητές στη Ζιμπάμπουε στρέφονται στη μελισσοκομία για να αντισταθμίσουν τις απώλειες των καλλιεργειών από τις επαναλαμβανόμενες ξηρασίες.

Ταυτόχρονα, μέσω της επικονίασης, οι μέλισσες ωφελούν την ανθρώπινη διατροφή επιτρέποντας όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Και πέρυσι, ο José Graziano da Silva, τότε γενικός διευθυντής του FAO, προειδοποίησε ότι οι μέλισσες απειλούνταν από τις συνδυασμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της εντατικής γεωργίας, της χρήσης φυτοφαρμάκων, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.

Ωστόσο, δύο επαγγελματίες κάτοχοι μελισσών - ο Ισμαήλ Σιτόλε και ο Γουίλετ Μουτίσι - βρίσκονται σε αποστολή να σώσουν τις μέλισσες της Ζιμπάμπουε από την εξαφάνιση.

Το καταφύγιο

Οι δύο μελισσοκόμοι δημιούργησαν πρόσφατα ένα καταφύγιο μελισσών στους πρόποδες ενός βουνού στα περίχωρα της Νταγκαμπούρα, ένα προάστιο υψηλής πυκνότητας στην πόλη Mutare, στην ανατολική Ζιμπάμπουε.

Οι κυψέλες μελισσών βρίσκονται κάτω από δέντρα ακακίας σε ένα απομονωμένο σημείο της νότιας πλαγιάς του βουνού, δίνοντας στις μέλισσες την ευκαιρία να επισκεφθούν και να συλλέξουν γύρη, νέκταρ και να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες επικονίασης στις γύρω περιοχές.

Ishmael Sithole

Ταυτόχρονα, οι μέλισσες προστατεύουν την ακακία και λίγα άλλα εναπομείναντα δέντρα από κακοπροαίρετους καυσόξυλους. Οι αφρικανικές μέλισσες έχουν αμυντικό χαρακτήρα και κάθε φορά που κόβονται δέντρα ή χόρτα σε ακτίνα 10 μέτρων από τις φωλιές ή τις κυψέλες τους, επιτίθενται στον εισβολέα.

«Προστατεύουμε τις μέλισσες και τους παρέχουμε τυπικές κυψέλες για να ζήσουν, εντοπίζοντας τις κυψέλες σε κοντινή απόσταση για εύκολη διαχείριση αποικιών», λέει ο Sithole, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της MacJohnson Apiaries Private Business Corporation.

«Εντοπίζουμε τα μελισσοκομεία σε περιοχές που δεν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων στη γεωργία για να ελαχιστοποιήσουν τη χημική και τη ζιζανιοκτόνα των μελισσών».

Αυτό, εξηγεί ο Sithole, τους βοηθά στην παροχή στην αγορά μελιού που δεν περιέχει υπολείμματα χημικών και φυτοφαρμάκων.

«Όταν οι κυψέλες χρησιμοποιούνται για επικονίαση φυτειών οπωροφόρων δένδρων, εγκαθιστούμε τμήματα περιορισμού μελισσών στις κυψέλες κατά τη διάρκεια καθεστώτων ψεκασμού», προσθέτει.

Παρά το γεγονός ότι έχουν μελισσοκομεία στις περιοχές Chimanimani και Chipinge της Ζιμπάμπουε, στο Mutare, το ζευγάρι των μελισσοκόμων έστησε ένα ιερό - στην ουσία, ένα μέρος καταφυγίου για τις μέλισσες.

«Κάποιος φυσικά θα ζητήσει καταφύγιο από τι; Λοιπόν, προτού γίνει το Mutare μια πόλη που επεκτείνεται, παλαιότερα ήταν δάσος και άγρια ​​πλάσματα, περιλαμβανομένων των μελισσών, συρρέουν, περπατούν ή πετούν κατά βούληση. Καθώς η γη εκκαθαρίστηκε για κατοίκηση, αναψυχή και βιομηχανία, οι μέλισσες έχασαν τη φυσική τους κατοικία σε κοιλότητες δέντρων, μυρμηγκοφωλιά και άλλους φυσικούς χώρους φωλιάσματος », εξηγεί ο Sithole.

Ο Sithole λέει ότι ήταν σαφές ότι η κατάσταση των μελισσών δεν συνυπολογίστηκε όταν διεξήχθη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) και δυστυχώς εξακολουθεί να ισχύει.

«Κατά συνέπεια, οι μέλισσες ήταν και μένουν με περιορισμένες επιλογές εκτός από την κατοχή καπνοδόχων σε αδράνεια, οροφές και άλλα μέρη όπου πολλές φορές δεν είναι ευπρόσδεκτα», λέει.

Εξηγεί ότι η σύγκρουση ανθρώπινων μελισσών συχνά είχε ως αποτέλεσμα να εξοντωθούν ολόκληρες αποικίες μελισσών από τοξικές χημικές ουσίες που οδηγούν σε μαζική παρακμή της τοπικής τράπεζας μελισσών της χώρας.

«Δεν μπορούσαμε να σταυρώσουμε τα χέρια μας και να δούμε ότι αυτή η περιβαλλοντική αδικία συνεχίζει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Αποφασίσαμε να χτίσουμε ένα καταφύγιο μελισσών ως μέτρο μετριασμού ενάντια στην περιβαλλοντική αδικία τόσο μεγάλου μεγέθους », λέει ο Sithole.

Το καταφύγιο μελισσών είναι επίσης ένας τόπος πρακτικής εκπαίδευσης στη διαχείριση αποικιών, καθώς και ένα κέντρο για τον τουρισμό, μια μορφή οικοτουρισμού.

Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται στα σπάργανα και να περιορίζεται από την έλλειψη πόρων, ο τουρισμός έχει όλα τα σημάδια ενός εξαιρετικού σημείου για επίσκεψη με το πέρασμα του χρόνου.

«Πέρα από αυτό, είναι μια πηγή φρέσκου τοπικού μελιού και άλλων προϊόντων κυψέλης. Προσφέρουμε υπηρεσίες απομάκρυνσης σμήνων μέσα και γύρω από το Mutare και μεταφέρουμε τις αποικίες στο καταφύγιο της μέλισσας », λέει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις