Έξυπνη καλλιέργεια: επανάσταση για την παραδοσιακή παραγωγή ελιάς στη Κρήτη

Η τεχνολογία έχει φτάσει μέχρι τώρα τον τελευταίο αιώνα. από τους χοντροειδείς και αναδρομικούς υπολογιστές clunky πρώιμους και εξοπλισμό επικοινωνίας, έως τις κομψές συσκευές του σήμερα. Στη συνέχεια, υπάρχει η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IOT) - δηλαδή, η διασύνδεση όλων των συσκευών μας, που τροφοδοτούνται από όλο και πιο ισχυρά συστήματα.

Στην Κρήτη, οι ελιές είναι μεγάλες επιχειρήσεις και σημαντικό μέρος της οικονομίας του μεγαλύτερου και πολυπληθέστερου νησιού της Ελλάδας. Υπάρχουν 30 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Κρήτη, επομένως οι πιθανές επιπτώσεις της έξυπνης γεωργίας είναι πολύ εκτεταμένες.

Η γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της ελαιοκαλλιέργειας, καταναλώνει επί του παρόντος το 85% της προσφοράς γλυκού νερού της Κρήτης. Η ιδέα της χρήσης έξυπνης τεχνολογίας είναι η ουσιαστική μείωση των αποβλήτων.

Ο Ιωάννης Δαλιακόπουλος, Μηχανικός Ερευνών στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο της Μεσογείου της Κρήτης, λέει ότι η χρήση της τεχνολογίας σε αυτό το έργο συνεπάγεται συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους:

«Στο έδαφος, έχουμε εγκαταστήσει έναν αισθητήρα που μετρά την υγρασία του εδάφους, την ηλεκτρική αγωγιμότητα, πόσο αλμυρό είναι το νερό και τη θερμοκρασία του εδάφους - κάθε 15 λεπτά.»

«Αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται σε μια κεντρική βάση και στη συνέχεια στο Cloud, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία και μπορούμε να εκτιμήσουμε την τέλεια ποσότητα νερού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.»

Ο αγρότης μπορεί στη συνέχεια να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα από απόσταση και να ελέγξει το πότισμα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο Θρασύβουλος Μάνιος, Αντιπρύτανης στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο της Μεσογείου, λέει ότι η τεχνολογία θα σημαίνει εξοικονόμηση τεράστιου όγκου υδάτινων πόρων.

«Οι αγρότες, καθώς και επιστήμονες και ερευνητές, πρέπει να γνωρίσουν τι είναι το Διαδίκτυο των πραγμάτων, ακριβώς, επειδή υπάρχουν τεράστια ποσά που μπορούμε να κάνουμε μέσω αυτού του νέου εργαλείου.»

«Μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με χημική λίπανση, μπορούν να το κάνουν με φυτοφάρμακα, μπορούν να το κάνουν με προστασία εδάφους, με φυτοπροστασία».

Όλα αυτά βοηθούν το περιβάλλον και ενισχύει την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, καθώς οι καταναλωτές θέλουν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων.

Ο Γιάννης Γενειατάκης είναι ιδιοκτήτης ελαιοκαλλιέργειας της οποίας η οικογένεια είχε το ίδιο εκτεταμένο ελαιόδεντρο στο χωριό Αρχάνες για τρεις αιώνες.

Πιστεύει ότι η νέα τεχνολογία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη:

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε ορισμένες δυσκολίες με την κλιματική αλλαγή. Η τεχνολογία μας βοηθά πάντα και στη συνέχεια λύνονται τα προβλήματα.»

«Η τεχνολογία παρέχει συνεχώς έρευνα. Θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα.»

Η εταιρεία Future Intelligence με έδρα την Αθήνα παρέχει την τεχνολογία για την τρέχουσα έρευνα στην Κρήτη.

Ο Χάρης Μουσιάδης, αρχιτέκτονας επιχειρήσεων με μελλοντική νοημοσύνη, λέει ότι τα οφέλη της τεχνολογίας θα υπερβούν την καλλιέργεια και την ανάπτυξη:

«Πολλά δεδομένα θα προέρχονται από διαφορετικές συσκευές: από το τμήμα μεταφοράς, από τον λιανοπωλητή, από τον παραγωγό γεωργικών τροφίμων.

«Και τώρα φανταστείτε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία θα γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες δεδομένων. Έτσι, αυτό θα βελτιστοποιήσει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.»

 

Πηγή: euronews.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις