Τα drones ήρθαν για να βελτιώσουν τον πρωτογενή τομέα

Η γεωργία είναι ένας από τους κλάδους που έχουν αξιοποιήσει ελάχιστα τις νέες τεχνολογίες. Κι όμως, εδώ και χρόνια υπάρχουν high-tech λύσεις που όχι μόνο κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα των αγροτών, αλλά βελτιώνουν στον μέγιστο βαθμό την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής τους.

Ένα από τα βασικότερα εργαλεία που πλέον έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι το drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων επιτρέπουν αφενός την επόπτευση των καλλιεργειών ακόμη και από μεγάλη απόσταση, αλλά και μια σειρά επεμβάσεων και απαραίτητων ενεργειών χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

Τα πιο προηγμένα μοντέλα, μάλιστα, εξοπλίζονται με θερμικές ή και υπέρυθρες κάμερες, αλλά και πολλούς αισθητήρες προκειμένου να συλλέγουν εικόνες και δεδομένα, που δεν είναι καν ορατά από το ανθρώπινο μάτι.

Με αυτό τον τρόπο, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτών και να εποπτεύουν απ’ όπου κι αν βρίσκονται χρήσιμα βιοχημικά και γεωλογικά δεδομένα (π.χ. την ποσότητα ενέργειας ή θερμότητας που εκπέμπει η καλλιέργεια, τον προσδιορισμό των τμημάτων του χωραφιού που δεν αρδεύονται σωστά ή χρήζουν βελτιώσεων).

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ DRONES

Η νέα τάση που αναδύεται με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών και των συσκευών αυτών, είναι η γεωργία ακριβείας (Precision Agriculture). Η δυνατότητα ακριβέστατου χωρικού εντοπισμού που προσφέρουν τα drones, σε συνδυασμό με όλα τα χρήσιμα δεδομένα που παρέχουν απευθείας στο κινητό ή το tablet, προσφέρουν πρωτοφανείς δυνατότητες.

Στην πράξη, λειτουργούν ως μαγνητικοί τομογράφοι των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, προσφέροντας πολυάριθμες δυνατότητες: από τη βελτίωση της διαδικασίας ποτίσματος και την ακριβή κατανομή των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, μέχρι τον συνολικό εξορθολογισμό της συγκομιδής και των συναφών εργασιών.

Ο Ουμπέρτους Παέτοου από το Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία στη Γερμανία έχει βάλει τα drones στην καθημερινότητα του.

Εξοπλισμένο με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ελέγχεται από το κινητό τηλέφωνο.

«Μπορώ να δω το περίγραμμα του χωραφιού μου στο κινητό τηλέφωνο. Απλά πρέπει να το σχεδιάσω, όχι όμως με μεγάλη ακρίβεια. Τότε η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα τη βέλτιστη διαδρομή πτήσης για το drone. Ακόμη λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι θέλω τις μικρότερες δυνατές διαδρομές» δήλωσε ο αγρότης Ουμπέρτους Παέτοου.

Οι εικόνες από το drone παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το έδαφος και την ποιότητα του χώματος.

«Μπορούμε να δούμε φωτεινά σημεία στην εικόνα. Το χωράφι μου δέχεται επίθεση από ποντίκια. ‘Όμως μπορώ να το ελέγξω, αν ξέρω που ακριβώς είναι τα ποντίκια. Εδώ μπορούμε να δούμε μια περιοχή με κίτρινες κηλίδες.Αυτό σημαίνει μόλυνση με ψείρες. Το φθινόπωρο, σε αυτό το σημείο δεν χρησιμοποιήσαμε φάρμακο για τις ψείρες. Έτσι εξηγείται η ζημιά. Στο υπόλοιπο χωράφι μπορούμε να αποτρέψουμε την καταστροφή με μια εφαρμογή εντομοκτόνου. Ακόμα έχουμε ενδείξεις ενός υγρού σημείου, μιας περιοχής του εδάφους που ακόμα φαίνεται να είναι υγρή. Εδώ για παράδειγμα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε αποστράγγιση» δήλωσε ο αγρότης Ουμπέρτους Παέτοου.

Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν λυγισμένα καλαμπόκια που έχουν χτυπηθεί πάνω από τον άνεμο και τη βροχή, καθιστώντας τη συγκομιδή δύσκολη ή αδύνατη. Γι αυτό το drones γίνονται αρκετά σημαντικά εργαλεία για τους αγρότες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις