Κλειδώνοντας τον άνθρακα στο έδαφος με γεωργικά απόβλητα

Ένας αγρότης που παράγει έναν τύπο άνθρακα που κλειδώνει τον άνθρακα στο έδαφος λέει ότι η γεωργία στην Ουαλία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να μετατρέψει τα απόβλητα αγροτικών και δασικών υλών σε αυτόν τον πόρο.

Ο Tony Davies αφαιρεί το γρασίδι Molinia από τη γη που καλλιεργεί στα Καμπριανά Όρη και το επεξεργάζεται για να παράγει βιολογικό άνθρακα που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τις δυνατότητες γονιμότητας και κατακράτησης νερού του εδάφους.

Η αφαίρεση αυτού του χόρτου βελτιώνει τη βιοποικιλότητα, μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και βελτιώνει τους βιότοπους για το χρυσό βροχοπούλι, ενώ το βιοκάρβουνο πωλείται σε μικρή κλίμακα σε κηπουρούς και κηπουρούς.

Όταν προστίθεται βιοκάρβουνο στο έδαφος, κλειδώνει τον άνθρακα.

«Το βιοκάρβουνο έχει αποδειχθεί από ακαδημαϊκούς παγκοσμίως ότι είναι μια χρήσιμη μέθοδος για την απομόνωση του άνθρακα καθώς αντιστέκεται στην υποβάθμιση και μπορεί να κλειδώσει τον άνθρακα στο έδαφος για χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο Tony, ένας ενοικιαστής πέμπτης γενιάς 680 εκταρίων Henfron Farm στη κοιλάδα Elan.

Ήταν πρόθυμος να καταλάβει περισσότερα σχετικά με τις ευκαιρίες για παραγωγή βιοκάρβουνων στην Ουαλία και τη χρήση του στη γεωργία και υπέβαλε αίτηση για υποτροφία Farming Connect Management Exchange για να επεκτείνει τις γνώσεις του.

Μεταξύ των χωρών που επισκέφτηκε ήταν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ιρλανδία, όπου γνώρισε εμπειρογνώμονες, παρακολούθησε εργαστήρια και επισκέφτηκε χώρους παραγωγής βιοκαυσίμων.

Ο Tony πιστεύει ότι με τις σωστές πολιτικές και τα οικονομικά κίνητρα, η χρήση βιοκάρβουνων είναι πιθανό να γίνει πιο διαδεδομένη στη γεωργία, κυρίως ως μέθοδος αύξησης της δέσμευσης άνθρακα - μια διαδικασία κατά την οποία το CO2 απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύεται στην δεξαμενή άνθρακα εδάφους.

Και αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες στους αγρότες στην Ουαλία, λέει.

«Η γεωργία στην Ουαλία διαθέτει μια σειρά αποβλήτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επεξεργασία σε βιοκάρβουνο», δήλωσε ο Tony.

«Εκτός από την παραγωγή βιοκάρβουνου για χρήση στο αγρόκτημα, οι αγρότες είναι σε ιδανική θέση να παράγουνβιοκάρβουνο για χρήση σε αστικές περιοχές.»

Η έρευνα του Τόνι, ωστόσο, του δίδαξε ότι παρόλο που ο βιολογικός φόρτος έχει αποδεδειγμένα οφέλη στην αύξηση των καλλιεργειών κηπουρικής και των καλλιεργειών, μπορεί να μην είναι οικονομικά αποδοτικό να χρησιμοποιηθεί σε λιβάδια για αύξηση των αποδόσεων.

«Η οργανική ύλη του εδάφους είναι συνήθως υψηλότερη σε βοσκότοπους από ό, τι η γη καλλιέργειας λόγω του φαινομένου βοσκής και κοπριάς των βοσκότοπων», πρόσθεσε.

Τα απόβλητα από βοσκή σε αγροκτήματα θα μπορούσαν να μεταποιηθούν σε βιοκάρβουνο και να πωληθούν σε κηπευτικές εκμεταλλεύσεις και ενδεχομένως να αναμειχθούν με λιπασματοποιημένη κοπριά ζώων.

Το βιοκάρβουνο χρησιμοποιείται επίσης για τη στρωμνή των ζώων και μια άλλη πιθανή ευκαιρία είναι συμπερίληψή της στη διατροφή των αγροτικών ζώων.

Μελέτες σε όλη την Ευρώπη έχουν αποδείξει τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην ανάπτυξη των ζώων, πιθανώς επειδή βελτιώνει την πέψη τους, ενώ, ως αποτέλεσμα των εμπειριών του, ο Τόνι έμαθε πώς υπάρχουν περισσότεροι αγρότες που μπορούν να κάνουν για να χρησιμοποιήσουν απόβλητα υλικά βιομάζας.

«Τα αγροκτήματα στην Ουαλία θα μπορούσαν να είναι πιο αυτάρκη σε κλινοσκεπάσματα και καύσιμα εκμεταλλευόμενοι τους πόρους χαμηλότερης ποιότητας που αναπτύσσονται στη γη τους.»

Το Farming Connect, το οποίο παραδίδεται από τους Menter a Busnes και Lantra, έλαβε χρηματοδότηση μέσω του Welsh Government Rural Communities - Αγροτικής Ανάπτυξης Πρόγραμμα 2014-2020, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ουαλική Κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις