Η αφρικανική λίμνη Νάτρον βράζει και σκοτώνει όποιον την πλησιάζει

ΤΑΝΖΑΝΙΑ: Ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στην λίμνη Νάτρον στην Τανζανία, κοντά στα σύνορα με την Κένυα. Μια λίμνη που μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι σκοτώνει όποιον έρχεται σ΄επαφή μαζί της, εκτός από ένα ψάρι και τα κυανοβακτήρια, ένα είδος φυκιών, ενώ αποτελεί τόπο αναπαραγωγής για τα φλαμίγκο.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist και το  Econews η λίμνη αναπτύσσει θερμοκρασίες που φτάνουν τους 60 βαθμούς Κελσίου ενώ έχει υψηλή αλκαλικότητα με πεχά 10,5. Το μοναδικό είδος ψαριού που τα καταφέρνει σ΄αυτές τις συνθήκες είναι το  το Alcolapia latilabris όπως και τα κυανοβακτήρια, ένα είδος μπλε-πράσινων φυκιών.H λίμνη παίρνει το όνομά της από το νάτρον, ένα ορυκτό που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό νάτριο με μικρές ποσότητες διττανθρακικού νατρίου, δηλαδή μαγειρικής σόδας.

Αυτό που προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι πως  η λίμνη αποτελεί τη μοναδική περιοχή αναπαραγωγής στην ανατολική Αφρική για 2,5 εκατομμύρια φλαμίνγκο, που τρέφονται με τα φύκια στα αφιλόξενα νερά της, μετατρέποντας το φαγητό τους σε... δείπνο θανάτου. Όταν μάλιστα, το νερό εξατμίζεται, στη λίμνη σχηματίζονται μικρά νησάκια από αλάτι, πάνω στα οποία ξεκουράζονται τα φλαμίνγκο με κίνδυνο της ζωής τους. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ενδεχομένως τα ζώα ξεγελιούνται στην επιφάνεια της λίμνης και παγιδεύονται στα νερά της με αποτέλεσμα σιγά σιγά να μετατρέπονται σε απολιθώματα επειδή το νερό είναι τόσο «βαρύ», που δεν μπορούν να ξεφύγουν.

«Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς πεθαίνουν. Φαίνεται ότι μπερδεύονται από την άκρως ανακλαστική επιφάνεια της λίμνης και συντρίβονται πάνω της, όπως τα πουλιά που πέφτουν σε γυάλινα παράθυρα» λέει φωτογράφος στο περιοδικό New Scientist.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις