Ποτάμια κάτω απ’ τα παγόβουνα;

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ: Μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά επιστήμονες από βρετανικά Πανεπιστήμια υποστηρίζουν πως κάτω από τους θαλάσσιους παγετώνες της Ανταρκτικής υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο από γιγαντιαία κανάλια.
Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι οι κοίτες αυτές έχουν συμμετοχή στις αλλαγές του μέγεθος του παγωμένου στρώματος και της στάθμης του παγκόσμιου ωκεανού. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Kool News, αυτό δείχνει μελέτη  των Φίλχνερ και Ρονέ, που ήταν αφιερωμένη στα επιπλέοντα στην υφαλοκρηπίδα παγόβουνα.
Τα παγόβουνα αυτά, εκτιμούν οι Βρετανοί ερευνητές, αποτελούν μέρος της ηπειρωτικής πλάκας πάγου, που γλίστρησε στη θάλασσα Γουέντελ. Η επισταμένη προσοχή σε αυτούς τους παγετώνες οφείλεται στην ουσιαστική, τα τελευταία χρόνια, μείωση της επιφάνειάς τους.
Αυτό που διαπίστωσαν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες ήταν ότι υπήρχαν θερμά ρεύματα κάτω από τα παγόβουνα που μείωναν τον όγκο τους. Οι υπέρυθροι αισθητήρες του δορυφόρου της NASA Terra, καθώς επίσης και τα ραντάρ αεροσκαφών εντόπισαν ποτάμια κάτω από τους πάγους, που εκτείνονταν από την ηπειρωτική χώρα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από παγετώνες και εισέρεαν στον ωκεανό. Οι κοίτες αυτές, ως προς το πάχος και το ύψος τους θα μπορούσαν να συγκριθούν με τον Πύργο του Άιφελ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις