Farm of the Future: Η δοκιμαστική φάρμα της Syngenta προτείνει καινοτόμες τεχνολογίες

Σε μια μικρή φάρμα των ΗΠΑ στο κέντρο του Ιλινόις αυτή την καλλιεργητική περίοδο, δοκιμάζονται οι βέλτιστες πρακτικές και οτι καλύτερο απο την γεωργικές τεχνολογίες και μέθοδοι.

Η φάρμα των 152 στρεμμάτων είναι παρόμοια από πολλές απόψεις με τις άλλες φάρμες καλαμποκιού και σόγιας που εκτείνονται για μίλια προς κάθε κατεύθυνση στην καρδιά της ζώνης καλαμποκιού των ΗΠΑ. Αυτό που κάνει αυτό το αγρόκτημα διαφορετικό είναι η εστίασή του στην ψηφιακή γεωργία —συμπεριλαμβανομένων αλγορίθμων που βοηθούν στον προσδιορισμό της επιλογής σπόρων ανά τύπο εδάφους, αισθητήρων για ανίχνευση και πρόβλεψη ασθενειών και drones για ακριβή έλεγχο ζιζανίων.

Στο πρόγραμμα  Farm of the Future του Ομίλου Syngenta. η φάρμα που λειτουργεί υιοθετεί, εφαρμόζει και προτείνει καινοτόμες νέες τεχνολογίες από τη Syngenta και άλλους προμηθευτές. «Είναι το πεδίο δοκιμών μας για την ψηφιακή γεωργία», λέει ο Bill McDonnell, διευθυντής του Farm of the Future και του επικεφαλής ψηφιακών λύσεων της Syngenta.

Το Farm of the Future, που ιδρύθηκε πέρυσι, λειτουργεί ως σύνδεσμος που συνδέει την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της Syngenta, η οποία επικεντρώνεται στις τεχνολογίες πρώιμου σταδίου, και την ψηφιακή ομάδα της Syngenta και τις εμπορικές δραστηριότητες των καλλιεργητών που εξυπηρετεί η Syngenta.

Η δοκιμαστική φάρμα δίνει τη δυνατότητα στη Syngenta να παρέχει στους καλλιεργητές συστάσεις για προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί και δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, οι αγρότες δεν χρειάζεται να επενδύσουν τον δικό τους χρόνο και πόρους για τον έλεγχο και τον πειραματισμό των προϊόντων.

«Ό,τι κάνουμε εδώ είναι σε εμπορική κλίμακα», λέει ο McDonnell. «Θέλουμε να προσδιορίσουμε: «Είναι πολύτιμο αυτό για έναν καλλιεργητή; Και κλιμακώνεται από 20 στρέμματα σε 2.000 στρέμματα σε 10.000 στρέμματα;».

Πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα

Το Farm of the Future βρίσκεται εντός των ορίων της φάρμας καλαμποκιού και σόγιας που λειτουργεί η οικογένεια McDonnell για περισσότερα από 100 χρόνια. Η ρύθμιση βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες που αξιολογούνται πληρούν τις καθημερινές απαιτήσεις μιας πραγματικής φάρμας.

Το Farm of the Future χρησιμοποιεί εκτενώς αεροφωτογραφίες, αισθητήρες, προγραμματιζόμενο εξοπλισμό και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες. Η Syngenta χρησιμοποιεί τα δεδομένα που δημιουργούνται από τις επιτόπιες μελέτες της για να αναπτύξει προϊόντα και να συγκεντρώσει πληροφορίες που μοιράζονται με τους πελάτες μέσω της πλατφόρμας ψηφιακής γεωργίας Cropwise της Syngenta.

Τα έργα κυμαίνονται σε μέγεθος από είκοσι έως εκατοντάδες στρέμματα, που μερικές φορές επεκτείνονται σε αγροκτήματα σε άλλα μέρη της πολιτείας. Για παράδειγμα, ένα έργο που ονομάζεται «Bin Buster» αξιολογεί τη χρήση αζώτου και την υγεία του εδάφους σε συνολικά 400 στρέμματα, που αποτελείται από το Farm of the Future και τέσσερις άλλες φάρμες του Ιλινόις.

Σε όλα της τα έργα, η Farm of the Future επιδιώκει να προωθήσει γεωργικές λύσεις με υψηλές δυνατότητες βελτίωσης της απόδοσης και της βιωσιμότητας. Εξίσου σημαντικός, ωστόσο, είναι ο στόχος του να εντοπίσει τεχνολογίες που μπορεί να μην έχουν το ίδιο καλή απόδοση —όπως μεμονωμένα προϊόντα ή σε συνδυασμό με άλλα— μέσω μιας προσέγγισης «γρήγορης αποτυχίας».

«Είμαστε εδώ για να μάθουμε ποιες τεχνολογίες προσφέρουν αξία στους αγρότες, αλλά και ποιες αποτυγχάνουν, να το καθορίσουμε γρήγορα και να προχωρήσουμε», λέει ο McDonnell.

Σχεδόν δώδεκα έργα, από μικρές δοκιμές έως πολυετείς επιχειρήσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Farm of the Future.

Περιλαμβάνουν:

Μοντελοποίηση ασθενειών. Οι πληροφορίες για τον καιρό και τις ασθένειες δημιουργούνται συνήθως σε ξεχωριστές ροές δεδομένων. Αλλά σε αυτή τη δοκιμή, ένας μετεωρολογικός σταθμός —ο οποίος καταγράφει τη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις, την υγρασία και άλλα— χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια συσκευή σύλληψης ασθενειών που συλλέγει δεδομένα για μοντελοποίηση ασθενειών. Το έργο αξιολογεί πώς αυτές οι δύο τεχνολογίες, όταν χρησιμοποιούνται μαζί, μπορούν να παρέχουν μια ολοκληρωμένη άποψη. Για παράδειγμα, οι ενδείξεις σπορίων ασθένειας υπό ορισμένες καιρικές συνθήκες μπορεί να υποδεικνύουν υψηλότερη πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου, ενεργοποιώντας μια αυτοματοποιημένη ειδοποίηση στον καλλιεργητή.

Αλγόριθμος επιλογής σπόρων. Η Farm of the Future αξιολόγησε πέρυσι την απόδοση δύο υβριδίων καλαμποκιού—το ένα που προτείνεται από τον αποκλειστικό αλγόριθμο Seed Selector της Syngenta με βάση τον τύπο του εδάφους, το άλλο επιλέχθηκε χωρίς τον αλγόριθμο. Το συνιστώμενο υβρίδιο υπερέχει κατά περίπου 25 μπουσέλ ανά στρέμμα. Το έργο επεκτείνεται τώρα σε οκτώ υβρίδια καλαμποκιού πάνω από 260 στρέμματα. Τα δεδομένα για την απόδοση των υβριδίων θα βοηθήσουν στη βελτίωση του εργαλείου της Syngenta που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο χρησιμοποιείται σε φάρμες σε όλο τον κόσμο.

• Εφαρμογή μυκητοκτόνου. Μια δοκιμή Φάσης Ένα αξιολόγησε την εφαρμογή μυκητοκτόνου σε καλλιέργεια καλαμποκιού έκτασης 20 στρεμμάτων χρησιμοποιώντας τόσο επίγειο ψεκαστήρα όσο και drone. Ο ψεκαστήρας εδάφους είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε χωρητικότητα (1.000 γαλόνια για τον ψεκαστήρα εδάφους σε σύγκριση με 2,7 γαλόνια για το drone) και πλάτος ψεκασμού (90 πόδια για τον ψεκαστήρα εδάφους σε σύγκριση με 20 πόδια για το drone). Σημειωτέον, ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο μεθόδων. Αυτό σημαίνει ότι το drone είναι κατάλληλο για στοχευμένες εφαρμογές.

•Εξάπλωση των ζιζανίων. Αυτή η δοκιμή εξέτασε την ικανότητα των εικόνων από drone να εντοπίζουν την εξάπλωση των ζιζανίων - γνωστή ως διαφυγή ζιζανίων - μέσα και γύρω από ένα χωράφι σόγιας στα τέλη της σεζόν. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια συνταγή για την εφαρμογή ζιζανιοκτόνου, επίσης με drone, ακριβώς όπου χρειάζεται. Η διαδικασία λειτούργησε "εξαιρετικά καλά", λέει ο McDonnell. «Ανακαλύψαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα αποτελεσματικά».

• Ταξινόμηση εδάφους. Μια νέα δοκιμή θα διερευνήσει μεθόδους ταξινόμησης του εδάφους χρησιμοποιώντας αισθητήρες συνδεδεμένους σε εξοπλισμό αγρού. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα προσδιορίσουν περιοχές εντός του αγρού όπου αλλάζει ο τύπος του εδάφους και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία συνταγών μεταβλητού ποσοστού για σπορά και λιπάσματα, με βάση τους μεταβαλλόμενους τύπους εδάφους.

• Πληθυσμός σόγιας. Λόγω της διαφορετικής ποιότητας της φυτεμένης σόγιας και άλλων παραγόντων, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν παραδοσιακά περισσότερες σόγια σε ένα χωράφι από ό,τι μπορεί να είναι απαραίτητο για την καλύτερη απόδοση. Αυτή η συμβατική προσέγγιση δοκιμάζεται σε μια δοκιμή αυτό το καλοκαίρι που θα αξιολογήσει τον ιδανικό πληθυσμό σόγιας, ή τους σπόρους ανά στρέμμα, με βάση τόσο τον τύπο του εδάφους όσο και την ημερομηνία φύτευσης. Η υπόθεση: Θα υπάρχει μεταβλητότητα στον βέλτιστο πληθυσμό σόγιας με βάση τον τύπο του εδάφους και την ημερομηνία φύτευσης. Εάν αυτό αποδειχθεί σωστό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική φύτευση και σχετική εξοικονόμηση κόστους.

Βελτιστοποίηση της χρήσης αζώτου. Η υπερβολική λίπανση είναι αναποτελεσματική και δυνητικά επιβλαβής για το περιβάλλον. Πώς επηρεάζουν οι πρακτικές στον τομέα τον ρυθμό αζώτου που εφαρμόζεται; Το Project Bin Buster επιδιώκει να ρίξει φως σε τεχνολογίες και πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της εφαρμογής του αζώτου. Σχετικά με αυτό, η δοκιμή εξετάζει επίσης την υγεία του εδάφους και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία όπως αισθητήρες για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του εδάφους. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει στη δημιουργία μετρήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της υγείας του εδάφους, την κατάλληλη προσαρμογή του ποσοστού αζώτου και την παρακολούθηση των βελτιώσεων στη βιωσιμότητα.

Εύρεση συνεργειών προϊόντων

Σε όλα το project του, Farm of the Future χρησιμοποιούνται προϊόντα Syngenta, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων GoldenHarvest και NK και των επωνυμιών Acuron, Boundary, Halex GT, Miravis και Warrior για την προστασία των καλλιεργειών.

Ταυτόχρονα, τα πειράματα ενσωματώνουν προϊόντα και τεχνολογίες από συνεργάτες της Syngenta για να μιμηθούν τα ετερογενή περιβάλλοντα των σημερινών αγροκτημάτων — και να αναζητήσουν σενάρια όπου οι συνδυασμοί προϊόντων μπορεί να προσφέρουν πολλά υποσχόμενες καινοτομίες.

«Επειδή δοκιμάζουμε πολλές διαφορετικές τεχνολογίες ταυτόχρονα, έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε εάν υπάρχουν συνέργειες μεταξύ τους», λέει ο McDonnell.

Η καλλιεργητική περίοδος του Farm of the Future είναι περίπου έξι μήνες, από τις αρχές Απριλίου έως τον Σεπτέμβριο. Η ανοιξιάτικη φύτευση κύλησε ομαλά φέτος, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι αισθητήρες, οι εικόνες και τα εισερχόμενα δεδομένα θα αρχίσουν να δίνουν στη McDonnell πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την υγεία των καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας που οδεύουν προς τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι εμπορικές και γεωπονικές ομάδες της Syngenta θα μοιραστούν στη συνέχεια αυτές τις πολύτιμες γνώσεις ευρύτερα, ώστε οι καλλιεργητές παντού να μπορούν να επωφεληθούν από τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή γεωργία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις