Ανιχνευτές χρυσού οι ευκάλυπτοι

ΚΑΜΠΕΡΑ. Μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού βρήκαν Αυστραλοί ερευνητές σε φύλλα ευκαλύπτων, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, οι ρίζες των ευκαλύπτων μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 40 μέτρα βάθος προκειμένου να βρουν νερό, με την ανακάλυψη των σωματιδίων χρυσού στα φύλλα να προσφέρει μία νέα μέθοδο εντοπισμού κοιτασμάτων του πολύτιμου μετάλλου σε απρόσιτες τοποθεσίες και σε βάθος μεγαλύτερο των 30 μέτρων.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής το γεωχημικό Μέλβιν Λίντερν του ερευνητικού κέντρου CSIRO της Αυστραλίας, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό «Nature Communications» βρήκαν τα σωματίδια σε ύψος 10 μέτρων πάνω από το έδαφος. Ως τώρα, σωματίδια χρυσού είχαν εντοπιστεί στο χώμα γύρω από ευκάλυπτους αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι τα δέντρα
αντλούν το πολύτιμο μέταλλο στο εσωτερικό τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύγχροτρον, δηλαδή ένα μεγάλο όργανο που χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ για να «φωτογραφίσει» την ύλη και ν΄αποτυπώσει λεπτομέρειες και ανακάλυψαν σωματίδια χρυσού με διάμετρο 8 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) στα φύλλα, τα κλαδιά και τον κορμό.
Η ποσότητα του μετάλλου είναι εξαιρετικά μικρή. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως χρειάζονται περίπου 500 τέτοια δέντρα για να φτιαχτεί ένα χρυσό δαχτυλίδι.
«Τα δέντρα λειτουργούν σαν υδραυλικές αντλίες. Μεταφέρουν νερό από τις ρίζες προς τα πάνω και, με αυτό τον τρόπο, εισρέουν στο εσωτερικό τους διαλυμένα στο νερό, σωματίδια χρυσού, τα οποία φθάνουν μέχρι το φύλλωμα» δήλωσε ο Λίντερν.
Μέχρι σήμερα, το μέταλλο ανιχνεύεται κυρίως με ερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά η τεχνική ανίχνευσής του στα φύλλα προσφέρει μία καλύτερη μέθοδο εντοπισμού ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων χρυσού και παράλληλα είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι μια ανάλογη μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τον εντοπισμό και άλλων μετάλλων στα δέντρα, όπως σιδήρου, χαλκού, μολύβδου κ.α.
 
         

Πηγή: BBC, National Geographic, Enet

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις