Παραγωγή ρυζιού: Φυτοφάρμακα τέλος! Βρέθηκε τρόπος καλλιέργειας φιλικός προς το περιβάλλον
Η καλλιέργεια ρυζιού παράλληλα με την υδρόβια ζωή μειώνει την ανάγκη για φυτοφάρμακα

Ενώ το ρύζι αποτελεί σημαντικό βασικό συστατικό στις παγκόσμιες δίαιτες, η καλλιέργεια και η παραγωγή ρυζιού δεν είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον. Το μεγαλύτερο μέρος της γεωργίας ρυζιού βασίζεται σε φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα για υψηλότερες αποδόσεις και λιγότερα προβλήματα με έντομα και ζιζάνια. Τώρα, οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων στους ορυζώνες, αντί να χρησιμοποιούν υδρόβια ζώα για να καταπνίξουν τα ζιζάνια και να βελτιώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Η συμβατική γεωργία περιλαμβάνει τη φύτευση μεγάλων μονοκαλλιεργειών ή χωραφιών της ίδιας καλλιέργειας. Αυτό καθιστά κάθε καλλιέργεια ευάλωτη σε παράσιτα και ζιζάνια, τα οποία θα μπορούσαν να εξαφανίσουν το μεγαλύτερο μέρος ενός χωραφιού. Ως εκ τούτου, οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για να αποτρέψουν τα ζιζάνια, τα παράσιτα και τις ασθένειες να καταλάβουν τις καλλιέργειες και να ενισχύσουν τις αποδόσεις.

Ωστόσο, ορισμένοι αγρότες δοκιμάζουν τρόπους για να καλλιεργήσουν τις καλλιέργειές τους χρησιμοποιώντας φυσικές μεθόδους για να κρατήσουν μακριά τα παράσιτα και τα ζιζάνια.

«Ένα παράδειγμα περιλαμβάνει αγρότες που πειραματίζονται με την καλλιέργεια υδρόβιων ζώων σε ορυζώνες», δήλωσε ο Liang Guo, συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο College of Life Sciences στο Πανεπιστήμιο Zhejiang στο Hangzhou της Κίνας. «Η μάθηση περισσότερων για το πώς αυτά τα ζώα συνεισφέρουν στα οικοσυστήματα των ορυζώνων θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή ρυζιού με πιο βιώσιμο τρόπο».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε αναλύει τρία πειράματα και τέσσερα χρόνια μελέτης. Σε κάθε πείραμα, οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν το ρύζι που καλλιεργήθηκε μόνο του ή μαζί με κυπρίνους, καβούρια με γάντια ή χελώνες με μαλακό κέλυφος. Σύμφωνα με τη μελέτη, η καλλιέργεια ρυζιού δίπλα σε αυτά τα υδρόβια ζώα βοήθησε στην πρόληψη της ανάπτυξης ζιζανίων. 

Τα ζώα βελτίωσαν επίσης την αποσύνθεση της οργανικής ύλης και τελικά παρείχαν καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με το ρύζι που καλλιεργήθηκε μόνο του. Οι ερευνητές βρήκαν αποδόσεις που ήταν 8,7% έως 12,1% υψηλότερες από την καλλιέργεια ελέγχου που καλλιεργήθηκε χωρίς τα υδρόβια ζώα.

Ο Lufeng Zhao, συγγραφέας της μελέτης και Ph.D. φοιτητής στο Κολέγιο Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο Zhejiang, πρόσθεσε ότι τα επίπεδα αζώτου στο έδαφος παρέμειναν σταθερά με τα υδρόβια ζώα, επομένως χρειάζονταν λιγότερα χημικά λιπάσματα για το ρύζι. Τα ζώα έλαβαν τροφή, αλλά έσπαζαν το ήμισυ της διατροφής τους. Με τη σειρά τους, τα φυτά του ρυζιού απορρόφησαν 13% έως 35% του αζώτου από την υπολειπόμενη τροφή που τα ζώα δεν έτρωγαν.

«Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την κατανόησή μας για τους ρόλους των ζώων στα γεωργικά οικοσυστήματα και υποστηρίζουν την άποψη ότι η καλλιέργεια καλλιεργειών παράλληλα με τα ζώα έχει πολλά οφέλη», δήλωσε ο Xin Chen, συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Zhejiang. «Όσον αφορά την παραγωγή ρυζιού, η προσθήκη υδρόβιων ζώων στους ορυζώνες μπορεί να αυξήσει τα κέρδη των αγροτών, καθώς μπορούν να πουλήσουν τόσο τα ζώα όσο και το ρύζι, να ξοδέψουν λιγότερα σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα και να χρεώσουν περισσότερα για προϊόντα βιώσιμης καλλιέργειας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις