Η  μαϊμού – αστροναύτης

 

 

 

 

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι στέλνει στο διάστημα μια μαϊμού,  με απώτερο στόχο να στείλει στο μέλλον κι επανδρωμένη διαστημική πτήση.

Η μαϊμού αστροναύτης μπήκε σε πύραυλο που ονομάζεται Pajohesh, κάτι που στα περσικά μεταφράζεται ως Έρευνα κι έφτασε σε ύψος 120 χιλιομέτρων.

Η έρμη μαϊμού, που δεν φαντάστηκε ποτέ τι την περιμένει, ήταν σφιχτά δεμένη σ΄ ένα κάθισμα κι ο κόσμος την αποθέωνε στα χειροκροτήματα, καθώς επιχειρούσε να προσγειωθεί με ασφάλεια.

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να στείλει έναν αστροναύτη στο διάστημα, διότι εκπονεί φιλόδοξο πρόγραμμα αεροδιαστημικής.

«Η έναρξη της Pajohesh είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα για να πάρει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πιο κοντά στην αποστολή ενός ανθρώπου στο διάστημα", δήλωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η πρώτη μαϊμού είχε σταλεί στο διάστημα από το Ιράν τον περασμένο Ιανουάριο κι έφτασε στο ίδιο ύψος, δηλαδή στα 120 χιλιόμετρα πάνω από τη γη. Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις και κάποιοι κατηγόρησαν το Ιράν ότι οι φωτογραφίες έμοιαζαν ολίγον από…μαϊμού την προηγούμενη φορά αλλά οι κρατικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το περιστατικό ως αληθές.

Παρότι δεν έγινε γνωστό από πού πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του πυραύλου υπάρχει ένα μεγάλο συγκρότημα εκτόξευσης δορυφόρου κοντά στην πόλη Σεμνάν, περίπου 200 χ.λ.μ. ανατολικά της Τεχεράνης.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι θέλει  να θέσει τους δικούς του  δορυφόρους σε τροχιά για την παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών στην σεισμογενή χώρα, για τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών και την επέκταση της στρατιωτικής επιτήρησης της περιοχής.

Πηγή TheHindu/Agrocapital
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις