Θες κλίμα, κόψε άνθρακα

Δραματικές αλλαγές στο κλίμα είναι προ των πυλών, αν ο άνθρωπος δεν αλλάξει τακτική. Δυο αμερικανικές εκθέσεις αμφισβητούν την ιδέα ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται σταδιακά κατά τη διάρκεια του αιώνα κι οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι χειρότερες επιπτώσεις της μπορεί να αποφευχθούν, αν διατηρηθεί η διατήρηση των εκπομπών αερίων κάτω από ένα κρίσιμο όριο.

Μια έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, που παράγει εκθέσεις για την κυβέρνηση των ΗΠΑ,  λέει ότι ο πλανήτης θερμαίνεται τόσο γρήγορα που ο κόσμος θα πρέπει να αναμένουν απότομες και απρόβλεπτες συνέπειες σε λίγα χρόνια ή μερικές δεκαετίες . Ανάμεσα στις αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι η αιφνίδια πτώση πάγων της Αρκτικής θάλασσας.

Οι επιστήμονες βάσισαν τα ευρήματά τους εξετάζοντας την ιστορία του κλίματος από τις αναφορές αλλά και όπως καταγράφεται σε δακτυλίους των δέντρων τα ιζήματα των ωκεανών και τους πυρήνες του πάγου και διαπίστωσαν ότι συμβαίνουν μεγάλες, ξαφνικές αλλαγές και  πραγματοποιούνται μαζικές εξαφανίσεις ειδών.

Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων , τη βιομηχανική δραστηριότητα και την αποψίλωση των δασών, την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων που παγιδεύουν τη θερμότητα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία  έχει αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουμε δει σε εκατομμύρια χρόνια , με μέσον όρο περίπου 1,5 βαθμό, στην ανθρωπότητα . Οι επιστήμονες λένε ότι τα επίπεδα επιτάχυνσης αερίου αυξάνουν τον κίνδυνο για την επίτευξη διαφόρων «σημεία ανατροπής της ισορροπίας», αφήνοντας στη φύση και την κοινωνία λίγο χρόνο για να αντιδράσουν .

Οι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση επιμένουν πως «ακόμη και αργές και σταθερές αλλαγές στο κλίμα μπορεί να έχουν απότομες συνέπειες. Μια μικρή αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να είναι αρκετή για να υπερκαλύπτεται ένα ανάχωμα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας , κι ένα μικροσκοπικό αύξηση της οξύτητας των ωκεανών από το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να κάνει το θαλασσινό νερό αφιλόξενο για τους υφάλους».

Κάνουν, δε, έκκληση για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόβλεψη για τις ξαφνικές αλλαγές του κλίματος. Θεωρούν ότι πλέον είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα δίκτυο δορυφόρων, μ΄ επίγειες οθόνες παρακολούθησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και κοντά στους πάγους των δυο πόλων, ώστε να γνωρίζουν και  τα επίπεδα μεθανίου στην Αρκτική . Αυτές οι οθόνες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα με τα υφιστάμενα δίκτυα για την ξηρασία , πείνα και την εξάντληση των υπόγειων υδάτων .

«Βλέπουμε τους δρόμους μας , βλέπουμε τις τράπεζες μας ... αλλά δεν παρακολουθούμε το περιβάλλον μας με τον ίδιο ζήλο», ανέφερε ο Τζέιμς Γουάιτ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder και πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε η έκθεση .

Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι ο κόσμος μπορεί να αποφύγει τις πιο επικίνδυνες συνέπειες της αλλαγής του κλίματος, περιορίζοντας τις εκπομπές στο 1 τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, ειδικών σε θέματα υγείας , νομικών, μελετητών και  οικονομολόγων, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Columbia , λέει ότι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων πρέπει να περιοριστούν στο μισό. Θεωρούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει φτάσει σε περίπου 1,8 βαθμούς.

«Αν δεν πάρουμε την καθοδική πορεία των εκπομπών αυτή τη δεκαετία , οι νέοι άνθρωποι είναι πιθανό να κληρονομήσει ένα κλιματικό σύστημα με δραματικές συνέπειες από τον έλεγχό τους », δήλωσε ο Τζέιμς Χάνσεν , ο επιστήμονας του κλίματος οποίος ηγήθηκε της μελέτης .

Όλα αυτά βεβαίως δεν είναι κι άνευ πολιτικής σημασίας, διότι υπάρχουν φωνές που ζητούν παγκόσμιο φόρο για τον άνθρακα αλλά την ίδια στιγμή ζητούν να διευκολυνθεί η μετάβαση προς την πυρηνική ενέργεια ή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα βασικά στοιχεία πάντως που κάνουν τους επιστήμονες ν΄ ανησυχούν είναι το ενδεχόμενο της μαζικής έκλυσης μεθανίου από την Αρκτική και η κατάρρευση παγόβουνων στη Δυτική Ανταρκτική, διότι θ΄ άνοιγε τον ασκό του Αιόλου κι η στάθμη της θάλασσας θ΄ ανέβαινε απότομα με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.


Πηγή:Baltimoresun.com
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις