To AgriSpace4 Trust  επιτρέπει την δημιουργία και ανταλλαγή υπηρεσιών δεδομένων για τη βελτιστοποίηση των εισροών ενέργειας στην ελαιοπαραγωγή
To AgriSpace4 Trust  επιτρέπει την δημιουργία και ανταλλαγή υπηρεσιών δεδομένων για τη βελτιστοποίηση των εισροών ενέργειας στην ελαιοπαραγωγή

Η πρόκληση

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον αγροδιατροφικό τομέα, σίγουρα πιο έντονα από άλλους. Οι παραδοσιακές πρακτικές που βασίζονται στην εμπειρία δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία των καλλιεργειών. Η εποχικότητα των παρασίτων έχει αλλάξει λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. ενώ η υδατική καταπόνηση είναι πρόβλημα για τις μόνιμες καλλιέργειες.

Οι αγρότες έχουν αρχίσει να επενδύουν σε ψηφιακά εργαλεία για να μετριάσουν τους κινδύνους που επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες. Η τεχνολογία Διαδικτύου των Πραγμάτων(InternetofThings-IoT) έδωσε τη δυνατότητα στα συστήματα αισθητήρων χαμηλού κόστους να λειτουργούν εξ αποστάσεως, τροφοδοτώντας εφαρμογές cloud και αλγοριθμικά μοντέλα με δεδομένα που προειδοποιούν τους αγρότες για επικείμενα φαινόμενα. Ωστόσο, τα δεδομένα χρειάζονται κατάλληλη ερμηνεία που διεξάγεται από έναν εμπειρογνώμονα πεδίου, όπως έναν γεωπόνο / γεωτεχνικό, που συχνά δεν είναι διαθέσιμος με φυσική παρουσία και επομένως οι αγρότες δεν μπορούν να εμπιστευτούν τυφλά.

Μια άλλη πρόκληση για τον κλάδο της Έξυπνης Γεωργίας είναι να μην δημιουργήσει αποθήκες δεδομένων προσβάσιμες μόνο σε λίγους επεκτείνοντας υπάρχουσες ανισότητες στον ψηφιακό κόσμο. Οι αγρότες είναι προς το παρόν απρόθυμοι να μοιραστούν τα δεδομένα τους κυρίως επειδή δεν υπάρχουν (επιχειρηματικές) πρωτοβουλίες. Από την αγορά λείπει η πρόσβαση σε δεδομένα, που διευκολύνουν έναν εμπειρογνώμονα να παρέχει συμβουλές σχετικά με το πότε πρέπει να εφαρμόζεται άρδευση, φυτοπροστασία ή λίπανση ή ένας συνεταιρισμός να προσφέρει τα δεδομένα του στην πλησιέστερη (έξυπνη) πόλη για να προσαρμόσει την άρδευση των χώρων πρασίνου ανάλογα με την βροχόπτωση σε πραγματικό χρόνο. Τα πραγματικά παραδείγματα ουσιαστικής και εις βάθος εκμετάλλευσης δεδομένων είναι αμέτρητα, είτε εντός ενός τομέα / αγοράς (Αγροδιατροφή) είτε μεταξύ ετερογενών.

Η λύση

Το έργο AgriSpace4 Trust στοχεύει να ενσωματώσει το i4Trust Marketplace Framework που λειτουργεί με τα Έξυπνα Μοντέλα της κοινότητας ανοικτού λογισμικού FIWARE και τα συνδεδεμένα δεδομένα σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές NGSI-LD. Επιπλέον, η ενσωμάτωση του προτύπου iSHARE σε εφαρμογή SensorPassport τρίτου μέρους θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην κοινότητα. Το SensorPassport περιλαμβάνει λειτουργίες επικύρωσης μετρήσεων αισθητήρα, αξιοπιστίας, πρόσβασης, εξουσιοδότησης και ελέγχου λογαριασμού μέσω της ενσωμάτωσης του iSHARE.

Το AgriSpace4 Trust προτείνει τη δημιουργία κόμβων δεδομένων (datahubs), οι οποίοι υποστηρίζονται από το χώρο δεδομένων i4trust (dataspace) που εκμεταλλεύονται τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς ή αγρομετεωρολογικούς αισθητήρες και τους διαθέτουν σε μια ευρύτερη κοινότητα τοπικών χρηστών. Με αυτόν τον τρόπο, οι καθοδηγητές της κοινής γνώμης /αγρότες που είναι γνώστες της τεχνολογίας θα συνεχίσουν να επενδύσουν στην αγορά εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά τα δεδομένα τους μπορούν να κοινοποιηθούν κατά βούληση σε ποικίλους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των συνεταιρισμών, περιβαλλοντικών φορέων και των αγροτικών συμβούλων/γεωπόνων.

 

Επιπλέον, το AgriSpace4Trust θα δημιουργήσει ένα Πλαίσιο Ανάπτυξης Λογισμικού-Agent ανοιχτού κώδικα- για να διαλειτουργεί με διάφορα μοντέλα δεδομένων προμηθευτών για να εξαλείψει την πιθανότητα κλειδώματος υπηρεσιών ή επιχειρηματικών ασυνεχειών. Η δυνατότητα αναπαραγωγής του AgriSpace4Trust, επομένως, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αξιόπιστο ενδιάμεσο επίπεδο που πρέπει να ακολουθήσουν οι πάροχοι αγροτεχνολογίας για να εξασφαλίσουν τη διαλειτουργικότητα και την δυνατότητα εκμετάλλευσης των λύσεων μακροπρόθεσμα με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις