Όσο μειώνονται τα σύννεφα αυξάνεται η θερμοκρασία


Πόσο σημαντική είναι η επίπτωση των νεφών και των μεταβολών τους στην άνοδο των θερμοκρασιών; Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, σχηματίζονται λιγότερα σύννεφα με αποτέλεσμα όλο και λιγότερο ηλιακό φως να επιστρέφει στο Διάστημα και οι θερμοκρασίες με τη σειρά τους να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας μελέτησαν επί πέντε χρόνια τη σχέση μεταξύ της αυξημένης παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και των νεφών, καθώς και πώς αυτή η σχέση επηρεάζει την υπερθέρμανση. Τώρα υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα τα κλιματικά μοντέλα δεν αντικατόπτριζαν πιστά τις διαδικασίες σχηματισμού των νεφών με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η ευαισθησία του κλίματος στην αύξηση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Προειδοποιούν ότι, εάν τα δεδομένα αυτά ληφθούν υπόψη, τα κλιματικά μοντέλα «δείχνουν» άνοδο της θερμοκρασίας της τάξεως των 3-4 βαθμών Κελσίου έως το τέλος του αιώνα που διανύουμε, επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή η μελέτη καινοτομεί με δύο τρόπους: πρώτον, εντοπίζοντας τι είναι αυτό που ελέγχει τις αλλαγές στα σύννεφα και δεύτερον καταρρίπτοντας με ισχυρό τρόπο τις κατώτερες εκτιμήσεις για τη μελλοντική υπερθέρμανση, προτάσσοντας τις υψηλότερες και σοβαρότερες εκτιμήσεις», ανέφερε στον Guardian ο καθηγητής Στίβεν Σέργουντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Οι 4 βαθμοί Κελσίου πιθανότατα δεν θα ήταν απλώς επικίνδυνοι αλλά καταστροφικοί. Θα καθιστούσαν δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την επιβίωση σε μεγάλο τμήμα των τροπικών και θα εγγυώνταν την τήξη του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας και τμήματος του παγοκαλύμματος της Ανταρκτικής.»

Στην μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature, οι επιστήμονες μελέτησαν τα ωκεάνια σύννεφα που σε μικρά υψόμετρα αντικατοπτρίζουν το ηλιακό φως οδηγώντας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η υπερθέρμανση θα έχει ως αποτέλεσμα την όλο και συχνότερη ανάμειξη ξηρού αέρα με ωκεάνια κύματα, τα οποία θα λεπταίνουν χάνοντας την ικανότητά τους να ψυχραίνουν το κλίμα.

«Οι αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής επικρίνουν τα κλιματικά μοντέλα λέγοντας ότι καταλήγουν σε λανθασμένα συμπεράσματα και εμείς είμαστε οι πρώτοι που παραδεχόμαστε ότι δεν είναι τέλεια», αναγνώρισε ο Σέργουντ. «Ωστόσο, βρίσκουμε ότι τα λάθη γίνονται από εκείνα τα μοντέλα που προβλέπουν μικρότερη άνοδο της θερμοκρασίας, όχι εκείνα που προβλέπουν μεγαλύτερη.»

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις