Γονιμότητα εδάφους –το παράδειγμα της Ιρλανδίας
Γονιμότητα εδάφους –το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Το HellenicFIWAREiHub, ο ελληνικός Κόμβος Καινοτομίας για την προώθηση της χρήσης του ανοικτού και δωρεάν λογισμικού FIWARE στην Ελλάδα, παρουσιάζει καλές και επιτυχημένες πρακτικές καινοτομίας στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό κλάδο. Η έρευνα και οι υπόλοιπες σχετιζόμενες ενέργειες χρηματοδοτούνται από το έργο SmartAgriHubsπου στοχεύει στην απελευθέρωση του δυναμικού καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφής στην Ευρώπη. Ακολουθεί το λεπτομερές δελτίο τύπου.

Ψηφιακό εργαλείο για τη δημιουργία εικόνας της γονιμότητας του εδάφους

«Στην Ιρλανδία, μόνο το 15-20% των εδαφών είναι στη βέλτιστη γονιμότητα του εδάφους», λέει ο TimHyde, ειδικός περιβάλλοντος στο Teagasc, την Ιρλανδική Αρχή Γεωργίας και Ανάπτυξης Τροφίμων. Τα τελευταία 5 χρόνια, σύμβουλοι και αγρότες στην Ιρλανδία μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν ένα ψηφιακό διαδικτυακό εργαλείο για να καταρτίσουν ατομικά και βιώσιμα σχέδια διαχείρισης θρεπτικών συστατικών για τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας του εδάφους.

Το διαδικτυακό εργαλείο TeagascNutrientManagementPlanning (NMP) δημιουργήθηκε το 2016. Είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα διαθέσιμη σε επαγγελματίες του αγροτικού τομέα που συνεργάζονται με αγρότες για τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας του εδάφους. Συνδυάζοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις του συμβούλου με δεδομένα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, αυτό το εργαλείο επιτρέπει τη δημιουργία λεπτομερών και εξατομικευμένων σχεδίων διαχείρισης θρεπτικών συστατικών για τη βελτιστοποίηση της λίπανσης και την επίτευξη της βέλτιστης γονιμότητας των εδαφών. Τα δεδομένα που τροφοδοτούν το διαδικτυακό εργαλείο προέρχονται από την πιο πρόσφατη έρευνα και την επιστήμη για τη γονιμότητα του εδάφους σε αγροκτήματα σε όλη την Ιρλανδία, που είναι διαθέσιμα στο Πράσινο Βιβλίο Teagasc.

Ο σύμβουλος παίρνει πρώτα δείγματα εδάφους από το αγρόκτημα και τα αναλύει. Τα δεδομένα από τα δείγματα εδάφους διατρέχονται μέσω της πλατφόρμας, μαζί με άλλες πληροφορίες εκμεταλλεύσεως, όπως ο τύπος καλλιέργειας, ο αριθμός των ζώων, το ποσοστό εκτροφής, … Η ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει στη συνέχεια μια πλήρη εικόνα της γονιμότητας του εδάφους στο αγρόκτημα και σε επίπεδο αγρού, που δείχνει την ζήτηση θρεπτικών στοιχείων των καλλιεργειών ανά χωράφι. Στη συνέχεια, ο σύμβουλος και ο αγρότης καταρτίζουν ένα σχέδιο διαχείρισης θρεπτικών συστατικών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του αγρότη. Μέσω της πλατφόρμας, οι σύμβουλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πιο πρόσφατες αεροφωτογραφίες και στην χαρτογράφηση και μπορούν να δημιουργήσουν φιλικές προς το χρήστη αναφορές και χάρτες.

Το διαδικτυακό εργαλείο είναι σε θέση να ολοκληρώσει αποτελεσματικά πολύπλοκους υπολογισμούς θρεπτικών ουσιών, λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς της Οδηγίας για τα Νιτρικά άλατα, καθώς και τις απαιτήσεις των καλλιεργειών. Αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται σε διαφορετικές παραμέτρους όπως ο τύπος του εδάφους, η τρέχουσα γονιμότητα του εδάφους και οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται. Αρχικά εξετάζει το pH του εδάφους στο αγρόκτημα και καθορίζει ένα ετήσιο σχέδιο ασβεστοποίησης, ένα σχέδιο χρήσης βιολογικών λιπασμάτων εγχώριας παραγωγής και, εάν χρειάζεται, έναν οδικό χάρτη για το πώς και πότε να δημιουργηθούν χημικά λιπάσματα. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο θα δείξει ποια χωράφια χρειάζονται ασβέστη, οργανική κοπριά, ενώσεις N, P και K – τον ​​πλήρη κατάλογο λιπασμάτων για το αγρόκτημα για το έτος, διασφαλίζοντας ότι το αγρόκτημα παραμένει εντός των ορίων νιτρικών αλάτων και προσφέρει την καλύτερη αξία στον αγρότη.

Ο PádraigFoley, τεχνολόγος στο Teagasc λέει «Το ψηφιακό εργαλείο βοηθά στη στόχευση των αγρών που χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά. Η λήψη του λιπάσματος με τον σωστό ρυθμό, χρόνο και τόπο βελτιώνει την παραγωγική ικανότητα στο αγρόκτημα, γεγονός που δημιουργεί κέρδη και ταυτόχρονα ενισχύει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγροκτήματος». Ο MarkBoland, γεωργικός σύμβουλος που εφαρμόζει το εργαλείο μαζί με τους αγρότες, βεβαιώνει: «Η πλατφόρμα παρέχει ένα βασικό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων τόσο για συμβούλους όσο και για τους αγρότες κατά τον προγραμματισμό για το επόμενο έτος».

Ο ArtMurphy, ένας αγρότης άροσης από το Killabeg (Νοτιοανατολική Ιρλανδία), ζητά ένα σχέδιο NMP από τον σύμβουλό του κάθε χρόνο: «Το σχέδιο μου παρέχει ακριβείς συμβουλές για λίπασμα και ασβέστη με βάση τα ενημερωμένα δείγματα εδάφους που έχω λάβει. Ακολουθώντας τις συμβουλές από το σχέδιο, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχω σταθερές αποδόσεις και ποιότητα.”

 

Η Teagasc παρέχει στους επαγγελματίες του τομέα της γεωργίας εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο χρήσης του εργαλείου και έχει δημιουργήσει μια σειρά από βίντεο "Howto". Ο Pádraig καταλήγει «Το NMPOnline θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Θα ενημερωθεί καθώς οι επιστήμονες της Teagasc σημειώνουν πρόοδο τόσο από γεωπονική όσο και από περιβαλλοντική σκοπιά βιωσιμότητας, θα αλλάξει επίσης μαζί με την πολιτική. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους τελικούς χρήστες. Εδώ το ψηφιακό εργαλείο κάνει τη διαφορά - σε επίπεδο αγροκτήματος, επομένως πρέπει να είναι εύκολο στην ερμηνεία και απλό στη χρήση. Το μέλλον για το NMPOnline πρέπει να είναι κινητό».

Γενικές πληροφορίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) εκτιμά ότι το 60 έως 70% των εδαφών σε ολόκληρη την ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση, για παράδειγμα λόγω της μείωσης της οργανικής ύλης και της βιοποικιλότητας. Η υποβάθμιση του εδάφους κοστίζει στην ΕΕ αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και προκαλεί σημαντικές απώλειες στους φυσικούς πόρους. Η στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος για το 2030 προωθεί «πρακτικές που συντηρούν και ενισχύουν την υγεία του εδάφους και τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν την αποδοτικότητα του κόστους και περιορίζουν τις εισροές (π.χ. φυτοφάρμακα, λιπάσματα) που απαιτούνται για τη διατήρηση των αποδόσεων». Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΚΓΠ (άρθρο 15), έως το 2024, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν ψηφιακές εφαρμογές για την αειφόρο διαχείριση των θρεπτικών συστατικών. Σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ιρλανδία, αυτό το είδος εργαλείου έχει ήδη δημιουργηθεί και χρησιμοποιείται.

Οι εμπειρογνώμονες από την Ομάδα Εστίασης EIP-AGRI «Ψηφιακά εργαλεία για βιώσιμη διαχείριση θρεπτικών ουσιών» καλύπτουν το ερώτημα «Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις, λειτουργίες και τεχνικές απαιτήσεις για την ανάπτυξη, την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών για τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών στο αγρόκτημα;» Οι εμπειρογνώμονες της ομάδας Εστίασης έχουν μια δεύτερη συνάντηση στις 14-15 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει έκθεση της Ομάδας - που θα περιλαμβάνει μια κατάσταση, συστάσεις, ιδέες για Επιχειρησιακές Ομάδες και ερευνητικές ανάγκες για το θέμα - που προβλέπεται να δημοσιευθεί στα τέλη του 2022.

Πληροφορίες έργου

Επικοινωνία: PadraigFoley [email protected] 00353 539171265

< >https://www.teagasc.ie/publications/2020/nmp-online-software-for-a-hard-job.phphttps://ec.europa.eu/environment/publications/eu-soil-strategy-2030_enΝέα ΚΑΠ: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32021R2115videosTeagasc Green Bookhttps://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/news-events/press-media/press-release/digital-tool-build-picture-soil-fertility

Επικοινωνία με το EIP-AGRI: InaVanHoye 

Communication manager Support Facility ‘Innovation & Knowledge exchange | EIP-AGRI

[email protected]

+32 486 90 77 43

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις