Εσφαλμένη αναγνώριση ποικιλιών καλλιεργειών γιατί το λάθος έχει ένα τίμημα

Εσφαλμένη αναγνώριση ποικιλιών καλλιεργειών: Ένα σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων DNA

Μια νέα μελέτη από το Διεθνές Κέντρο Βελτίωσης Αραβοσίτου και Σιταριού (CIMMYT) αποκαλύπτει ότι πολλοί αγρότες σε όλο τον κόσμο προσδιορίζουν εσφαλμένα τις ποικιλίες των καλλιεργειών τους. Η εσφαλμένη αναγνώριση της ποικιλίας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις γεωργικές πρακτικές, τις αποδόσεις, τα κέρδη και την έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Outlook on Agriculture, συγκεντρώνει πληροφορίες από 23 δημοσιευμένες μελέτες για τη σκιαγράφηση της εσφαλμένης ταξινόμησης των καλλιεργειών μεταξύ των αγροτών, των καθοριστικών παραγόντων της και των επιπτώσεων των σφαλμάτων ταξινόμησης στο αγρόκτημα και στην έρευνα.

«Διαπιστώσαμε ότι επτά στους δέκα αγρότες αναγνώρισαν εσφαλμένα την καλλιεργούμενη ποικιλία όταν τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν την ποικιλία με το συγκεκριμένο όνομά της. Όταν οι αγρότες ρωτήθηκαν εάν η καλλιεργούμενη ποικιλία ήταν είτε βελτιωμένη είτε τοπική, τρεις στους δέκα αγρότες έκαναν λανθασμένες ταξινομήσεις», δήλωσε ο Michael Euler, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και οικονομολόγος γεωργικών πόρων στο CIMMYT.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η εσφαλμένη αναγνώριση των ποικιλιών των καλλιεργειών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως:

  •     Ακατάλληλη γεωπονική διαχείριση: Οι αγρότες μπορεί να χρησιμοποιήσουν ακατάλληλες πρακτικές καλλιέργειας για την ποικιλία που καλλιεργούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις και απώλεια εσόδων.
  •     Απώλεια εσόδων από το αγρόκτημα: Οι αγρότες μπορεί να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή επειδή η ποικιλία δεν είναι αυτή που περιμένουν οι αγοραστές.
  •     Δυσλειτουργία του συστήματος σπόρων: Η εσφαλμένη αναγνώριση των ποικιλιών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην παρακολούθηση της υιοθέτησης νέων ποικιλιών και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων διάχυσης σπόρων.

    Μεροληψία στις εκτιμήσεις και αποκλίσεις δεδομένων: Οι ερευνητές μπορεί να κάνουν λανθασμένες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των γεωργικών τεχνολογιών και μεθόδων εάν βασίζονται σε εσφαλμένες ταξινομήσεις ποικιλιών.

Η μελέτη είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση της χρήσης της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων DNA για την αξιολόγηση της εσφαλμένης ταξινόμησης των ποικιλιών των καλλιεργειών. Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων DNA είναι μια ακριβής μέθοδος που χρησιμοποιεί μοριακούς δείκτες για την ταυτοποίηση ποικιλιών καλλιεργειών.

«Η χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων DNA για την αναγνώριση ποικιλιών καλλιεργειών στα χωράφια των αγροτών εμφανίστηκε μόλις πρόσφατα. Η ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, ωστόσο, δείχνει τις δυνατότητές της να ενισχύσει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των αγορών σπόρων, των αλυσίδων εφοδιασμού και των υπηρεσιών επέκτασης», δήλωσε ο Vijesh Krishna, συν-συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος επιστήμονας στο CIMMYT.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει με ακρίβεια τις ποικιλίες των καλλιεργειών, ακόμη και όταν οι αγρότες κάνουν λανθασμένες ταξινομήσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να βελτιώσουν τις γεωργικές πρακτικές τους, να αυξήσουν τις αποδόσεις και τα κέρδη τους και να διασφαλίσουν ότι οι ερευνητές έχουν ακριβείς πληροφορίες για τις επιπτώσεις των γεωργικών τεχνολογιών και μεθόδων.

Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης, οι συγγραφείς προτείνουν την ενσωμάτωση της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων DNA σε υπάρχουσες εργαλειοθήκες συλλογής εθνικών δεδομένων για την ακριβή εκτίμηση των ποσοστών υιοθέτησης και κύκλου εργασιών βελτιωμένων π

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις