Κίνα: Η τεχνολογία αναπτύσσει την γεωργική ανάπτυξη στην έρημο Xinjiang

Η γεωργία έχει μακρά ιστορία στον αυτόνομο νομό Kizilsu Kirgiz, έναν νομό που μπορεί να υπερηφανεύεται για άφθονο ηλιακό φως στην αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uygur της βορειοδυτικής Κίνας. Τώρα, η γεωργία στον νομό εκσυγχρονίζεται και καθοδηγείται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία.

Την περασμένη καλλιεργητική σεζόν, η πρωτεύουσα του αυτόνομου νομού Artux φύτεψε 18.107 εκτάρια καλλιέργειες τροφίμων και κατασκεύασε περίπου 2.060 εκτάρια γεωργικών εκτάσεων υψηλών προδιαγραφών, με απόδοση 126.000 τόνους. Εκτός αυτού, η Artux δημιούργησε επίσης ένα αυτόνομο πάρκο γεωργικής τεχνολογίας σε επίπεδο περιοχής.

Δεδομένης της αξιοσημείωτης απόδοσης, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Artux φιλοξενεί σχεδόν 3.773 τετραγωνικά χιλιόμετρα ερήμου που καλύπτει το 24,7% της συνολικής του έκτασης.

Ο δήμος Ahu, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Artux, έχει χτίσει ένα γεωργικό πάρκο 78,6 εκταρίων στην έρημο. Τα τελευταία 10 χρόνια, 346 θερμοκήπια έχουν δημιουργηθεί στη γεωργική βάση των εγκαταστάσεων, όπου καλλιεργούνται πάνω από 20 είδη φρούτων και λαχανικών.

Έξω από αυτά τα θερμοκήπια, υπάρχει μια τεράστια έρημος όπου φυσούν ισχυροί άνεμοι.  Ωστόσο, μέσα τους, ο ζεστός και υγρός αέρας θρέφει την πρασινάδα.

«Συνήθιζα να ζήσω στην έρημο. Δεν υπήρχε σχεδόν κανένα μέρος για να καλλιεργήσουμε καλλιέργειες. Η παραγωγή σιταριού και φαρμάκου που καλλιεργούσαμε συχνά συρρικνώθηκε λόγω της έλλειψης νερού και των ισχυρών ανέμων. Θα μπορούσαμε να κερδίζουμε 20.000 γιουάν το πολύ το χρόνο», είπε η Χαρίλα Χασάν, η οποία μεταφέρθηκε στον δήμο Αχού και έχει προσλάβει δύο θερμοκήπια στη γεωργική βάση των εγκαταστάσεων.

Είναι διαφορετικό να καλλιεργείς καλλιέργειες στα θερμοκήπια, κάτι που χρειάζεται δεξιότητες, είπε η Χαρίλα Χασάν στην People's Daily. Αλλά η απόδοση είναι σταθερή και παράγει υψηλότερα έσοδα, πρόσθεσε.

Η σύζυγος του Χαρίλα Χασάν αυτή τη στιγμή καλλιεργεί λαχανικά στα θερμοκήπια που έχει συμβόλαιο και ο ίδιος ο άνδρας εργάζεται με μερική απασχόληση σε γύρω περιοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζευγάρι βγάζει περισσότερα από 80.000 γιουάν το χρόνο τώρα, κάτι που έχει βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό του επίπεδο.

Τα θερμοκήπια στον δήμο Ahu κατασκευάστηκαν με κεφάλαια με τη βοήθεια της Shenyang, της βορειοανατολικής επαρχίας Liaoning της Κίνας. Κάθε νοικοκυριό που μετεγκαθίσταται στον δήμο δικαιούται να συνάψει σύμβαση για ένα θερμοκήπιο ή περισσότερα.

«Το ετήσιο ενοίκιο ενός θερμοκηπίου είναι μόνο 1.000 γιουάν. Η κυβέρνηση του δήμου έχει στείλει εννέα στελέχη στη γεωργική βάση των εγκαταστάσεων για να διδάξουν στους αγρότες τις δεξιότητες φύτευσης και να τους βοηθήσουν να λύσουν τα αγροτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν», δήλωσε ο Tan Yangguang, αναπληρωτής επικεφαλής του δήμου Ahu.

 

«Οι σπάνιοι πόροι νερού και γεωργικών εκτάσεων, καθώς και οι ισχυροί άνεμοι είναι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική γεωργία», δήλωσε ένας αξιωματούχος του γραφείου γεωργίας και αγροτικών υποθέσεων του Artux.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις