«Ταξίδι» στο ιταλικό εργαστήριο κάθετης γεωργίας

Το κόστος των τροφίμων τα επόμενα 20 χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνει, ενώ η κλιματική αλλαγή αλλά και ο υπερπληθυσμός θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ολοένα και λιγότερη διαθεσιμότητα τροφίμων αλλά και δυσκολία στην καλλιέργειά τους.

Στο ερευνητικό κέντρο Planet Farms στο Cinisello Balsamo της Ιταλίας, μελετώνται ήδη διάφορες συμπληρωματικές λύσεις στην παραδοσιακή γεωργία και μεταξύ αυτών βρίσκεται η κάθετη γεωργία.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το moveo.telepass.com, πρόκειται για καλλιέργειες όλων των τύπων φυτών σε κλειστούς και μη μολυσμένους χώρους, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις. Χάρη στη χρήση γεωπονικών και βιοτεχνολογικών τεχνικών και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, σήμερα γεννιούνται φυτά ανθεκτικά, πιο γευστικά και ακόμη καλύτερα από αυτά που καλλιεργούνται στα χωράφια.

 

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται κατά 95% λιγότερο νερό και 98% λιγότερες εκτάσεις από ό,τι σε υπαίθριες καλλιέργειες.

Τι είναι η κάθετη γεωργία

Ο νέος αυτός τρόπος καλλιέργειας τροφίμων γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις αρχές της χιλιετίας από τον καθηγητή Dickson Despommier του Πανεπιστημίου Columbia. Ο κ. Despommier ανέθεσε ένα είδος διατριβής στους μαθητές του για να καταλάβουν εάν χρησιμοποιώντας τα roof gardens της Νέας Υόρκης θα ήταν δυνατό να τραφεί ο πληθυσμός της Μητρόπολης. Η απάντηση, τότε, ήταν αρνητική αλλά από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας πραγματικός πειραματισμός αυτής της ιδέας.

Το 2004 μια επιχείρηση γεννήθηκε από αυτό το ακαδημαϊκό ερώτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες που το 2020 υπολόγισε ότι το 2027 η αγορά κάθετης γεωργίας  θα έπρεπε να αξίζει πάνω από 22,5 δισ. δολάρια.

Εν ολίγοις, πρόκειται για καλλιέργεια φυτών σε μεγάλους κλειστούς χώρους, χρησιμοποιώντας έτσι τους ελάχιστους φυσικούς πόρους (ιδίως νερό και έδαφος), χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και τη ρύθμιση του τελικού προϊόντος χάρη στη χρήση φωτός. Γεωπονικά δεδομένα και δεδομένα που παρέχονται από εφαρμοσμένους αισθητήρες και επεξεργάζονται στις προδιαγραφές παραγωγής χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σήμερα, μέσω της κάθετης γεωργίας, ο καιρός, η κλιματική αλλαγή και η ποιότητα του εδάφους δεν είναι πλέον καθοριστικοί παράγοντες στη γεωργική παραγωγή.  Οι σημαντικότερες χώρες που επενδύουν στον τομέα αυτό είναι η Κίνα, καθώς και οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Η χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι εταιρίες αυτές υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια γιατί είναι οι ισχυρότερες σε αυτήν την αγορά. Αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι έχουν λιγότερες δυνατότητες για τόσο εμφανή χρηματοδότηση όπως στην περίπτωση της Βόρειας Αμερικής ή της Κίνας, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία εργάζονται σκληρά για την ανάπτυξη των καλλιεργειών εσωτερικού χώρου όσον αφορά την κάθετη γεωργία.

Η μεγαλύτερη κάθετη φάρμα στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Cavenago, στην Brianza. Η εταιρεία που το δημιούργησε είναι η Planet Farms, ιταλικής κατασκευής όπως και οι αγρο-τεχνολογικές καινοτομίες που έχει φέρει στον κλάδο.

Cinisello Balsamo, ο «εγκέφαλος» της Planet Farms

Στην Ιταλία, ο πιο γνωστός παίκτης κάθετης γεωργίας είναι η Planet Farms, η οποία μέσω του εργαστηρίου Cinisello Balsamo έδωσε «ζωή» στις καλλιέργειες που βρίσκονται εμψυχώνουν το εργοστάσιο παραγωγής Cavenago, το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής κάθετης γεωργίας στη Γηραιά ήπειρο.

«Όλα τα προϊόντα της Planet Farms γεννιούνται εδώ - εξηγεί η Chiara Tenconi , γεωπονική διευθύντρια της Planet Farms και πρόσθεσε «Μου αρέσει να λέω ότι εδώ ξεκινάει το παραμύθι: για εμάς ως γεωπόνους είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου γιατί βλέπουμε τις γνώσεις μας, τις σπουδές μας να διαμορφώνονται σε κάτι που είναι πραγματικά βιώσιμο, που βοηθά την παραδοσιακή γεωργία και τις ανάγκες ενός πάντα αυξανόμενου πληθυσμού. Σε εμάς, η διαφορά είναι οι άνθρωποι: οι ερευνητές μας που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, ακόμη και μετά από εμπειρίες στο εξωτερικό. Νέοι και εργατικοί, έχουμε ικανούς και παθιασμένους γεωπόνους, βιολόγους και βιοτεχνολόγους».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις