Η πατάτα στο εγγύς μέλλον θα καλλιεργείται με σπόρο και όχι με κονδύλους

Το μέλλον είναι υβριδικό

Εταιρείες όπως η HZPC Potatoes  έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη υβριδικών ποικιλιών πατάτας τα τελευταία χρόνια . Αν και αυτή η μέθοδος αναπαραγωγής έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τα ζαχαρότευτλα, για παράδειγμα, είναι μια πιο απαιτητική διαδικασία για τις πατάτες. Είμαστε πεπεισμένοι δηλώνουν για τα μεγάλα οφέλη για την επισιτιστική ασφάλεια.

Οι χώρες που βρίσκονται μακριά χρειάζονται ταχύτητα,  εξυπηρέτηση και φυσικά  ποιο φθηνή μεταφορά  οι οποίες μπορεί να δυσκολεύονται να προμηθευτούν πατατόσπορο. Για να εφοδιάσουμε αυτές τις χώρες με την υγιεινή τροφή που χρειάζονται, εργαζόμαστε πάνω σε πατάτες που αναπτύσσονται από σπόρους. Οι σπόροι είναι απλά ευκολότεροι και φθηνότεροι στη μεταφορά.

Επιπλέον, προσφέρει ευκαιρίες σε χώρες όπου η εισαγωγή πατατόσπορου είναι δύσκολη. Εν τω μεταξύ, αναπτύσσουμε τις πρώτες μας υβριδικές ποικιλίες πατάτας που αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην αγορά στην Υποσαχάρια Αφρική και την Ασία από το 2025 και μετά. Μετά από μια επιτυχημένη εκκίνηση,

81.250  σπόροι είναι ίσοι με μία πατάτα

 

 

HZPC Potatoes

 

Η εταιρεία HZPC Potatoes την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με τη φύτευση του HOM 13-8236 στο Ternaard της Ολλανδίας.

 

Είναι η υβριδική πατάτα το νέο όπλο στον αγώνα για μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια;

Η υβριδική εκδοχή τις πιο δημοφιλής καλλιέργειας θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά, ειδικά στις γεωργικές περιοχές της Αφρικής. Αλλά θα μπορούσε επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση στη βιώσιμη γεωργία στη Δύση.
Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, παρουσιάστηκε ένα βιβλίο με τίτλο

«Ο αντίκτυπος της υβριδικής πατάτας: Το μέλλον της υβριδικής πατάτας από μια προοπτική συστημάτων» κατά τη διάρκεια ενός μίνι συμποσίου στο Wageningen. Αρκετοί ομιλητές τόνισαν την κοινωνική σημασία της υβριδικής πατάτας.

Το βιβλίο είναι το τελικό αποτέλεσμα ενός ερευνητικού έργου που χρηματοδοτείται από το NWO με τίτλο «Υπεύθυνη καινοτομία στην ολλανδική αναπαραγωγή πατάτας (Potarei)».

Οι εταίροι του έργου ήταν το Wageningen University & Research (WUR), το Ινστιτούτο Rathenau, το Πανεπιστήμιο του Groningen και το Solynta. Στο βιβλίο, που εκδόθηκε από τους Wageningen Academic Publishers και το KIT Royal Tropical Institute, οι ερευνητές γράφουν για τις τεχνικές καινοτομίες πίσω από την υβριδική πατάτα και πώς μπορεί να παρέχεται στους μικρούς αγρότες πρόσβαση στο κατάλληλο αρχικό υλικό.

Υβριδική αναπαραγωγή σε σπόρους

Η υβριδική αναπαραγωγή θα επιτρέψει την καλλιέργεια ποικιλιών πατάτας με νέα χαρακτηριστικά, όπως ποικιλίες που είναι ανθεκτικές σε ορισμένες ασθένειες, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για φυτοφάρμακα. Η χρήση υβριδικών σπόρων ως πρώτης ύλης για την καλλιέργεια της πατάτας θα κάνει την αναπαραγωγή τέτοιων ποικιλιών πολύ πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική.


Τα πλεονεκτήματα

Για παράδειγμα, οι υβριδικές ποικιλίες μπορούν να πολλαπλασιαστούν χρησιμοποιώντας βοτανικούς σπόρους αντί για πατατόσπορο, κάνοντας την υλικοτεχνική υποστήριξη της καλλιέργειας πολύ πιο απλή. Επιπλέον, οι υβριδικοί σπόροι πατάτας μπορούν να παραχθούν σε μία μόνο εποχή αντί για πέντε έως οκτώ εποχές. Μόνο 25 γραμμάρια σπόρων απαιτούνται για ένα εκτάριο πατάτας (σε αντίθεση με 2000 κιλά πατατόσπορου) και ο υβριδικός σπόρος δεν μεταφέρει ασθένειες και μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οι υβριδικές πατάτες θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τομέα της πατάτας, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», λέει ο Paul Struik, επικεφαλής του έργου του Potarei και καθηγητής φυσιολογίας καλλιεργειών WUR. «
Η υβριδική πατάτα θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αποδόσεις σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες αγροτικές περιοχές.

Με τις υβριδικές πατάτες, αναμένουμε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε πολύ πιο γρήγορα στις ανάγκες των αγροτών, όπως η αντίσταση στη φοβερή ασθένεια της πατάτας Phytophthora. Αλλά θα μπορέσουμε επίσης να αναπτύξουμε υβριδικές ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή».
Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για όλες τις πατατοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.

Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στην Αφρική, επειδή οι υβριδικοί σπόροι προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τους μικρούς αγρότες με περιορισμένους πόρους. Θα είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να διανεμηθούν οι βοτανικοί σπόροι σε μικρούς αγρότες σε σύγκριση με τους σπόρους πατάτας. Όμως, καθώς οι αντιστάσεις εισάγονται γρήγορα και αξιόπιστα σε νέες ποικιλίες, οι υβριδικές πατάτες θα συμβάλουν επίσης στη μείωση της χρήσης χημικών προστατευτικών παραγόντων στη Δύση.


Επανάσταση στον τομέα της πατάτας

Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι, με ταχύτερα συστήματα αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού, θα είναι δυνατή η παραγωγή καθαρών σπόρων και η ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή και στις ταχέως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των αγορών και της κοινωνίας.
«Ωστόσο, για να καταστεί δυνατή αυτή η επανάσταση, το σύστημα παραγωγής πατάτας τόσο για τους σπόρους όσο και για τους σπόρους πατάτας θα πρέπει να αλλάξει ριζικά», παρατηρεί ο Pim Lindhout, πρώην διευθυντής Ε&Α στη Solynta και συνεκδότης του βιβλίου. «Μια τέτοια μετάβαση δεν είναι εύκολο να γίνει, ούτε εδώ στην Ευρώπη από τους γεωργούς μας υψηλής τεχνολογίας ούτε από τους μικροκαλλιεργητές χαμηλής τεχνολογίας στην Αφρική. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση να προσεγγίσουμε τα εκατομμύρια των γεωργών πατάτας στην Αφρική και θα απαιτήσει εντατική συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των ΜΚΟ».

«Η υβριδική πατάτα θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης μιας άνευ προηγουμένου βελτίωσης της παραγωγικότητας της πατάτας στην Αφρική», συνεχίζει ο Peter Gildemacher, ειδικός πατάτας στο KIT Royal Tropical Institute και επίσης συνεκδότης του βιβλίου. «Σε συνδυασμό με την αποτελεσματική γεωργική επέκταση, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του χάσματος απόδοσης μεταξύ της Αφρικής και του υπόλοιπου κόσμου, στο διπλασιασμό του εισοδήματος των γεωργών γεωμήλων και στη μείωση της τιμής της πατάτας για τους καταναλωτές. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο παροχής καλής πρώτης ύλης στους μικρούς γεωργούς πατάτας στην Αφρική, κάτι που αποτελεί τον μεγαλύτερο περιορισμό στην καλλιέργεια πατάτας σε αυτήν την ήπειρο εδώ και δεκαετίες».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις