Υπόγεια εκμετάλλευση στο νότιο Λονδίνο

Δύο Βρετανοί επιχειρηματίες, ο Richard Ballardκαι ο Steven Dring, δημιούργησαν μία φάρμα καλλιέργειας έκτασης 2,5 εκταρίων υπόγεια του Northern Line, πλησίον του Βορείου Clapham στο Λονδίνο.

Οι δύο επιχειρηματίες είχαν δημιουργήσει προγενέστερα μία δοκιμαστική «φάρμα», η οποία λειτουργούσε κανονικά για μερικούς μήνες ως μέρος του εμπορικού προγράμματος με τίτλο Growing Underground (σ.σ. pentapostagma.gr– Καλλιεργώντας Υπογείως)

Η «φάρμα» αποτελείται από «κρεβάτια» κάνναβης που στέκουν σε ύψος τραπεζιού και στα οποία καλλιεργούνται με υδροπονικά μέσα σαλάτες και βότανα.


Με αυτό το μέσο καλλιέργειας επιτυγχάνεται το πότισμα των «κρεβατιών» μία φορά την ημέρα με νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Στην συνέχεια το νερό αποστραγγίζεται, δίχως να απαιτείται η χρησιμοποίηση λιπάσματος. Πάνω από κάθε κρεβάτι καλλιέργειας στέκουν ειδικά φώτα τύπου LED χαμηλής ενεργειακής ισχύος.


Οι δύο επιχειρηματίες-καλλιεργητές χρησιμοποιούν ειδικές λάμπες LED χαμηλής ενεργειακής ισχύος καθώς και ένα ενσωματωμένο σύστημα υδροπονίας ώστε να καλλιεργήσουν μία ποικιλία από μικρο-βότανα, βλαστούς, λαχανικά-μινιατούρες και έτερα εδέσματα που στην συνέχεια πωλούνται σε εστιατόρια, σούπερ-μάρκετ και χονδρεμπόρους.

Το πλεονέκτημα της υπόγειας καλλιέργειας είναι η καλή μόνωση, που διατηρεί την θερμοκρασία σταθερή. Επίσης, το ενοίκιο είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που θα είχαν να καταβάλλουν οι δύο καλλιεργητές για ένα «φυσιολογικό» κλειστό χώρο καλλιέργειας  στο κεντρικό Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις