Holstein: Η αναλογία και η πεπτικότητα της ενσίρωσης τριφυλλιού επηρεάζουν τη σύνθεση του γάλακτος

Μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία εξέτασε τις επιδράσεις της αναλογίας και της πεπτικότητας της οργανικής ύλης (OMD) ενσίρωσης χόρτου-τριφυλλιού στη σύνθεση του γάλακτος σε αγελάδες Holstein.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Η τροφοδοσία μεγάλου ποσοστού ενσίρωσης χόρτου-τριφυλλιού χαμηλής πέψης είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο ουρίας γάλακτος.
  • Οι δίαιτες είχαν μικρό αντίκτυπο στις πρωτεΐνες γάλακτος και στη σύνθεση των μεταλλικών στοιχείων.
  • Η μείωση της αναλογίας χόρτου-τριφυλλιού προς ενσίρωση καλαμποκιού από 70:30 σε 30:70 βελτίωσε τη θρεπτική αξία του λίπους του γάλακτος μειώνοντας το μερίδιο των κορεσμένων και αύξησε το μερίδιο των ακόρεστων λιπαρών οξέων.

 

Αύξηση της περιεκτικότητας σε άζωτο ουρίας γάλακτος

Η αύξηση της περιεκτικότητας σε άζωτο ουρίας γάλακτος που παρατηρήθηκε στις αγελάδες που τρέφονταν με υψηλό ποσοστό ενσίρωσης χόρτου-τριφυλλιού χαμηλής πέψης μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης από την ενσίρωση. Η ενσίρωση χόρτου-τριφυλλιού με χαμηλή OMD είναι γενικά πιο δύσπεπτη από την ενσίρωση με υψηλή OMD, επομένως οι αγελάδες μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσουν περισσότερη για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Μικρή επίδραση των διαιτών στις πρωτεΐνες και τα μεταλλικά στοιχεία

Η μικρή επίδραση των διαιτών στη σύνθεση των πρωτεϊνών και των μεταλλικών στοιχείων του γάλακτος είναι σύμφωνη με προηγούμενες μελέτες. Η ποιότητα των πρωτεϊνών του γάλακτος είναι κυρίως επηρεασμένη από τη διατροφή των θηλυκών ζώων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Η σύνθεση των μεταλλικών στοιχείων του γάλακτος είναι επίσης σχετικά σταθερή, καθώς οι αγελάδες έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν την απορρόφηση και την έκκριση μεταλλικών στοιχείων για να διατηρήσουν την ισορροπία τους στο σώμα.

 

Βελτίωση της θρεπτικής αξίας του λίπους του γάλακτος

Η βελτίωση της θρεπτικής αξίας του λίπους του γάλακτος μειώνοντας την αναλογία χόρτου-τριφυλλιού προς ενσίρωση καλαμποκιού μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης ακόρεστων λιπαρών οξέων από τις αγελάδες. Το καλαμπόκι είναι μια καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα του λινελαϊκού οξέος, το οποίο είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ για τους ανθρώπους.


Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας του γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να μειώσουν την αναλογία χόρτου-τριφυλλιού προς ενσίρωση καλαμποκιού για να αυξήσουν το περιεχόμενο ακόρεστων λιπαρών οξέων στο γάλα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις αγελάδες που παράγουν γάλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η αναλογία και η πεπτικότητα της OMD ενσίρωσης χόρτου-τριφυλλιού μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση του γάλακτος. Η μείωση της αναλογίας χόρτου-τριφυλλιού προς ενσίρωση καλαμποκιού μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας του λίπους του γάλακτος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις