Μπύρα: Πώς ερευνητές, αγρότες και ζυθοποιοί θέλουν να την προστατεύσουν από την κλιματική αλλαγή

Εν όψει της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει την πρόσβαση στο νερό και τα καιρικά φαινόμενα στην κοιλάδα Willamette -μια περιοχή γνωστή για την καλλιέργεια λυκίσκου- η Goschie θα χρειαστεί όλες τις νέες στρατηγικές που μπορεί να αποκτήσει το αγρόκτημα για να διατηρήσει αυτό που παράγει και παρέχει τόσο σε τοπικές όσο και σε μεγαλύτερες ζυθοποιίες.

Ξαφνικά, η κλιματική αλλαγή "δεν ερχόταν πια", δήλωσε ο Goschie, "είναι εδώ".

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να εντείνει τις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε δύο βασικές καλλιέργειες μπύρας, τον λυκίσκο και το κριθάρι. 

Ορισμένοι παραγωγοί λυκίσκου και κριθαριού στις ΗΠΑ λένε ότι έχουν ήδη δει τις καλλιέργειές τους να επηρεάζονται από την ακραία ζέστη, την ξηρασία και τις απρόβλεπτες καλλιεργητικές περιόδους. 

Οι ερευνητές συνεργάζονται με τους καλλιεργητές για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πιο ευμετάβλητων καιρικών συστημάτων με βελτιωμένες ποικιλίες λυκίσκου που μπορούν να αντέξουν την ξηρασία και με την προσθήκη χειμερινού κριθαριού στο μείγμα.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η παραγωγή μπύρας θα επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Mirek Trnka, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Παγκόσμια Αλλαγή. 

Ο ίδιος και η ομάδα του συνέταξαν πρόσφατα μια μελέτη που μοντελοποιεί την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον λυκίσκο, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Nature Communications και προβλέπει ότι οι αποδόσεις στην Ευρώπη θα μειωθούν κατά τέσσερις έως 18% έως το 2050. 

Η πρώτη του μελέτη για τον λυκίσκο πριν από 15 χρόνια εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση με την τελευταία του εργασία.

"Αν δεν δράσουμε, θα χάσουμε και πράγματα που θεωρούμε ότι δεν είναι, για παράδειγμα, ευαίσθητα ή σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Όπως η μπύρα", είπε.

Η κλιματική αλλαγή κινείται ταχύτερα απ' ό,τι ίσως συνειδητοποιούμε - αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ αργή για να την αντιληφθούν πολλοί, είπε. 

Το γεγονός ότι οι ερευνητές έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υπόσχεση για προσαρμογή και λύσεις με τη μορφή αλλαγών στη γεωργία, αλλά ο Trnka εξακολουθεί να έχει τις ανησυχίες του.

Η μείωση του λυκίσκου στην Ευρώπη σημαίνει αλλαγές και για τους Αμερικανούς παραγωγούς. 

Μια βιοτεχνική ζυθοποιία που προμηθεύεται μέρος του λυκίσκου της από την Goschie δήλωσε ότι η εταιρεία προσπαθεί να αναπαράγει τις γεύσεις του γερμανικού λυκίσκου χρησιμοποιώντας νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ, επειδή αυτοί από τους οποίους εξαρτώνται από την Ευρώπη έχουν επηρεαστεί από τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια τα τελευταία δύο χρόνια.

Γι' αυτό ορισμένοι ερευνητές εργάζονται πάνω σε ποικιλίες λυκίσκου που μπορούν να αντέξουν καλύτερα τη ζέστη του καλοκαιριού, τους θερμότερους χειμώνες, την αλλαγή παρασίτων και ασθενειών και τις λιγότερες χιονοπτώσεις, που θα μπορούσαν να σημαίνουν λιγότερη διαθέσιμη άρδευση, δήλωσε ο Shaun Townsend, αναπληρωτής καθηγητής και ανώτερος ερευνητής στο Oregon State University. 

Ο Τάουνσεντ εργάζεται σε ένα πρόγραμμα όπου υποβάλλει λυκίσκο σε στρες ξηρασίας για να δημιουργήσει τελικά πιο ανθεκτικές στην ξηρασία ποικιλίες.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση, που μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία, και που πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις κύριες εκτιμήσεις των ζυθοποιών, τη γεύση και την απόδοση. Αλλά η πιθανότητα εξάντλησης του νερού είναι μια πραγματικότητα που βρίσκεται στα ραντάρ των ανθρώπων, είπε.

Ο καλύτερος λυκίσκος μπορεί να είναι ακόμη μια τεχνολογία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η ιστορία της βελτίωσης του κριθαριού έχει ήδη ξεκινήσει. 

Ο Κέβιν Σμιθ, καθηγητής γεωπονίας και γενετικής φυτών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε ότι ενώ το ανοιξιάτικο κριθάρι είναι ο κυρίαρχος τύπος για την αμερικανική βιομηχανία μπύρας, το χειμερινό κριθάρι - το οποίο φυτεύεται το φθινόπωρο και διατηρείται στα χωράφια κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους - μπορεί να είναι πιο εφικτό τώρα στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπου άλλοι τύποι κριθαριού είχαν εγκαταλειφθεί λόγω του κλίματος, των ασθενειών των φυτών και οικονομικών παραγόντων υπέρ καλλιεργειών που είναι λιγότερο επικίνδυνες.

Το χειμερινό κριθάρι μπορεί επίσης να είναι επιθυμητό για τις βιοτεχνίες ζυθοποιίας που έχουν αρχίσει να δίνουν έμφαση στα τοπικά συστατικά και που θέλουν κάτι που καλλιεργείται κοντά.

Και μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί ως καλλιέργεια κάλυψης, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν να αποτρέψουν τη διάβρωση, να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους τους και να διατηρήσουν τον άνθρακα αποθηκευμένο στο έδαφος φυτεύοντάς το κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής, όταν τα χωράφια είναι συνήθως γυμνά.

Αλλά δεν υπήρχε πάντα πλήρης συναίνεση σχετικά με την υπόσχεση του χειμερινού κριθαριού. Ο Smith διηγήθηκε μια ιστορία για τον προκάτοχό του, ο οποίος ήταν επί μακρόν καλλιεργητής ανοιξιάτικου κριθαριού. 

Ένας άλλος επιστήμονας - ο Patrick Hayes, καθηγητής στο Oregon State University - του περιέγραφε τις ελπίδες του για το μέλλον του χειμερινού κριθαριού. Ο προκάτοχος του Smith έγραψε σε μια επαγγελματική κάρτα: "δεν μπορεί να γίνει", αναφερόμενος στην ακλόνητη πεποίθησή του ότι το χειμερινό κριθάρι απλώς δεν άξιζε τον κόπο.

Ο Hayes κράτησε την κάρτα στο γραφείο του και έχει κάνει σκοπό της ζωής του να εργαστεί για τη βελτίωση του χειμερινού κριθαριού.

Τώρα υπάρχουν προγράμματα χειμερινού κριθαριού σχεδόν σε κάθε πολιτεία της χώρας, δήλωσε ο Ashley McFarland, αντιπρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Ζυθοποιίας Κριθαριού. Η ίδια δεν πιστεύει ότι το χειμερινό κριθάρι θα αποτελέσει ποτέ το σύνολο της καλλιέργειας στις ΗΠΑ, αλλά λέει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τους κινδύνους τους προκειμένου να είναι πιο ανθεκτικοί στους κλιματικούς κλυδωνισμούς.

Η Molson Coors και η Anheuser Busch, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες μπύρας στις ΗΠΑ, εκδίδουν ετήσιες περιβαλλοντικές εκθέσεις στις οποίες δεσμεύονται για τη βιώσιμη προμήθεια λυκίσκου και κριθαριού και τη μείωση της χρήσης νερού, αλλά καμία από τις δύο εταιρείες δεν απάντησε σε αίτημα του Associated Press για σχόλια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των προσπαθειών.

Ο λυκίσκος μπορεί να είναι μια ιδιότροπη καλλιέργεια όσον αφορά το κλίμα της, και χωρίς νερό, απλά δεν μπορείς να φτιάξεις μπύρα, δήλωσε ο Douglass Miller, ανώτερος λέκτορας στο Cornell που διδάσκει ένα μάθημα για την μπύρα. 

Πρόσθεσε ότι η τιμή της μπύρας μπορεί να αυξηθεί λόγω των κλιματικών επιπτώσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού - αλλά το ίδιο θα συμβεί και με την τιμή όλων των άλλων προϊόντων στο μενού. "Όλες οι κατηγορίες ποτών επηρεάζονται από αυτό", είπε.

Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι αγρότες και οι εταιρείες με το λυκίσκο και το χειμερινό κριθάρι, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το τι μπορούν να αγοράσουν οι λάτρεις της μπύρας στο μέλλον.

"Θα είναι όλο και πιο δύσκολο για εμάς ως φυτωριούχους να παρέχουμε νέες ποικιλίες κριθαριού και νέες ποικιλίες λυκίσκου που μπορούν να ανταποκριθούν, απλά, σε όλους τους τρόμους της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο Hayes. "Και λέω τρόμους επειδή ... είναι αυτή η αστάθεια, η οποία είναι τόσο, τόσο τρομακτική".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις