Rabobank: Καινοτομίες μειώνουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα χοιρινά της ΕΕ

Σύμφωνα με νέα μελέτη της Rabobank, οι καινοτομίες στη διαχείριση ζωοτροφών και κοπριάς μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στις αλυσίδες εφοδιασμού χοιρινού κρέατος της ΕΕ.

Η μελέτη, με τίτλο "Καινοτομίες για τη μείωση των εκπομπών GHG στην αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού κρέατος της ΕΕ", εκτιμά ότι οι εκπομπές GHG στην αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού κρέατος μπορούν να μειωθούν κατά μέσο όρο περισσότερο από 20% στη Δυτική Ευρώπη έως το 2030 με καινοτομίες στη διαχείριση ζωοτροφών και κοπριάς.

Οι ζωοτροφές και η κοπριά χοίρων συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές GHG στην αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού κρέατος. Οι ζωοτροφές συμβάλλουν περίπου στο 50% των εκπομπών, ενώ η κοπριά συμβάλλει περίπου στο 25%.

Η μελέτη εντοπίζει μια σειρά από καινοτομίες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών GHG από τις ζωοτροφές και την κοπριά.

Στη διαχείριση ζωοτροφών, οι καινοτομίες περιλαμβάνουν:

 -   τη χρήση πιο αποδοτικών καλλιεργειών ζωοτροφών, όπως οι καλλιέργειες με ταχύτερη ανάπτυξη
-    τη χρήση καλύτερων τεχνικών καλλιέργειας, όπως η χρήση λιπασμάτων μειωμένου άνθρακα
-    τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ζωοτροφών, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια

Στη διαχείριση κοπριάς, οι καινοτομίες περιλαμβάνουν:

-    τη χρήση καλύτερων τεχνικών αποθήκευσης και διαχείρισης κοπριάς, όπως η χρήση κλειστών συστημάτων αποθήκευσης
-    τη χρήση τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη κοπριά, όπως η χρήση αναερόβιων διεργασιών για τη μετατροπή της κοπριάς σε βιοαέριο

Η μελέτη σημειώνει ότι για να γίνει αντιληπτό το αναξιοποίητο δυναμικό των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η αγορά και, ενδεχομένως, οι κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν κίνητρα στους παραγωγούς χοίρων.

Σημαντική προϋπόθεση για ένα σύστημα κινήτρων είναι η ανάπτυξη συστημάτων μέτρησης και λογιστικής για τη μείωση των εκπομπών που διευκολύνουν τη δίκαιη κατανομή ανταμοιβών και κινδύνων μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι καινοτομίες που περιγράφονται στη μελέτη έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκρουου της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι καινοτομίες αυτές θα απαιτήσουν επενδύσεις από τους παραγωγούς χοίρων. Είναι επίσης σημαντικό να αναπτυχθούν συστήματα μέτρησης και λογιστικής για τη μείωση των εκπομπών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις αυτές οδηγούν σε πραγματικές μειώσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η μείωση των εκπομπών GHG από τις αλυσίδες εφοδιασμού χοιρινού κρέατος δεν θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του χοιρινού κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διατροφής των χοίρων, της μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών και της βελτίωσης της ευζωίας των ζώων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις