Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει με ακρίβεια την παραγωγή ελαιολάδου

Ερευνητές από την Ιταλία ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέγεθος της σοδειάς ενός ελαιώνα, με βάση τα κλιματικά δεδομένα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο αλγόριθμος, ο οποίος είναι διαθέσιμος προς κάθε ενδιαφερόμενο, έμαθε να κάνει τις προβλέψεις αυτές βασιζόμενος σε δεδομένα της τελευταίας 15ετίας από την Ιταλία.

Συνολικά αναλύθηκαν τα δεδομένα των σοδειών από 66 ιταλικές επαρχίες κατά την περίοδο 2006-2020. Από αυτή την ανάλυση αποκαλύφθηκαν οι παράγοντες εκείνοι που προκάλεσαν τις χειρότερες σοδειές.

Η έρευνα δεν σταμάτησε στην ταυτοποίηση των παραγόντων κινδύνου, αλλά πήγε ένα βήμα παρακάτω και στην συνέχεια ομαδοποίησε αυτές τις διαφορετικές μεταβλητές ανά δίμηνο, φτιάχνοντας μια λίστα μεταβλητών και εξετάζοντας πως αυτές αλληλεπιδρούσαν μέσα στον χρόνο.

Έτσι κατάφεραν να μπορούν να παρέχουν μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, η οποία είναι τρεις φορές πιο ακριβής και καλύτερη από ότι αν είχαν κάνει ανάλυση με μια μόνο μεταβλητή.

Στην συνέχεια εξέτασαν ποιες είναι οι εποχικές κλιματικές μεταβλητές που είτε δίνουν κακές σοδειές είτε υπερβολικά καλές και άφησαν εντελώς στην άκρη αυτές που έδιναν σοδειές στον κοντά στον μέσο όρο.

Αυτό, το να εξετάσουν δηλαδή το ελάχιστο και το μέγιστο, τους έδωσε την δυνατότητα να εστιάσουν ουσιαστικά στα αποτελέσματα που έχουν οι κλιματικές μεταβλητές στην παραγωγή, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο κάθε παραγωγός.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως εάν ο αλγόριθμος συνεχίσει να εκπαιδεύεται με περισσότερα γεωγραφικά δεδομένα τόσο πιο «γενικές» θα γίνονται οι προβλέψεις που κάνει και άρα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλίμακα κράτους ή και ακόμα μεγαλύτερη.

Η ερευνήτρια που συμμετείχε στην έρευνα, Αριάνα Ντι Πάολα, ανέφερε πως: «Εργαζόμαστε στο να καταλάβουμε τους κλιματικούς δείκτες που μπορούν να πυροδοτήσουν κακές συνθήκες και την συναφή πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την παραγωγή της ελιάς. Παραδείγματα τέτοιων δεικτών είναι οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου ή τις υψηλές θερμοκρασίες των χειμώνα που μπορεί να μεταβάλλουν τον κύκλο της ελιάς και να έχουν αντίκτυπο στην ανθοφορία και την επικονίαση.

Το να κατανοήσουμε την εποχικότητα κάθε στιγμή, μας δίνει την δυνατότητα να προβλέψουμε τι θα πρέπει να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον. Αυτά είναι βραχυπρόθεσμα σενάρια στα οποία μπορούν να στηριχθούν επενδύσεις, λήψη αποτρεπτικών μέτρων και η ανάληψη δράσης με αγρονομικές πρακτικές».

Η ανάπτυξη του αλγόριθμου αυτού αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την αγροτική παραγωγή, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνουν έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της ελιάς, η οποία είναι ένα πολύ ευαίσθητο φυτό στις κλιματικές αλλαγές, η δυνατότητα πρόβλεψης της σοδειάς με βάση τα κλιματικά δεδομένα μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς να λάβουν μέτρα για την προστασία της παραγωγής τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, πλημμύρες ή καύσωνες.

Ο αλγόριθμος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους καλλιεργούμενους καρπούς, όπως τα εσπεριδοειδή, τα σιτηρά ή τα οπωροφόρα δέντρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις