Γεωσκόπηση: επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου του προγράμματος Copernicus

Η επιτυχημένη εκτόξευση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωσκόπησης, Copernicus.

 Ο «Φρουρός 1A», ο πρώτος δορυφόρος που προορίζεται αποκλειστικά για το πρόγραμμα, τέθηκε σε τροχιά μετά την επιτυχή εκτόξευση στις 23:02 της 3ης Απριλίου, από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας.

Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα, όχι μόνο για το πρόγραμμα Copernicus, αλλά και για την ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δράσεις στον τομέα του διαστήματος. Το διάστημα βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας και στην καρδιά της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ο «Φρουρός 1» είναι ο πρώτος δορυφόρος της πρώτης από τις έξι αποστολές που θα εκτοξευθούν κατά το χρονικό διάστημα 2014-2021. Η αποστολή του «Φρουρού 1» αποτελείται από έναν σχηματισμό δύο δορυφόρων πολικής τροχιάς, του «Φρουρού 1Α» και του «Φρουρού 1Β», που μοιράζονται το ίδιο τροχιακό επίπεδο, λειτουργούν ημέρα και νύχτα και στέλνουν εικόνες μέσω ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR).

Ο «Φρουρός 1Α» διαθέτει τέσσερις τρόπους απεικόνισης, με διαφορετικά επίπεδα ευκρίνειας (έως 10 m) και κάλυψης (έως και 250 km), και θα παρέχει αξιόπιστη και τακτική παρακολούθηση ζωνών ευρείας έκτασης. Είναι σχεδιασμένος κατά τρόπον ώστε να λειτουργεί σε εκ των προτέρων προγραμματισμένη κατάσταση λειτουργίας, παρέχοντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας από τις χερσαίες ηπειρωτικές μάζες, τις παράκτιες ζώνες και τις θαλάσσιες διαδρομές όλης της Γης, καλύπτοντας όλους τους ωκεανούς. Αυτό εξασφαλίζει την αξιοπιστία των υπηρεσιών που χρειάζονται οι επιχειρησιακές υπηρεσίες, καθώς και την τήρηση συνεκτικού μακροπρόθεσμου αρχείου δεδομένων για εφαρμογές που βασίζονται σε μακροχρόνιες σειρές στοιχείων.

Οι υπηρεσίες του «Φρουρού 1Α» περιλαμβάνουν εφαρμογές όπως:

-    Παρακολούθηση των θαλάσσιων ζωνών πάγου και του περιβάλλοντος της Αρκτικής
-    Επιτήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων της παρακολούθησης πετρελαιοκηλίδων και του εντοπισμού πλοίων για την ασφάλεια στη θάλασσα
-    Παρακολούθηση των κινδύνων που προκύπτουν από μετακινήσεις εδαφών στην επιφάνεια της γης
-    Χαρτογράφηση της ξηράς: δάση, ύδατα και έδαφος, βιώσιμη γεωργία
-    Χαρτογράφηση για την υποστήριξη δραστηριοτήτων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε καταστάσεις κρίσης
-    Παρακολούθηση του κλίματος.

 

Το πρόγραμμα Copernicus


Το πρόγραμμα γεωσκόπησης της ΕΕ, με την ονομασία «Copernicus», θα εξασφαλίσει την τακτική παρατήρηση και παρακολούθηση των υποσυστημάτων της Γης, της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και των ηπειρωτικών επιφανειών και θα παρέχει αξιόπιστες, επικυρωμένες και εγγυημένες πληροφορίες για την υποστήριξη ευρέος φάσματος εφαρμογών και αποφάσεων για το περιβάλλον και την ασφάλεια (MEMO/14/251). Τα στοιχεία που θα παρέχει ο δορυφόρος θα επιτρέψουν την επίτευξη σημαντικής προόδου για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή στήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις