FAO: Η θάλασσα ως πηγή τροφής

Με την πρόβλεψη του παγκόσμιου πληθυσμού να αυξηθεί στα 9,7 δισεκατομμύρια έως το 2050, η παραγωγή τροφίμων πρέπει να συμβαδίσει και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ωκεανός θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλο μέρος των τροφίμων που χρειαζόμαστε.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η υδατοκαλλιέργεια ή η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, φθάνοντας σε ρεκόρ ύψους 114,5 εκατομμυρίων τόνων το 2018. Οι ασιατικές χώρες εξακολουθούν να είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα της ιχθυοκαλλιέργειας. Από το 2016, η υδατοκαλλιέργεια υπήρξε η κύρια πηγή ψαριών που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η υπεραλίευση άγριων ψαριών είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα και ο FAO προειδοποίησε στην Παγκόσμια Έκθεση για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια του 2020 ότι τα αποθέματα ιχθύων επιδεινώνονται: περίπου το 30% των αποθεμάτων ψαριών δεν βρίσκονται σε βιολογικά βιώσιμο επίπεδο.

Αναμένεται ότι η υδατοκαλλιέργεια θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά ψαριών τα επόμενα χρόνια. Στην ίδια έκθεση, ο FAO δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μετασχηματιστικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούμε τον παγκόσμιο πληθυσμό εάν διαχειρίζεται βιώσιμα.

ΠΗΓΗ