Ψεκασμός στο αμπέλι και  στην αχλαδιά

Μετά από επισκοπήσεις αγρών που πραγματοποίησε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες (συχνές βροχοπτώσεις μικρής διάρκειας), συνιστά στους αμπελουργούς του νομού να επιθεωρούν σε τακτική βάση (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) τα αμπέλια τους, έτσι ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τις αρχικές εστίες εμφάνισης τόσο του ωιδίου όσο και του περονοσπόρου και να προβαίνουν σε ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα για την προστασία των πρέμνων.

Εφόσον γίνει επέμβαση μετά την διαπίστωση αρχικών κηλίδων πρέπει να γίνει έλεγχος μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, για να διαπιστωθεί εάν σταμάτησε η ανάπτυξη του μύκητα. Η σωστή διάγνωση της υπάρχουσας προσβολής είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα σκεπαστά αμπέλια, σε αμπέλια υγρών περιοχών και σε ποικιλίες που εμφανίζουν ευαισθησία στις παραπάνω ασθένειες. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και βοηθούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας των συγκεκριμένων ασθενειών και κυρίως του περονοσπόρου.

Επίσης, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, προτείνεται η παρακολούθηση των φυτειών αχλαδιάς για την πιθανή έξαρση του εντόμου της ψύλλας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σημαντική παρουσία του συγκεκριμένου εντόμου, προτείνεται η εφαρμογή εγκεκριμένων για την περίπτωση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ιδιαίτερα σε οπωρώνες που παρουσιάζουν έντονη προσβολή κάθε χρόνο.
Τέλος, συνιστάται στους παραγωγούς να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής  Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις