Η διαδικασία  πρόσληψης ανωτάτων στελεχών στις επιχειρήσεις

Η διαδικασία  πρόσληψης ανωτάτων στελεχών στις επιχειρήσεις

 Ο έντονος ανταγωνισμός που κυριαρχεί στο χώρο των επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει πολλές από αυτές, στο συμπέρασμα ότι το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα έγκειται πλέον στην βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Μία από τις αρμοδιότητες, με την οποία είναι επιφορτισμένη λοιπόν, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, είναι και η προσέλκυση και  επιλογή υποψηφίων εργαζομένων.
Για την προσέλκυση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο εσωτερικές, όσο και  εξωτερικές πηγές
·    Στις εσωτερικές πηγές, περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που απασχολούνται ήδη στην επιχείρηση, όσοι εργάστηκαν στο παρελθόν σε αυτή, άτομα τα οποία έχουν στείλει το βιογραφικό τους εκ των προτέρων στην εταιρεία και άτομα που ήλθαν σε  επαφή με την  εταιρεία,  μέσω γνωστών
·    Στις εξωτερικές πηγές, συγκαταλέγονται εκπαιδευτικά ιδρύματα, επαγγελματικές σχολές, ανταγωνίστριες επιχειρήσεις, εταιρείες επιλογής στελεχών, γραφεία ευρέσεως εργασίας, καθώς και αγγελίες σε μέσα μαζικής επικοινωνίας   (περιοδικά,   εφημερίδες κτλ.).
Μία εξωτερική πηγή, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι η προσέλκυση υποψηφίων μέσω διαδικτύου. Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις δημιουργούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social networking websites). Με αυτό τον τρόπο, έρχονται σε επαφή, τόσο με ενεργούς, όσο και με εν δυνάμει υποψηφίους. Ένα βασικό πλεονέκτημα, είναι η μείωση του κόστους που επιτυγχάνουν οι επιχειρήσεις με αυτό τον τρόπο, αφού στην ουσία κάνουν "outsourcing", το κομμάτι της πρόσληψης (Motowidlo, 2000)
Τα στάδια, τα οποία ακολουθεί η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης υποψηφίων,   είναι  τα εξής:
Εξέταση Βιογραφικών Σημειωμάτων
Προκαταρκτική συνέντευξη
Αίτηση απασχόλησης
Δοκιμασίες (τεστ)
Συνέντευξη επιλογής
Τελική απόφαση  επιλογής υποψηφίου

Η επιλογή υποψηφίων είναι πολύ σημαντική, καθώς συνεπάγεται κάποια κόστη στην εταιρεία, όχι μόνο όσον αφορά τις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής, αλλά και την περαιτέρω εκπαίδευση και ανάπτυξή τους, που ακολουθεί η παραμονή τους στην εταιρεία, με σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόδοσή τους,  μέσα σε αυτή.
Όσο περισσότεροι παράγοντες λαμβάνονται υπ' όψη στη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού (κοινωνικο-οικονομικοί,       πολιτικοί,       νομικοί)        περιβάλλοντος της
επιχείρησης, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η πρόσληψη ανωτάτων στελεχών (Brewster, 2004). Το σημαντικότερο λάθος που γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αδυναμία των υπευθύνων των εταιρειών να κατανοήσουν τις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης και να επιλέξουν τον «κατάλληλο υποψήφιο για την κατάλληλη θέση».
Το ενδιαφέρον της παρούσας έρευνας, εστιάστηκε γύρω από θέματα που αφορούν ποια πηγή προσέλκυσης χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, ποιος λαμβάνει την τελική απόφαση για την επιλογή εργαζομένων, ποιες μεθόδους επιλογής προτιμάει περισσότερο κ.α.. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η πιθανή σχέση μεταξύ των προαναφερόμενων μεταβλητών, και να ερμηνευτούν τα παραγόμενα αποτελέσματα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις