Αγροτικά Προγράμματα… επικαιρότητα (Σχέδια, Νέοι, Βίο, κλπ)

Μερικά λόγια για την επικαιρότητα όσων αφορά τα προγράμματα που απασχολούν τους φίλους αγρότες μιας και έχουμε καιρό να σχολιάσουμε την αγροτική επικαιρότητα. 

Α) Σχέδια Βελτίωσης

Από τις 24/9/2020 μπορούν να γίνουν αιτήσεις πληρωμής για τις επενδύσεις που έχουν πάρει έγκριση στα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης. Επίσης από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η φόρμα τροποποιήσεων που πάρα πολλοί φίλοι γεωργοί περιμένουν.

Β) Αρδευτικά σχέδια βελτίωσης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς θα πρέπει να αναμένουμε τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν αρδευτικά συστήματα εντός του επόμενου μήνα.

Παρόλα αυτά δεν έχει αναφερθεί κάτι για τη σχετική φόρμα υποβολής και προσωπικά εκτιμώ πως θα καθυστερήσει αρκετά η σχετική υποβολή, έστω και αν βγει η σχετική προκήρυξη. Πάντως καλό είναι να βγει στη δημοσιότητα η σχετική πρόσκληση όταν όλα είναι έτοιμα και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του να κατατίθενται μελέτες σε φάσεις, όπως έγινε με την τελευταία προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης.

Γ) Νέοι Αγρότες

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κληθούν να υποβάλλουν αιτήσεις πληρωμής οι νέοι αγρότες που έχουν επιτύχει τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου τους. Ευελπιστούμε μέχρι αρχές του επόμενου έτους να έχουν πληρωθεί οι πρώτοι νέοι αγρότες.

Δ) Βιολογικά

Διετή παράταση για τους ενταγμένους στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας δε «φαίνεται» πουθενά.

Ωστόσο δεν αποκλείεται μια νέα προκήρυξη τον επόμενο χρόνο για να καλυφθούν αυτοί οι παραγωγοί ή και νέοι που θέλουν να ενταχθούν στα σχετικά μέτρα

Ε) Πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης

Αναφέρεται από διάφορες πηγές πως η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης θα γίνει τον Οκτώβριο.

 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις