"Η νέα ΚΑΠ προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους αγρότες"

Προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει για τη νέα ΚΑΠ η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης με τους παραγωγούς είτε πρόκειται για γεωργούς είτε κτηνοτρόφους να επισημαίνουν πως υπάρχει πρόβλημα με την επιβίωση του κλάδου λόγω των προβλέψεων της αγροτικής πολιτικής.

Ο Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης αναγνωρίζει πως η Ε.Ε. άκουσε κάποιες προτάσεις που έγιναν από την ελληνική πλευρά για την ΚΑΠ, προκειμένου να υπάρξει μια ευκολότερη διαδικασία που να μπορεί κάθε κράτος - μέλος ν’ ασκήσει κάποιες πολιτικές προς όφελος των παραγωγών.

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, η κυβέρνηση κατέθεσε κάποιες προτάσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών αλλά τα σημαντικά ζητήματα από ό,τι είπε ο υπουργός δεν μπόρεσαν να γίνουν πράξη. Αναμένεται στο Συμβούλιο που θα γίνει τον Απρίλιο ξανά και θα ξαναβρεθούν τα ζητήματα αυτά στην ατζέντα μήπως και μπορέσουν να γίνουν κάποια πράγματα», επισημαίνει. 

«Τα βασικά ζητήματα έχουν να κάνουν με την ευελιξία που απαιτείται να διατεθεί το 2% για τυχόν φυσικές καταστροφές που θα έχουν συνέπειες στον αγροτικό κόσμο. Αυτό που ζητείται είναι να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα προκειμένου να βοηθηθούν οι αγρότες και αυτό δεν έγινε δεκτό και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει, ασκώντας κριτική για την ΚΑΠ και τονίζοντας όσα επηρεάζουν τους Κρητικούς παραγωγούς.

«Δεν έγινε επίσης δεκτό το αίτημα για την μεταφορά πόρων από τον πρώτο πυλώνα στον δεύτερο, οι πόροι να μεταφέρονται από το ένα έτος στο άλλο να μπορεί το κάθε κράτος μέλος να μεταφέρει χρήματα τα οποία θα θέλαμε εμείς. Τις αλλαγές αυτές τις χρειαζόμασταν, όπως και την αύξηση του γεωργικού αποθεματικού, προκειμένου να μπορούν να στηριχθούν οι αγρότες», αναφέρει. 

Η πρόταση της Περιφέρειας

Τώρα απέναντι σε αυτό που το βλέπουμε στην Κρήτη που έχει στο επίκεντρο κτηνοτροφία και  γεωργικό τομέα με όλο αυτό που ξέρουμε πως κυριαρχεί ως πραγματικότητα, υπάρχει μια πρόταση της Περιφέρειας για τις αλλαγές.

«Η Περιφέρεια Κρήτης είχε καταθέσει κάποιες προτάσεις και το 2021, οι οποίες δεν εισακούστηκαν τότε στην αναθεώρηση της ΚΑΠ. Καταθέσαμε και τώρα κάποιες προτάσεις που μας ζητήθηκαν από το Υπουργείο και αυτές οι προτάσεις έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο και με την ελαιοκαλλιέργεια. Γιατί η ελαιοκαλλιέργεια είναι μια σημαντική καλλιέργεια για ολόκληρη τη χώρα. Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν, αλλά και μια δενδρώδης καλλιέργεια, η οποία έχει μεγάλο περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα. Εμάς θέση μας είναι ότι η ελαιοκαλλιέργεια πρέπει να ενισχυθεί και ως προς τη βάση της ενίσχυσης. Αλλά και ως ένα επιπλέον οικολογικό σήμα εκτός των δακοπαγίδων, του κλαδέματος και της κομποστοποίησης, να υπάρξει ένα επιπλέον οικολογικό σήμα που έχει να κάνει με την περιβαλλοντική διάσταση που έχει η ελαιοκαλλιέργεια. Γιατί φανταστείτε αυτό το απέραντο δάσος των ελαιόδεντρων που καλύπτει μια μεγάλη έκταση της Κρήτης να έλειπε, που έχει να κάνει με την αποθήκευση του άνθρακα με τη διάβρωση των εδαφών και με το οξυγόνο το οποίο μας προσφέρει.

Το δεύτερο, το οποίο προτείνουμε είναι ότι όσον αφορά τους αμπελώνες μας, τη σταφίδα μας δεν είναι δυνατόν να είναι στη διασυνδεδεμένη ενίσχυση η κορινθιακή σταφίδα και να μην είναι η κρητική σταφίδα, ένα παραδοσιακό παλιό προϊόν με πλούσια πολιτισμική παράδοση.

Το τρίτο είναι η μελισσοκομία μας και τα οικολογικά μας σχήματα που ξέρουμε όλοι ότι συνεπάγεται. Χωρίς επικονίαση των μελισσών δεν έχουμε περιβάλλον, δεν έχουμε οικοσύστημα. Πρέπει λοιπόν και αυτοί να στηριχτούν», επισημαίνει ο κ. Τζεδάκης

Η κτηνοτροφία

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας αναφέρεται και στην κτηνοτροφία.

«Όσον αφορά την κτηνοτροφία μας προτείναμε να αυξήσουμε τη διασυνδεδεμένη ενίσχυση του γάλακτος πάνω στην παραγωγή και ήμασταν η περιφέρεια που είπε να πριμοδοτούμε την παραγωγή, ώστε ο παραγωγός να αυξήσει την παραγωγή του και να παίρνει επιδότηση και βέβαια και από τον πυλώνα 2 προτείνουμε ότι πρέπει να μπουν στα προγράμματα νέων αγροτών και οι αλιείς προκειμένου να μη χαθεί το επάγγελμα γιατί είναι ένα δυναμικό επάγγελμα για το νησί μας. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εισβολικά είδη τα οποία υπάρχουν για αυτούς.

Να δούμε τον αλιευτικό τουρισμό και βέβαια θα πρέπει επειδή έχουμε την κλιματική αλλαγή να υπάρξει ολοκλήρωση των μικρών και μεγάλων κυβερνητικών έργων, αλλά να δούμε και καινούργια προκειμένου να μην χάνουμε σταγόνα νερό να πηγαίνει χαμένο.

Έχουμε κάνει τις μελέτες για 31 ΤΟΕΒ στην Κρήτη για να γίνουν ενεργειακές κοινότητες προκειμένου να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν και να έχει φθηνό κόστος ο παραγωγός σε νερό άρδευσης. Επιδιώκουμε να μας δώσουν χώρο στο δίκτυο για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί εκτός του ότι θα μειωθεί το κόστος σε νερό θα έχουμε και βιώσιμους ΤΟΕΒ, οι οποίοι είναι χρήσιμοι για να μπορούν να βάλουν κανόνες άρδευσης που έχει να κάνει και με τη στάγδην Άδρευση και άλλες πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση νερού.

Προτείνουμε ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης στους ΤΟΕΒ, στην παραγωγή και στη μεταποίηση, ώστε με τον τρόπο αυτό να αποσυμφορήσουμε ένα μεγάλο κόστος της παραγωγής του προϊόντος και να φτάσει στον καταναλωτή με μια πιο ανταγωνιστική τιμή», καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης.

Πηγή: Sedik.gr
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις