Μέχρι 10 Ιουνίου θα δοθεί η προκαταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών
Μέχρι 10 Ιουνίου θα δοθεί η προκαταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών

Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιου Γεωργαντά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής προκαταβολών και αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των διατάξεων, του ν. 4931/13.05.2022, ΦΕΚ Α 94/13.5.2022, αρ. 69, αποφάσισε τα ακόλουθα: 

 

Α.        Π.Ε. Αργολίδος 

Προκαταβολή αποζημιώσεων ανά στρέμμα για τις αντίστοιχες κατηγορίες καλλιεργειών, η όποια διαμορφώνεται ως εξής:  

α. Πορτοκάλια: 300 €, 

β. Πορτοκάλια χυμοποιΐας: 130 €, 

γ. Λεμόνια: 450 €, 

δ. Μανταρίνια: 350 €, 

ε. Γκρέιπφρουτ: 200 €, 

στ. Κίτρα :160 €.

 

Β. Στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Ηλείας και Αχαΐας στις οποίες επίσης οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών επλήγησαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022, θα καταβληθούν προκαταβολές στους παραγωγούς, υπολογιζόμενες ανά στρέμμα και ανά κατηγορία καλλιέργειας, σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ζημιές. 

 

Γ.         Π.Ε.  Άρτας 

Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ έχει ολοκληρωθεί καθώς και η σύνταξη των πορισμάτων. Οι παραγωγοί θα λάβουν το σύνολο της αποζημίωσης την οποία δικαιούνται, στην αμέσως επόμενη πληρωμή. 

Η πληρωμή των προκαταβολών προγραμματίζεται από τον ΕΛΓΑ εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου 2022. 

Ο ΕΛΓΑ για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022,  καταβάλλει προκαταβολές αποζημιώσεων εντός τριμήνου από την έναρξη του εκτιμητικού έργου, για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού και μάλιστα σε σύγκριση με το παρελθόν, όπου ουδέποτε είχαν δοθεί προκαταβολές και οι αποζημιώσεις καταβάλλονταν στους ασφαλισμένους αγρότες, μετά την πάροδο δεκαοχτώ μηνών. 

Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος παραγωγός , λάβει ως προκαταβολή ποσόν το οποίο υπερβαίνει την  τελική αποζημίωση την οποία δικαιούται μετά την οριστικοποίηση και εκκαθάριση των πορισμάτων των ελεγκτών του ΕΛΓΑ, οφείλει να επιστρέψει στον Οργανισμό το επιπλέον ποσόν το οποίο έλαβε και σε περίπτωση μη επιστροφής του, αυτό αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις