Ευρωπαϊκή οδηγία δίνει πάνω από 20.000 ευρώ σε Γερμανούς αγρότες λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Μέχρι τώρα οι Γερμανοί αγρότες που επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων λάμβαναν εθνική ενίσχυση στο πλαίσιο του De minimis για να αντισταθμίσουν το πρόσθετο κόστος λόγω της νόσου. Τα έξοδα αυτά προκύπτουν λόγω του περιορισμένου εμπορίου καθώς οι χοίροι στις απαγορευμένες περιοχές πρέπει να μετακινηθούν και να σφαγούν μόνο χωριστά από τους άλλους χοίρους σε καθορισμένα σφαγεία.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μια νέα οδηγία για τους αγρότες του Βρανδεμβούργου, με την οποία η αποζημίωση του πρόσθετου κόστους θα γίνεται εκτός του πλαισίου των de minimis.

Μέχρι σήμερα, η ενίσχυση που μπορούσε να χορηγηθεί στο πλαίσιο de minimis, περιορίζεται σε 20.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο σε τρία οικονομικά έτη ανά εκμετάλλευση. Σε αυτές τις 20.000 ευρώ περιλαμβάνονται όλες οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που μπορεί να λάβει ένα αγρόκτημα, τόσο ως αποζημίωση για τα έξοδα όσο και για άλλες περιπτώσεις.

Με τη νέα αυτή οδηγία, το όριο των 20.000 ευρώ καταργείται και εφαρμόζεται με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2023 και θα έχει ισχύ έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Σημειώνεται ότι για καθένα από τα έτη 2023-2024 θα διατεθούν περί το 1,1 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις