Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων εξήγγειλε το ΥΠΕΚΑ

Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, με στόχο να αντιμετωπιστεί το  ζήτημα της υπεράντλησης νερού για γεωργικές δραστηριότητες και να υπάρξει εξορθολογισμός των χρήσεων, εξήγγειλε ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας το πρωί στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β’ Περ. Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ, Κατερίνας Μάρκου, για τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας.Ακολουθεί μέρος της ομιλίας:
΄΄Aξίζει εδώ να σας πω ότι ξεκινήσαμε ήδη και το σχεδιασμό της δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, με στόχο ακριβώς τον εξορθολογισμό των χρήσεων, εγχείρημα που όπως καταλαβαίνετε εκτός των άλλων θα αντιμετωπίσει και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και γενικότερα το ζήτημα της υπεράντλησης νερού για γεωργικές χρήσεις, παράγοντας που σύμφωνα με τα δεδομένα και την πληροφόρηση που έχω από τις υπηρεσίες είναι ο κύριος παράγοντας συμβολής στη δημιουργία του προβλήματος.
Η υπεράντληση λοιπόν νερού για γεωργική χρήση, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για ζητήματα που αφορούν, όπως αυτό της Κορώνειας. Και αυτή η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, εκτός των υπολοίπων, προσδοκούμε να αντιμετωπίσει και αυτό το πρόβλημα σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.
Πιστεύω ότι με την προσπάθεια όλων των συναρμοδίων φορέων και με τον κεντρικό συντονισμό του ΥΠΕΚΑ, η κατάσταση μπαίνει σε ένα λογικό δρόμο.
Το έργο της Κορώνειας είναι ένα πολυδιάστατο περιβαλλοντικό έργο, του οποίου η επιτυχής υλοποίηση εξαρτάται άμεσα από τη συμμετοχή όλων των χρηστών αυτού του ευαίσθητου οικοσυστήματος.
Προφανώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο. Όμως, σίγουρα μπορούμε με συντονισμένες κινήσεις, να δώσουμε στην Κορώνεια μια πραγματική ευκαιρία. Και ως ΥΠΕΚΑ είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε μάχη και σε οποιοδήποτε επίπεδο, προκειμένου να πετύχουμε αυτό το στόχο΄΄.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις