Π. Βράντζα: Τα γεγονότα του 2016, και οι προκλήσεις του 2017

της Παναγιώτας Βράντζα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας - Κτηνίατρος

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2016 φαίνεται ότι θα επηρέασουν σημαντικά τις εξελίξεις και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Καταγράφηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο ανατροπές, όπως το Brexit στην Μεγάλη Βρετανία και η εκλογή του Τραμπ στην Αμερική, αλλά και δραματικές καταστάσεις, όπως η κορύφωση του πολέμου στην Συρία, και οι τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην γειτονική Τουρκία.

 

Ο πόλεμος στη Συρία, όπου σωρεύονται -ήδη για έκτο χρόνο κατά σειρά- εκατόμβες νεκρών και εκατομμύρια εκτοπισμένων, έχει οδηγήσει κυριολεκτικά στην ισοπέδωση της χώρας, με θεατές -εάν όχι συνενόχους- τις χώρες της πολιτισμένης Δύσης. Απέναντι σε αυτό το ανθρώπινο δράμα αντί για συμπόνοια, υψώθηκαν τείχη. Αντί για τον έμπρακτο και ουσιαστικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρώπη στον τερματισμό του πολέμου, κυριάρχησαν ακροδεξιές ρητορικές, ενώ τα φασιστικά κόμματα αύξησαν, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, τα ποσοστά τους.

 

Η Ελλάδα αντιστάθηκε, και όπως γράφτηκε ήδη, “σώσαμε” την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Παρά τις δυσκολίες, αγκαλιάσαμε αυτούς τους ανθρώπους, και παρά τις αντιξοότητες, εξακολουθούμε να προσφέρουμε αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

 

Στη Μεγάλη Βρετανία, σε μια χώρα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ισχυρό “όχι” ήρθε να ανατρέψει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ένα “όχι” που ορθώθηκε ουσιαστικά ως ανάχωμα απέναντι στην απώλεια του δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους.

 

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σε έναν πόλεμο μεταξύ του κατεστημένου και των πολυεθνικών, ο αμερικανικός λαός, σε πλήρη σύγχυση, επέλεξε για ηγέτη των Η.Π.Α. μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα χωρίς σχέδιο και χωρίς, όπως διαφαίνεται, ηθικούς φραγμούς. Επιλογή που ενδεχομένως θα επιφέρει απρόβλεπτες εξελίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Στη γειτονική Τουρκία, ένας φιλόδοξος πολιτικός αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα κίνδυνο πρωτίστως για τον ίδιο τον λαό και τη χώρα του. Βλέπουμε και διαβάζουμε, σχεδόν καθημερινά, με ανησυχία, για διώξεις πολιτικών, δημοσιογράφων και πνευματικών ανθρώπων, αλλά και για αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

Η τρομοκρατία έχει πλήξει όμως και την ίδια την Γηραιά ήπειρο. Από το 2001, παρά τα αυξανόμενα μέτρα για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, αυτές έχουν αυξηθεί, με θύματα ανυποψίαστους και ανυπεράσπιστους πολίτες. Η απόγνωση, η αδικία και η ανισότητα στρατολογούν εξαθλιωμένους  ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η κατάσταση αυτή πρόφανως δεν αντιμετωπίζεται με τείχη, ακραία ρητορική και μίσος, που τα ναζιστικά κόμματα καλλιεργούν.

 

Σήμερα δυστυχώς βιώνουμε την πιο ακραία και ανήθικη μορφή του καπιταλισμού παγκοσμίως. Ακραία φτώχεια απέναντι στον υλισμό και την παράλογη συσσώρευση πλούτου. Λαοί που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους απέναντι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πολυεθνικές.

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα αντιστέκεται. Αντιστέκεται στην ακραία ρητορική, στην Ευρώπη του Σόιμπλε και της λιτότητας και αγωνίζεται για την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και για την θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους και του Κράτους Δικαίου.

 

Με διαρκή αγώνα, με συμμετοχή, με συμμαχίες και με το λαό ενωμένο, θα τα καταφέρουμε.

Καλή και δημιουργική χρονιά.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις